Τοπικά

«Αναζητώντας τον Μπόμπι Φίσερ»… στον Αλμυρό – Προσπάθεια του Σκακιστικού Ομίλου για τη διάδοση του αθλήματος

Η αμερικανική ταινία με τίτλο «Αναζητώντας τον Μπόμπι Φίσερ», η οποία προβλήθηκε στον κινηματογράφο το 1993, κατέχει περίοπτη θέση στην προσωπική συλλογή του Κώστα Κρανά, προέδρου του νεοσύστατου Σκακιστικού Ομίλου Αλμυρού (ΣΟΑΛ). Ο λόγος; Μα φυσικά για το γεγονός ότι η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από το σκάκι. Αν και στο πρώτο άκουσμα ο τίτλος παραπέμπει σε βιογραφία του Αμερικανού σπουδαίου σκακιστή και παγκόσμιου πρωταθλητή, Μπόμπι Φίσερ, η ταινία αναφέρεται σ’ έναν νεαρό με εξαιρετικές επιδόσεις στο σκάκι. Ο Αλμυριώτης παράγοντας, σκακιστής και ο ίδιος από μικρή ηλικία, φροντίζει να προτείνει το σκακιστικού περιεχομένου «Αναζητώντας τον Μπόμπι Φίσερ» σε κάθε παιδί που εγγράφεται στον Όμιλο, επιχειρώντας έτσι μία βαθύτερη προσέγγιση στο άθλημα που αγαπά.

Ο Κώστας Κρανάς βάλθηκε να καλλιεργήσει το σκάκι στη νεολαία του Αλμυρού και όχι μόνο. Ο 57χρονος άνδρας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και με πολυετή δράση στα κοινά της γενέτειράς του, τον τελευταίο χρόνο είδε το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά. Ίδρυσε τον Σκακιστικό Όμιλο Αλμυρού και χάρη στην ενασχόλησή του με το σκάκι, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας. Από τη Νέα Αγχίαλο μέχρι τους Αγίους Θεόδωρους, μικροί και μεγάλοι σκακιστές που αγαπούν το δημοφιλές παιχνίδι, δίνουν ραντεβού κάθε εβδομάδα στο Παλαιό Γυμνάσιο Αλμυρού, όπου στην αίθουσα που παραχώρησε ο Δήμος Αλμυρού παραδίδονται μαθήματα.

«Πάντοτε είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να διαδώσουμε το σκάκι στην περιοχή του Αλμυρού και να ασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Έτσι πριν από ένα χρόνο περίπου μαζευτήκαμε καμιά 25αριά περίπου, κάναμε προσωρινή διοίκηση, εγκρίθηκε το καταστατικό μας, το καταθέσαμε στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία που μας αναγνώρισε κι όλα πήραν τον δρόμο τους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΟΑΛ, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε προσωπικό κίνητρο και στάθηκε αποκλειστικά και μόνο στην αγάπη του για το σκάκι. «Γεννήθηκα στον Αλμυρό, αλλά μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην Αθήνα. Στη Δάφνη μέναμε. Όταν ήμουν μικρός, είτε παίζαμε μπάλα στον δρόμο και κατεβάζαμε καμιά τζαμαρία, είτε στήναμε τη σκακιέρα μας έξω από τις πόρτες των πολυκατοικιών της γειτονιάς», εξομολογήθηκε χαμογελώντας στη συνέχεια ο κ. Κρανάς, θέλοντας να αναδείξει τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με το άθλημα δεκαετίες ολόκληρες, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει τον γιο του, Μάριο να βαδίζει στα χνάρια του: «Από επτά χρόνων παίζει και μέχρι τώρα που είναι μαθητής της πρώτης τάξης του λυκείου συνεχίζει. Όταν ήταν πιο μικρός τον είχα πάει στον Σκακιστικό Σύλλογο Λάρισας. Μετά βρεθήκαμε στη Σκακιστική Ακαδημία Λαμίας όπου μου πρότειναν να βγάλω κι εδώ δελτίο, αλλά επειδή το όνειρό μου ήταν να ιδρύσω σκακιστικό όμιλο στον Αλμυρό, αμφότεροι πήραμε μεταγραφή για εδώ».

Με τον ΣΟΑΛ να βρίσκεται ακόμη στα… σπάργανα, τα πρώτα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, με τον Κώστα Κρανά να αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Δελτίο έχουν 42 αθλητές αυτή τη στιγμή. Η Ιωάννα Τερεζή, μόλις πέντε ετών, είναι η πιο μικρή αθλήτρια που ανήκει στη δύναμή μας, ενώ ο 71χρονος Γιώργος Κρικέλας είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκακιστής μας. Για τον τελευταίο θέλω να πω το εξής: Είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Όταν ακόμη δίδασκε σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη, έβρισκε μαθητές και τους μάθαινε σκάκι. Πήγα τον βρήκα, έβγαλε δελτίο κι έγινε αθλητής του συλλόγου. Μαζεύει τα μικρά παιδιά κοντά του. Έπειτα τον ακολούθησε και ο γιος του, ο οποίος επίσης γράφτηκε στον όμιλο, ενώ δελτίο εκδώσαμε και στην εγγονή του, Μαρία Κρικελά».

Οι σκακιστές του ομίλου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, με τον κ. Κρανά να λέει: «Έχουμε παιδιά από τη Νέα Αγχίαλο, μέσα από τη βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης και τα γύρω χωριά, μέχρι και από τους Αγίους Θεοδώρους. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και αποδεικνύει ότι υπάρχει διάθεση. Το σκάκι ως άθλημα δεν είναι γνωστό στην περιοχή μας, αλλά με προσωπική προσπάθεια, το κάνουμε και προσιτό, αφού δεν κοιτάζουμε να αποκομίσουμε κάτι. Όσοι αθλητές είναι κάτω από 18 ετών, δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τα μαθήματα σκακιού, ενώ οι πιο μεγάλοι πληρώνουμε μία συμβολική συνδρομή. Δέκα ευρώ τον χρόνο. Ίσα-ίσα για τα απαραίτητα έξοδα, τα λειτουργικά. Μας βοηθάνε κι άλλοι, που αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας. Για παράδειγμα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλμυρού μας έκανε δώρο ένα laptop για τη γραμματειακή υποστήριξη».

Στη συνέχεια ο 57χρονος σκακιστής αναφέρθηκε στη… μαγεία που κρύβει η σκακιέρα. «Το βασικότερο όλων είναι το παιδί να έχει τη διάθεση να ασχοληθεί. Να συνειδητοποιήσει τι είναι σκάκι, γιατί η σκακιέρα κρύβει πάρα πολλά. Σε απορροφά, αν θέλεις να της αφιερώσεις χρόνο. Πάνω απ’ όλα σε βάζει στη διαδικασία να σκέφτεσαι και να μαθαίνεις να κάνεις σωστή διαχείριση χρόνου. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Γι’ αυτό είναι, ίσως, και το καλύτερο πνευματικό παιχνίδι που υπάρχει. Αν ένα παιδί αρχίσει να καταλαβαίνει π.χ. τις στρατηγικές που δείχνουμε, κατανοεί τον τρόπο που παίζεται το σκάκι κι όλα γίνονται πιο εύκολα», τόνισε και κλείνοντας, θέλησε να καταρρίψει ορισμένα στερεότυπα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο άθλημα: «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι κάτι ελιτίστικο. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Για παράδειγμα στον Σκακιστικό Όμιλο Αλμυρού, ανάμεσα στους σκακιστές μας θα βρεις και τον φιλόλογο καθηγητή, και τον μηχανολόγο, αλλά και τον εργάτη. Μάλιστα, έχουμε κοντά μας έναν μάστορα καλουπατζή, ο οποίος είναι εξαιρετικός στο σκάκι. Μόνο οφέλη αποκομίζεις από ένα τόσο πνευματικό άθλημα. Κι εμείς οι πιο μεγάλοι, από εκεί που θα παίζαμε τάβλι στο καφενείο, περνάμε πιο καλά, ενώ ταυτόχρονα διαδίδουμε και το σκάκι».

* Οι συναντήσεις στον Σκακιστικό Όμιλο Αλμυρού πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση στον 1ο όροφο από το Παλαιό Γυμνάσιο Αλμυρού. Κάθε Σάββατο στις 16.30 γίνονται οι συγκεντρώσεις των νεαρών αθλητών, ενώ την Κυριακή στις 18.00 παίρνουν τη σκυτάλη οι ενήλικες αθλητές και αθλήτριες. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Σ.Ο.ΑΛ. είναι almyros.chess@gmail.com, ενώ λειτουργεί επίσης το ιστολόγιο http://almyros-chess.blogspot.gr, με ενημέρωση για κάθε δράση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διήμερη παράταση της εκεχειρίας Χαμάς – Ισραήλ ανακοίνωσε το Κατάρ: Ειδοποιήθηκαν οι οικογένειες των ομήρων που απελευθερώνονται

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι η εκεχειρία…

27 Νοεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Οι μισοί Έλληνες βάζουν «κόφτη» στις αγορές τροφίμων – Φθηνά προϊόντα για να βγει ο μήνας

«Κόφτη» ακόμα και στην αγορά τροφίμων βάζουν ήδη ή σκέφτονται να βάλουν οι μισοί Έλληνες…

27 Νοεμβρίου 2023

Τουρισμός για όλους: Voucher 150 ευρώ για χειμερινές διακοπές – Οδηγίες για την αίτηση και τα κριτήρια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος…

27 Νοεμβρίου 2023

Matthew Perry : Αυτό ήταν το αγαπημένο του επεισόδιο από τη σειρά «Friends»

Τα «Φιλαράκια» αποτελούνται από συνολικά 236 επεισόδια τα οποία προβλήθηκαν στα 10 χρόνια που κράτησε…

27 Νοεμβρίου 2023

Ισόπαλο 1-1 το ντέρμπι Λεβαδειακού-ΑΕΛ στη Σούπερ Λιγκ 2

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε το ντέρμπι κορυφής του Βορείου Ομίλου της Σούπερ Λιγκ 2. Λεβαδειακός και ΑΕΛ ήρθαν…

27 Νοεμβρίου 2023

Αυτό το νησί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ναρκωτικά – Το 10% του πληθυσμού είναι εθισμένο στην ηρωίνη

Γνωστές για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τις λευκές αμμώδεις παραλίες τους, οι Σεϋχέλλες θεωρούνται ένας…

27 Νοεμβρίου 2023