Ελλάδα

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για παράταση της αβεβαιότητας

Oι δηλώσεις του Γερούν Ντάινσεμπλουμ ότι δεν διαφαίνεται προοπτική να οριστικοποιηθεί η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όπως καταγράφεται και από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης όπου το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί το τρίτο θέμα στην λίστα, φαίνεται ότι πάγωσαν την Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα είναι …μεσημέρι όπως είχε δηλώσει ο Π. Πολάκης ή ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς νέα μέτρα όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, μετά την γνωστοποίηση από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας για τις 20 Φεβρουαρίου, παρασκηνιακά τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να βρουν την χρυσή τομή με τους δανειστές.

Όμως όλα δείχνουν ότι οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν και την άνοιξη με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς η Αθήνα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά τον εφιάλτη των άδειων ταμείων και της καταβολής δόσεων ύψους 7,5 δισ. Ευρώ στις αρχές Ιουλίου. Συγκεκριμένα ο Γερούν Ντάινσεμπλουμ δήλωσε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες. “Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ , μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό και προσέθεσε: “Επίσης το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει”.

Οι εταίροι έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο ΔΝΤ -ΕΕ και ΕΚΤ έχοντας καταλήξει στα μέτρα που ζητούν από την ελληνική πλευρά μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων καθώς και αλλαγές στα εργασιακά όπως η αύξηση των ομαδικών απολύσεων. Από την πλευρά της η Αθήνα φαίνεται να συζητά την μείωση του αφορολόγητου αλλά διαφωνεί στο τελικό ποσό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αντιρρήσεις να προσδιοριστεί η μείωση των συντάξεων ως τμήμα του δημοσιονομικού κόφτη που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στο μέλλον εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ζητά πολιτική λύση πακέτο για όλα τα ζητήματα μεταξύ των οποίων είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης διίστανται οι απόψεις για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης υποστηρίζει ότι μπορούμε να..πάμε για κάποιους μήνες χωρίς χρηματοδότηση ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Μία ομάδα κβερνητικών στελεχών και βουλευτών μεταξύ των οποίων οι Ν. Φίλης, Ν. Μανιός υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει συμφωνία «πάση θυσία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν μέτρα όπως την δραστική μείωση του αφορολόγητου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως υπάρχει μία ισχυρή ομάδα η οποία υποστηρίζει ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στις ολλανδικές ή στις γαλλικές εκλογές τόσο περισσότερο πιέζονται οι εταίροι να δεχτούν θέματα στην διαπραγμάτευση γιατί – όπως υποστηρίζουν- θέλουν και αυτοί να αποφύγουν μία νέα κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η αλήθεια για την διαπραγμάτευση και τα μέτρα που είναι έτοιμη να αποδεκτεί η κυβέρνηση βρίσκεται κάπου στην μέση. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τα μέτρα αλλά και από την εντασή τους καθώς οι βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν μείωση του αφορολόγητου στα 7.000 ευρώ όχι όμως εάν η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει μείωση στα 5.000 ευρώ που ζητά το ΔΝΤ. Με το σκεπτικό αυτό βουλευτές και κομματικά στελέχη αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από την παράταση των διαπραγματεύσεων την άνοιξη μέχρι και τις κάλπες.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση παραταθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, θα σφίξει ο κλοιός γύρω από την Αθήνα καθώς ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό αδιέξοδο στις εκλογές της Ολλανδίας θα μπορούσε να …μπλοκάρει την λειτουργία του Eurogroup για αρκετό χρονικό διάστημα και πιθανότατα να παρασύρει την Ελλάδα στον εκλογικό πυρετό της Ευρώπης μέχρι και το φθινόπωρο.

Επιστρέφει ο εφιάλτης του 2015;

Σε κάθε περίπτωση πάντως το σκηνικό, όσο περνάει ο καιρός, θυμίζει διαπραγμάτευση του 2015. Τότε τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από το δημοψήφισμα ότι η συμφωνία …γράφεται ενώ σήμερα επιμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει χωρίς κανένα νέο μέτρο την στιγμή που οι εταίροι έχουν ανακοινώσει επίσημα το πακέτο μέτρων που ζητούν. Αντίστοιχα το 2015 υπήρχαν έντονες ενστάσεις από 30 και πλέον βουλευτές του κόμματος που μετέπειτα δημιούργησαν την Λαϊκή Ενότητα και την Πλεύση Ελευθερίας ενώ σήμερα διαμορφώνεται έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση με μπροστάρη τον Ν. Φίλη που θέτει ζητήματα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και προτείνει σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το