Ελλάδα

Ανεβαίνουν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

σπίτια με λεφτά

Σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η διόρθωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, για όσους δικαιούνται τις εκπτώσεις 50%-100% για «κοινωνικούς λόγους». Αν και οι πληροφορίες από το υπουργειο Οικονομικών έλεγαν πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα έχει ολοκληρώσει «οίκοθεν» έως την Τετάρτη την νέα εκκαθάριση για περίπου 1 εκατομμυριο φορολογούμενους που δικαιούνται μείωση φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή, η προσπάθεια αυτή ξεκινήσε τελικά μόλις αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί έως το πρωί της Τετάρτης.

Η ανάρτηση στο Taxisnet των νέων εκκαθαριστικών Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αφορά σε οικονομικά αδύναμους και σε φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για τους φορολογούμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

Ωστόσο:

– Δύο μέρες πριν λήξει η διορία πληρωμής το ΕΝΦΙΑ (έως 31/10), πολλοί άποροι βλέπουν ότι στο taxisnet παραμένουν τα παλαιά εκκαθαριστικά. Δεν γνωρίζουν αν είναι απλώς θέμα χρόνου να διορθωθεί ή αν έχουν αποκλειστεί από τις μειώσεις λόγω πχ τεκμαρτού εισοδήματος (σπίτι, ΙΧ) ή συνυπολογισμού κάποιου εσόδου (πχ ενοίκιο) μαζί με το ΕΚΑΣ ή όποιο άλλο προνοιακό επίδομα λαμβάνουν.

– Ο χρόνος πιέζει και έτσι πολλοί δεν ξέρουν τι πρέπει να πληρώσουν μεθαύριο που λήγει η διορία για τον ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν δουν και σήμερα τις διορθώσεις στα παλαιά εκκαθαριστικά που είναι ακόμη αναρτημένα στο Taxisnet, θα αναγκαστούν να βρουν χρήματα για να κανονίσουν στο ακέραιο τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε 48 ώρες, έως μεθαύριο Παρασκευή, με τα παλαιά ποσά και χωρίς εκπτώσεις.

– Λόγω της καθυστέρησης στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών, οι δικαιούχοι των εκπτώσεων εξαναγκάζονται εμμέσως να βρίσκονται συνεχώς πάνω από τον υπολογιστή τους μήπως ξαφνικά δουν σήμερα (ή και αύριο;) να αλλάζει ξανά το εκκαθαριστικό τους. Όταν τελειώσει η διαδικασία η ΓΓΠΣ θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr. Έτσι πολλοί θα μάθουν την τελευταία στιγμή αν θα πληρώσουν μειωμένη δόση κατά 50%-100% ή αν θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό στο τέλος Οκτωβρίου, όπως έπραξαν και τον προηγούμενο μήνα!

– Στην πράξη όμως, ακόμα και άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα (κάτω και από 9.000 ετησίως) που προπλήρωσαν 2-3 δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι τους, είδαν ότι η εφορία «τράβηξε» τα λεφτά, χωρίς να περιμένει να υπολογιστούν οι εκπτώσεις που υποτίθεται πως θα τους γίνονταν. «Μαύρα μεσάνυχτα» χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στην είσπραξη των ποσών που είχαν κατατεθεί έναντι της οφειλής μαζί με την πληρωμή της 1ης δόσης, χωρίς να έχει υπολογίσει ακόμη τις εκπτώσεις.

Για παράδειγμα, δικαιούχος των μειώσεων (άτομο με βαριά αναπηρία με εισόδημα 6.000 ευρώ και σπίτι 50 τμ στην Ομόνοια που μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία) του ήρθε να πληρώσει οφείλει ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ. Με την 1η εκκθάριση του Αυγούστου, έπρεπε να πληρώσει α΄δόση 40 ευρώ (με τη αρχική εκκαθάριση σε 5 δόσεις). Επειδή είχε λίγα λεφτά τότε, πλήρωσε μαζεμένα 100 ευρώ «μπροστά» (με βάση την ταυτότητα οφειλής) υπολογίζοντας πως θα του γίνουν εκ των υστέρων και κάποιες εκπτώσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, καθώς ο ΕΝΦΙΑ άλλαζε και ξανάλλαζε συνέχεια και, τελικά, με την νέα εκκαθάριση με τις 6 δόσεις τον Σεπτέμβριο, το ποσό κάθε δόσεως άλλαξε και έπρεπε να πληρώνει 33 ευρώ. Η εφορία «τράβηξε» χθες τα μεσάνυχτα και τα 33 ευρώ της 2ης δόσεως (συνολικά 33+33=66 ευρώ από τα 100 ευρώ που κατέβαλε τον Αύγουστο) χωρίς να υπολογίσει ότι για το άτομο αυτό εκκρεμεί νέα εκκαθάριση και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Εφόσον βγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ίσως διαπιστώσει τον Νοέμβριο αν τελικώς εξόφλησε ή αν χρωστά ακόμα ή και αν το δημόσιο πρέπει να του επιστρέψει και κάποια λεφτά πίσω, από τα 100 ευρώ που έδωσε για ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θα πρέπει να πάνε και ξανά στην εφορία για να κάνουν νέες δηλώσεις, διότι χάνουν τις εκπτώσεις λόγω λαθών ή εξαιτίας κάποιων προνοιακών επιδομάτων που εισέπραξαν το 2013, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός των εισοδηματικών ορίων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου για έκπτωση ή απαλλαγή.

Σήμερα πάντως αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά λάθη στη συμπλήρωση του Ε2, δηλαδή στους κωδικούς τόσο με τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ και με την ένδειξη κενό. Εάν οι φορολογούμενοι δουν ότι δεν έχουν λάβει την έκπτωση την οποία δικαιούνται θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το Ε2 ή να μεταβούν στις εφορίες με όλα τα δικαιολογητικά

Στην πράξη όμως, ο Γολγοθάς των ιδιοκτητών θα συνεχίζεται ίσως και τα Χριστούγεννα. Λόγω ελλείψεων πληροφοριών και δεδομένων –ειδικά σε ότι αφορά στην έκπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων- η έκπτωση για πολλούς δεν θα εμφανιστεί. Όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να διορθώσουν ξανά τα Ε9 τον Νοέμβριο. Και αφού γίνει αυτό, τον Δεκέμβριο θα έρθει το διορθωμένο εκκαθαριστικό, αυτή τη φορά με τις σωστές εκπτώσεις.

Πηγή: www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το