Πολιτισμός

«Το αγγελόκρουσμα» Θ. Κοροβίνη στο «Αλώνι» – Συμμετέχει η τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά

«Το αγγελόκρουσμα – Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου» του Θωμά Κοροβίνη παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Ιουλίου και ώρα 9:00 το βράδυ στο θέατρο «το Αλώνι» στον Άγιο Γεώργιος Νηλείας.

Το πεζογράφημα «Το αγγελόκρουσμα – Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου» του Θωμά Κοροβίνη είναι μια αυτοαφήγηση που ξεκινάει την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 1911, όταν ο κυρ-Αλέξανδρος αρχίζει να εκμετρεί το ζην, παρακολουθεί όλη τη δοκιμασία του χαροπατημένου και κορυφώνεται δύο νύχτες μετά για να καταλήξει στο «θαύμα» του τέλους αυτού του ανεπανάληπτου θνητού, που έχει αυτοσυστηθεί ως «ξένος του κόσμου και της σαρκός», και ο οποίος παραδίνει την ψυχή του και μας αποχαιρετά κλείνοντας με το ίδιο του το χέρι τα μάτια του. Το αφήγημα αυτό το προσεχές Σάββατο θα διαβαστεί ενώπιον του κοινού, ως μονόλογος από τον Θωμά Κοροβίνη με συνοδεία λαϊκής ορχήστρας και εμβόλιμα τραγούδια. Μετά το διάλειμμα ακολουθεί συναυλία με ανθολογία από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών. Συμμετέχει η διαπρεπής τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά και τετραμελής ορχήστρα.
Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης. Έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία: «Τουρκικές παροιμίες», «Κανάλ ντ’ Αμούρ», «Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου», «Φαχισέ Τσίκα», «Το χτικιό της Άνω Τούμπας», «Οι ασίκηδες», «Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας», «Όμορφη νύχτα», «Σμύρνη: μια πόλη στη λογοτεχνία», «Ο γύρος του θανάτου», «Το αγγελόκρουσμα», το «55» κ.ά. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Ο γύρος του θανάτου», με θέμα την υπόθεση του «Δράκου του Σέιχ-Σου», Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έχει συνεργαστεί με τα συγκροτήματα «Βόσπορος», «Εν χορδαίς» και «Λωξάντρα». Το 2002 δημιούργησε, μαζί με την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Ντιλέκ Κοτς, το συγκρότημα παραδοσιακής ελληνικής και τουρκικής μουσικής «Ανατολίτικος Σεβντάς». Δισκογραφία (σύνθεση-ερμηνεία): «Από έβενο κι αχάτη», «Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν», «Τακίμια», «Το κελί», και συμμετοχή ως στιχουργός σε δίσκους των Νίκου Παπάζογλου, Λιζέτας Καλημέρη, Χρήστου Τσιαμούλη, Βούλας Σαββίδη, Ελένης Βιτάλη, Δημήτρη Κοντογιάννη, κ.ά.


Η Καίτη Κουλλιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια διαμονής της στην Αθήνα, εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου και μ’ αυτό συμμετείχε σε αρκετές μουσικές παραστάσεις όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε με υποτροφία. Ακολουθούν συνεργασίες με τους Γιάννη Βόγλη σε μουσικό-θεατρικές παραστάσεις, Μαρίζα Κωχ, Χρήστο Τσιαμούλη, Πέτρο Γαϊτάνο, Αναστασία Μουτσάτσου, Καλλιόπη Βέτα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Ορφέα Περίδη, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Μιχάλη Τζουγανάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο σε εμφανίσεις και συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία. Στο φεστιβάλ Παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν τιμήθηκε το 2001 με το 3ο βραβείο. Συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Charles Darwin στην Αυστραλία και συμμετέχει στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, στο πλαίσιο θερινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά, όπως το έργο «Τραγούδια απ’ το Βυθό», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας. Από το 2004 φοιτά στο Εθνικό Ωδείο, στη Σχολή του Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού με καθηγήτρια την κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Επίσης, συμμετείχε σε εμφανίσεις μαζί με τους Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Σαβίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου, Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Μητσιά, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Έχει στο ενεργητικό της 7 προσωπικούς δίσκους, καθώς και πολλές συμμετοχές σε παραγωγές άλλων δημιουργών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο Νοσοκομείο Βόλου ο παραστάτης φαντάρος -Δείτε δηλώσεις του Βασ. Ηλιόπουλου – video

Ο αντιπρόεδρος της ΛΕΔ Μαγνησίας Βασ. Ηλιόπουλος ήταν από τους πρώτους που προσέτρεξαν μαζί με…

25 Μαρτίου 2024

25η Μαρτίου: Σιωπηλή διαμαρτυρία από συγγενείς της Κλαούντια που σκοτώθηκε στα Τέμπη – Βίντεο

Σε σιωπηλή διαμαρτυρία, πριν την έναρξη της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, προχώρησαν οι συγγενείς…

25 Μαρτίου 2024

Με επισημότητα τιμήθηκε η 25η Μαρτίου στον Βόλο -photos -videos

Με επισημότητα εορτάστηκε φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στον Βόλου. Το πρωί τελέστηκε…

25 Μαρτίου 2024

Tεράστια ελληνική σημαία στο Στεφανοβίκειο (video)

Mία τεράστια ελληνική σημαία υψώθηκε σήμερα στο Στεφανοβίκειο με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Στεφανοβικείου, τιμώντας…

25 Μαρτίου 2024

25η Μαρτίου: Σημαία 1,5 στρέμμα υψώθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου

Σημαία ενάμιση στρέμμα υψώθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου…

25 Μαρτίου 2024

Λαμπρή η Πανήγυρις του Ευαγγελισμού στην Μητρόπολη Δημητριάδος (photos)

Με την δέουσα λαμπρότατα και ιεροπρέπεια, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε και φέτος την…

25 Μαρτίου 2024