Τοπικά

Ανεργία 90% στα άτομα με αναπηρία – Εκδήλωση χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Μέχρι και το 90% ανέρχεται η ανεργία στα άτομα με αναπηρία, όπως τονίστηκε χθες σε πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας και το σχολείο, όπου αναπτύχθηκαν εισηγήσεις για τη σύνδεση της αναπηρίας με την αγορά εργασίας.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Μετά το σχολείο τι;» και αγγίζει πολλούς γονείς ατόμων με αναπηρία που μετά το σχολείο αναζητούν τον δικό τους δρόμο για να έχουν μια ομαλότητα στην προσωπική τους εξέλιξη.
Ο διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου κ. Κώστας Γιάνναρος τόνισε πως «αν για τους αποφοίτους της γενικής αγωγής τα πράγματα είναι δύσκολα μια φορά, για τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε πολύ περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας. Και στον Βόλο είναι ελάχιστος ο αριθμός ατόμων με αναπηρία που απασχολούνται, όπως συμβαίνει σε δύο δομές, μια ΚΥΝΣΕΠ και μια ιδιωτική επιχείρηση. Και αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε με την ημερίδα είναι ότι στην Αθήνα λειτουργεί το σύστημα της υποστηριζόμενης εργασίας με σκοπό να γίνει και στον Βόλο. Τα άτομα με αναπηρία ζητούν το δικαίωμα στην εργασία». Ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου κ. Γιώργος Μακεδών ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι θα σπείρουμε έναν σπόρο με αυτή την ημερίδα. Καλέσαμε την κ. Κατσούδα για να μας παρουσιάσει ένα μοντέλο υποστηριζόμενης εργασίας, το οποίο υλοποιείται στην Αθήνα για περισσότερα από 40 χρόνια και έχουν βρει εργασία 5.000 άτομα με αναπηρία έχοντας τον βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Και αυτό θέλουμε να γίνει και στον Βόλο. Και στην ειδική αγωγή μιλάμε πάντα για υποστηριζόμενα μοντέλα εργασίας και προστατευόμενα περιβάλλοντα, ώστε να φτάσουν τα παιδιά εκεί που μπορούν να φτάσουν.
Η MSc ψυχολόγος και αναπληρώτρια στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο κ. Αλεξάνδρα Τιλελή τόνισε πως «η μετάβαση των ατόμων με αναπηρία από τη σχολική στην επαγγελματική ζωή συνιστά μια αλλαγή. Τα άτομα αυτά αφήνουν το σχολείο που συνδέεται με την ασφάλεια, την εκπαίδευση και μεταβαίνουν στην επόμενη φάση της ζωής τους, όπου λόγω κάποιων φαινομένων αποκλεισμού, το όλο περιβάλλον φαντάζει απαγορευτικό. Γι’ αυτό και θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για την υπέρβαση αυτών των εμποδίων, ώστε τα άτομα με αναπηρία να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον εαυτό τους και την κοινωνία».
εργασία».
Πού βρίσκουν εργασία 
Από την πλευρά της η σύμβουλος εργασίας στο ίδρυμα «Θεοτόκος» και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υποστηριζόμενης Εργασίας κ. Καίτη Κατσούδα ανέφερε πως στην Ελλάδα η ανεργία στα άτομα με αναπηρία κυμαίνεται μεταξύ 70-90%. Είναι πολύ υψηλή και όσοι καταφέρνουν να εργαστούν, το κάνουν κυρίως στους χώρους της σίτισης, ως κλητήρες σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, των σούπερ μάρκετ, των βιβλιοθηκών, της κηπουρικής. Και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην εργασία τους».
Η ίδια πρόσθεσε πως «τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να εργαστούν στην ελεύθερη αγορά εργασίας και την ΚΥΝΣΕΠ με ένα πλαίσιο υποστήριξης».
Φώτης Σπανός
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το