Τοπικά

Αναζητώντας καλύτερη τύχη από τη Μαγνησία-Στην ξενιτιά δεκάδες γιατροί-οδοντίατροι “Θ”

γιατροί

Συνεχίζεται ακατάπαυστα το ρεύμα μετανάστευσης γιατρών και οδοντιάτρων από τη Μαγνησία σε χώρες του εξωτερικού και ειδικότερα στη Γερμανία και την Αγγλία, προκειμένου να έχουν μια εργασία από την οποία θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς.

Στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας που αριθμεί γύρω στα 850 μέλη, καταγράφονται ακόμη και το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις γιατρών που μόλις τελείωσαν τη ειδικότητα, δεν ήρθαν στο Βόλο ή δεν έμειναν στην Ελλάδα για να εργαστούν, αλλά έφυγαν για το εξωτερικό.

Εξάλλου οι συνθήκες μόνο ευνοϊκές δεν είναι, καθώς πρώτον οι μόνιμοι διορισμοί γιατρών στα Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ δεν προχωρούν, δεύτερον, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει με μεγάλη καθυστέρηση και τρίτον, μειώνεται το ποσό που διαθέτουν οι ασθενείς για την περίθαλψή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τοπικοί σύλλογοι γνωρίζουν περιπτώσεις γιατρών που μετανάστευσαν αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναφορά συγκεκριμένου αριθμού. Εκτιμούν, όμως πως με βεβαιότητα οι γιατροί και οι οδοντίατροι που επέλεξαν την οδό του εξωτερικού ανέρχονται τουλάχιστον σε μερικές δεκάδες από την περιοχή της Μαγνησίας.

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο κατηγορίες γιατρών που ξενιτεύονται στο εξωτερικό. Η πρώτη κατηγορία είναι οι γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα τους στην Ελλάδα και αποχωρούν ελπίζοντας να βρουν απευθείας εργασία στο εξωτερικό. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι γιατροί και οι οδοντίατροι οι οποίοι είχαν ανοίξει ιατρείο ή οδοντιατρείο στην Ελλάδα, αλλά λόγω των συνθηκών δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα ιατρεία τους σε λειτουργία και ξενιτεύτηκαν.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε «πως σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει πανελλαδικά 18.000 γιατροί εκ των οποίων οι 12.000 κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες και οι υπόλοιποι σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία. Έτσι στην Ελλάδα από τους 77.000 που δραστηριοποιούνταν μέχρι πρότινος, πέσαμε στους 59.000 πανελλαδικά. Και από τη Μαγνησία έχουν φύγει μερικές δεκάδες γιατρών, οι οποίοι είτε είχαν ανοίξει ιατρεία και αναγκάστηκαν να φύγουν, είτε τελείωσαν την ειδικότητα και έφυγαν επίσης απευθείας εκτός Ελλάδας. Το πρόβλημα λοιπόν της διαρροής γιατρών στο εξωτερικό παραμένει και το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα χάνει ανθρώπινο δυναμικό που η ίδια το εκπαίδευσε».

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα υπογράμμισε πως «κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης περίπου πέντε με δέκα οδοντίατροι έκλεισαν τα οδοντιατρεία τους και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν και οδοντίατροι με καταγωγή από το Βόλο που αποφοίτησαν από τη Σχολή και επιλέγουν να φύγουν για το εξωτερικό αμέσως. Έτσι όπως είναι οι συνθήκες στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει να το σκεφθεί κανείς καλά για να ανοίξει ένα οδοντιατρείο. Και αυτό, γιατί η προσέλευση περιστατικών στα οδοντιατρεία έχει μειωθεί λόγω έλλειψης χρημάτων και όχι αναγκών, αφού ο κόσμος χρειάζεται την οδοντιατρική περίθαλψη. Παράλληλα και τα Ταμεία έχουν αποσυρθεί από τη σύνδεσή τους με τους οδοντίατρους», ανέφερε.

Η ίδια πρόσθεσε πως «στη Μαγνησία λειτουργούν 235 οδοντιατρεία, αλλά και σε κάποια από αυτά οι οδοντίατροι καλύπτουν τα βασικά τους έξοδα ενδεχομένως ακόμη και με τη στήριξη των γονέων τους και τα λειτουργούν για την τιμή των όπλων. Ουσιαστικά δεν ξέρουμε, πόσα είναι τα ιατρεία που καταφέρνουν πραγματικά να αντέξουν την κρίση και να μπορούν οι συνάδελφοι να στηρίζουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Και πρέπει να σημειωθεί πως το κεφάλαιο που πρέπει να δώσει κάποιος για να λειτουργήσει το οδοντιατρείο του, αυξάνεται κάθε χρόνο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το