Τοπικά

Ανεβαίνουν «Γολγοθά» οι επαγγελματίες εστίασης με κλειστούς χώρους – Χωρίς εισόδημα για δεκαπέντε μήνες

Μπορεί η εστίαση να έχει ανοίξει εδώ και ενάμιση μήνα, ωστόσο το δικό τους δράμα ζουν οι επαγγελματίες που έχουν μόνο κλειστούς χώρους, καθώς για πολύ καιρό δεν μπορούν λόγω της πανδημίας να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.
Είναι οι επαγγελματίες που για περίπου ενάμιση χρόνο έχουν μηδενικό εισόδημα, ενώ και η στήριξη από την πολιτεία κυμαίνεται σε πολύ ρηχά νερά.
Αναφορικά με τους κλειστούς χώρους οι κατηγορίες των επαγγελματιών είναι δύο. Πρώτον, αυτοί που οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν συνήθως τους χειμερινούς μήνες, επειδή όλα τα τραπέζια είναι σε κλειστούς χώρους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλέψει από το Μάρτιο του 2020, με εξαίρεση ίσως ένα μήνα τον Οκτώβριο του 2020, πριν έρθει δηλαδή η εξάμηνη καραντίνα. Ένα μεγάλο διάστημα χωρίς εισοδήματα για τους ίδιους. Η δεύτερη κατηγορία είναι καταστήματα όπως σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα και άλλα με γρήγορο φαγητό τα οποία δουλεύουν και εξυπηρετούν τον κόσμο, όμως έχουν και τραπέζια στους εσωτερικούς τους χώρους και τα οποία δεν μπορούν να απλώσουν για να δεχτούν κόσμο. Και η κατάσταση αυτή συνιστά για τους ίδιους μια απώλεια τζίρου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου είπε πως δεκαπέντε μήνες είναι κλειστά τα καταστήματα με κλειστούς μήνες και αυτοί οι επαγγελματίες είναι σε πολύ δύσκολη θέση, με τα κορωνοχρέη να μαζεύονται και τα εισοδήματα να είναι μηδαμινά. Επίσης από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έλαβαν 1.500 ευρώ που τα μισά θα πρέπει να επιστραφούν. Είναι εκατοντάδες οι επαγγελματίες εστίασης που είναι σε αυτή την τραγική θέση και κινδυνεύουν με καταστροφή. Εμείς πάντα ζητάμε την αποζημίωση για αυτούς τους μήνες, αλλά δεν δίνεται.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κονδύλι των 300.000.000 ευρώ με το κεφάλαιο κίνησης λέγοντας πως τελικά λίγοι επαγγελματίες μπόρεσαν και κάλυπταν τις βασικές προϋποθέσεις.
Αναφερόμενος στην κατανάλωση του πρώτου ενάμιση μήνα που λειτουργεί η εστίαση είπε πως οι επιχειρήσεις που είναι ανοικτές, παραμένουν πληττόμενες,
Όσον αφορά την κατανάλωση ανέφερε πως «υπήρξε αρχικά μια κινητικότητα, αλλά στη συνέχεια έπεσε, ενώ κρατήθηκε κάπως σα Σαββατοκύριακα. Εξάλλου και το πρώτο μισό του Ιουνίου ο καιρός δεν βοήθησε, ενώ και τα σχολεία ήταν ανοικτά. Από δω και πέρα θα δούμε μια αύξηση της κατανάλωσης, καθώς μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι και η διάθεση θα τονωθεί».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το