Πολιτισμός

Ανέκδοτα τραγούδια του Γκάτσου μελοποίησε ο συνθέτης Νίκος Χιώτογλου που ζει και εργάζεται στον Βόλο

Η «Παγωμένη θεατρίνα», όπως λέγεται η σειρά με τα τελευταία αμελοποίητα τραγούδια του σπουδαίου Νίκου Γκάτσου, ο οποίος με τους στίχους του έχει αγγίξει τις ψυχές όλων των Ελλήνων, θα μεταφερθεί στο πεντάγραμμο από τον Νίκο Χιώτογλου. Ο 36χρονος διευθυντής της μικτής χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μαέστρος του μουσικού συνόλου «Ρυθμός», δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε ολοκληρωμένη δουλειά στη σύνθεση, και μάλιστα με έργα του κορυφαίου Έλληνα στιχουργού και ποιητή.

Τον Μάρτιο του 2018, όταν κυκλοφόρησε ο τόμος των 712 σελίδων με τα άπαντα του Νίκου Γκάτσου, μία αναθεωρημένη έκδοση με όλα τα τραγούδια του, που επιμελήθηκε η τελευταία σύντροφός του, Αγαθή Δημητρούκα, για την «Παγωμένη πριγκίπισσα» ανέφερε ότι «περιμένει τον συνθέτη που θα αποκαλύψει τα μυστικά της». Ο συνθέτης έμελλε να είναι ο Νίκος Χιώτογλου, ο οποίος ζει και εργάζεται στον Βόλο και πλέον έχει την ευκαιρία να δει την καριέρα του να εκτινάσσεται, χάρη στη νέα σπουδαία συνεργασία του.

Με το όνομα του Γκάτσου προκαλεί μέχρι και σήμερα δέος, δεν έκρυψε τα συναισθήματα που τον διακατέχουν. «Νιώθω τυχερός κι ευλογημένος που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία. Μιλάμε για έναν κύκλο δώδεκα τραγουδιών οι οποίοι εκτός από cd, θα αποτελούν και τη μουσική επένδυση της παράστασης με τον αντίστοιχο τίτλο», παραδέχθηκε, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε το πώς προέκυψε η μελοποίηση της «Παγωμένης θεατρίνας»: «Όλα ξεκίνησαν από την εταιρεία μου, τη «Menta Art Events» και πιο συγκεκριμένα από τους Δημήτρη Συρεγγέλα και Μαρία Ιωάννου, οι οποίοι με γνώρισαν σε μια μοναδική προσωπικότητα του πνεύματος, την Αγαθή Δημητρούκα, με σκοπό να ξεκινήσουμε με την ορχήστρα «Ρυθμός» μια σειρά συναυλιών για τον Νίκο Γκάτσο. Ταυτιστήκαμε σε πολλές μας απόψεις και τολμώ να πω γίναμε φίλοι. Από αυτή τη φιλία προέκυψε και η συνεργασία, καθώς η Αγαθή είναι η κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του Γκάτσου. Πήρα το θάρρος να της ζητήσω να δοκιμάσω να μελοποιήσω ένα από τα κομμάτια της «Παγωμένης Θεατρίνας», και τελικά μελοποίησα ολόκληρο τον κύκλο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το CD: «Η θεματική «Παγωμένη θεατρίνα» περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια. Οι στίχοι του κύκλου, με αρχικό τίτλο «Το παιδί με τα κόμικς», γράφτηκαν από τον Νίκο Γκάτσο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να μελοποιηθούν από τον Χατζιδάκι και να ερμηνευθούν από τον Γιώργο Μαρίνο, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ο Γκάτσος, κατά τη συνήθειά του να λαμβάνει υπόψη του αφενός την πνευματική ευρύτητα του συνθέτη και αφετέρου την εικόνα και την προσωπικότητα του εκάστοτε ερμηνευτή, έγραψε για τον συγκεκριμένο κύκλο ποιητικούς στίχους που κινούνται σε μια μεγάλη γκάμα: Δραματικούς στο ομότιτλο τραγούδι, παιχνιδιάρικους στο «Παιδί με τα κόμικς», σπαρακτικούς στη «Βακχεία», κοινωνικούς στον «Αμανέ», τρυφερούς με μια χροιά ομοφυλοφιλίας στον «Ερωτόκριτο», αφηγηματικούς με νύξη κατά της παιδεραστίας στην «Περιπέτεια», εφιαλτικούς στο «Ροκ του πανικού», ερωτικούς με χιούμορ στο «Μια ιστορία στο Σουφλί» ή μ’ έναν λαϊκό καημό στο «Ανέστιος και πένης»… Στίχοι τολμηροί για την εποχή τους, οι οποίοι παρουσιάζονται στο κοινό πανηγυρικά από μια δωδεκάδα καταξιωμένων ερμηνευτών που δεν έχουν ξανατραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση Γκάτσο».

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ταλαντούχο συνθέτη ήταν το ύφος που θα επέλεγε, για να δουλέψει τα τελευταία τραγούδια του Γκάτσου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είχε ταυτιστεί με τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι. «Προσπάθησα να αποφύγω μουσικά στερεοτυπικά μονοπάτια και να έχω ποικιλία μουσικών -ρυθμικών κυρίως- ειδών και δρόμων, φοβούμενος ότι οποιαδήποτε «χατζιδακική» προσέγγιση από μέρους μου, θα ήταν άστοχη και ανεπαρκής», επισήμανε με νόημα, ενώ κλείνοντας μίλησε για τη συνεργασία του με την Αγαθή Δημητρούκα: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο δοτικό κι ευαίσθητο, οξυδερκή και δημιουργικό. Είναι, κατά την άποψή μου, μια σύγχρονη διάνοια στον τομέα της, μία «μηχανή» συνεχούς παραγωγής ιδεών (σ.σ. ασχολείται με τη συγγραφή, γράφει στίχους και κάνει μεταφράσεις, ενώ φέτος απέσπασε το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού για το έργο της με τίτλο «Αν»). Τη θαυμάζω και την αγαπώ. Η συνεργασία μας ήταν, είναι και θα είναι άψογη. Την ευχαριστώ για όλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το