Τοπικά

Αναξιοποίητο το λεωφορείο του Εργαστηρίου Ειδικής Εκπαίδευσης – Δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας

Έχουν περάσει κοντά στους τρεις μήνες από τότε που το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου παρέλαβε το λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών, ωστόσο το όχημα ακόμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας.
Ήταν αρχές Οκτωβρίου του 2018, δηλαδή πριν ένα και πλέον χρόνο, όταν οι γονείς, η διεύθυνση του ΕΕΕΕΚ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλοι φορείς απηύθυναν κάλεσμα στην τοπική κοινωνία για να στηρίξει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων με στόχο την αγορά ενός λεωφορείου ειδικά διαμορφωμένου για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία. Ένα λεωφορείο που το ΕΕΕΕΚ δεν διέθετε, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μετακίνηση των μαθητών για τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε διάφορους φορείς και αξιοθέατα, στο πλαίσιο της βιωματικής τους μάθησης.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας υπήρξε συγκινητική και το ποσό που απαιτούνταν, γύρω στα 95.000 ευρώ, συγκεντρώθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα το λεωφορείο είχε μεταφερθεί και στον αγιασμό που τελέστηκε στο ΕΕΕΕΚ στις 11 Σεπτεμβρίου παρουσία όλων των φορέων για να τονιστεί πως όλα μπορούν να επιτευχθούν, όταν υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία.
Φαίνεται όμως πως στην Ελλάδα τα εμπόδια από την κρατική γραφειοκρατία είναι πολύ μεγαλύτερα από τη συγκέντρωση των χρηματικών ποσών.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων ατόμων με αναπηρία Μαγνησίας κ. Ράνια Καρανικόλα μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «Θεσσαλία» από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr τόνισε πως «το λεωφορείο το πήραμε και το έχουμε αυτή τη στιγμή κλειδωμένο σε μία από τις αποθήκες του ΟΛΒ. Ο σύλλογος γονέων του σχολείου ακολούθησε όλες τις διαδικασίες. Προκήρυξε διαγωνισμό που πρώτα απέβη άκαρπος, και μετά βγήκε ανάδοχος, ήρθε στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε την άδεια κυκλοφορίας. Ο σύλλογος γονέων δεν μπορεί να βγάλει άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τη σχολική επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία έτρεξε τις διαδικασίες. Ήδη έχει αποσταλεί αίτημα στον υφυπουργό μεταφορών για κατά εξαίρεση ειδική έκδοση κυκλοφορίας. Το λεωφορείο έχει συνολικά 19 θέσεις, είναι τελευταίας τεχνολογίας και πληροί όλες τις προδιαγραφές μεταφοράς με ασφάλεια των μαθητών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του 2019, θα έχει αρθεί το πρόβλημα. Με το λεωφορείο θα είναι δυνατή η ενίσχυση των εξωσχολικών δράσεων των μαθητών και η τόνωση της βιωματικής μάθησης».
Η κ. Καρανικόλα επισήμανε πως είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσει ξανά η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Υπάρχουν ήδη χώροι στην Παιδόπολη που μπορούν να εξυπηρετηθούν άτομα. Άλλωστε δεν έχουν όλα τα άτομα με αναπηρία το απαιτούμενο οικογενειακό πλαίσιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το