Πολιτισμός

Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο μουσικοσυνθέτης που κατάκτησε τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μιλά στη «Θ»

KATSIGIANNHS

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης έχει προ πολλού ξεπεράσει τα σύνορα και στα Βαλκάνια είναι από τους γνωστότερους Ευρωπαίους συνθέτες. Η μουσική του ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ενώ για μια ακόμη φορά θα παρουσιάσει τα έργα του στο σημαντικότερο λιμάνι του Εύξεινου Πόντου, εκεί που συστήθηκε η Φιλική Εταιρεία, στην Οδησσό.

Ο Ανδρέας, πρωτεργάτης και ιθύνων νους της Εστουδιαντίνας, της ορχήστρας που μας έχει χαρίσει στιγμές μουσικής ευδαιμονίας από τότε που έκανε την εμφάνισή της με έδρα της τη Νέα Ιωνία, είναι ένας χαρισματικός δημιουργός. Ακούγοντας τα τραγούδια του, ακόμα και ο πιο «ανειδίκευτος» ακροατής αντιλαμβάνεται ότι έχει απέναντί του έναν μάστορα της μελοποίησης. Μια πηγαία συνθετική φλέβα, που αιμοδοτεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό πλέον τραγούδι με εξαιρετικές μουσικές. Οι μελωδίες του συνδυάζουν στοιχεία που συναντά κανείς στην παραδοσιακή μας μουσική, αλλά μπορούν και είναι ταυτόχρονα σύγχρονες. Ο Αν. Κατσιγιάννης είναι ο άνθρωπος που μελοποίησε τον Παπαδιαμάντη.
Ο ίδιος θα δώσει μια συναυλία ελληνικής μουσικής για τα 222 χρόνια από την ίδρυση της Οδησσού στην παραθαλάσσια πόλη της Ουκρανίας με ειδικούς καλεσμένους την Μελίνα Ασλανίδου και τον Κώστα Μακεδόνα, στις 3 Σεπτεμβρίου.
«Λυπάμαι που η συναυλία θα δοθεί σε ένα έκρυθμο από διπλωματικής άποψης περιβάλλον και με τον φόβο του πολέμου να πλανάται παντού. Εμείς θα δώσουμε το δικό μας μήνυμα», δηλώνει ο συνθέτης στη «Θ», που η δημιουργική του παρουσία λείπει από τον Βόλο, όπου ο ίδιος δημιούργησε την διάσημη Εστουδιαντίνα.
Η συναυλία με τίτλο «Θα με βρεις μέσα στα τραγούδια», την οποία θα συντονίζει ο στιχουργός και συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, θα δοθεί στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Οδησσού και όπως σημειώνει ο ίδιος έχει παίξει πολλές φορές με Ρώσους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τα τραγούδια του.
Χορηγός είναι η κατασκευαστική εταιρεία «Ήφαιστος», πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας στην Ουκρανία, Παντελής Μπούμπουρας. Στην Οδησσό διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων, τους οποίους εκπροσωπεί η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και όπως σημειώνει ο συνθέτης, τις συναυλίες που έχουν δοθεί κατά καιρούς χιλιάδες άτομα τις παρακολουθούν.
Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες και το «Μπρούσκο», στο οποίο έχει γράψει τη μουσική και παίζεται σε όλες τις βαλκανικές χώρες με τεράστια επιτυχία.
Ο τρόπος που προσεγγίζει τη μουσική είναι βιωματικός και για του χρόνου προετοιμάζει μια μεγάλη συναυλία με την Εστουδιαντίνα για τα 20 χρόνια της ορχήστρας, με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
«Οράματα και στόχοι πάντοτε υπάρχουν. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη για έναν δημιουργό. Αυτή η δύσκολη περίοδος που διανύουμε απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από όλους μας. Θέλει κόπο παραπάνω. Πρέπει να θωρακίσουμε τις αξίες και τα πιστεύω μας και να προσπαθήσουμε, μέσα από τις δημιουργίες μας, να αφήσουμε κάτι στην κοινωνική ζωή της τέχνης. Γιατί οι δημιουργοί αποτελούν ένα ξεχωριστό κοινωνικό πλαίσιο, ενταγμένο στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, που βοηθά την κοινωνία να κατανοήσει πολιτικές, να βιώσει και να ξεπεράσει προβλήματα, να αντλήσει δύναμη και να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Μόνο η τέχνη μπορεί να το προσφέρει αυτό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το