Τοπικά

Αναξιοποίητος θησαυρός ο ζεόλιθος στην Ελλάδα – Ομιλία στον Βόλο από τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό “Θ”

thumbnail_20160510_164419

Στα 30 δισεκατομμύρια ανέρχεται η αξία του ζεόλιθου, πετρώματος που έχει εντοπιστεί στον Έβρο και θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως εξαγωγικό προϊόν.

Για το θέμα του ζεόλιθου μίλησε χθες ο στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου παρουσία πολλών ατόμων.

Ο κ. Λυγερός τόνισε πως ο ζεόλιθος είναι ένα πέτρωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και με τις ιδιότητες που διαθέτει βοηθά το φυτό, ώστε να έχει ένα ριζικό σύστημα πιο ανεπτυγμένο, με άμεση απόρροια και τη μεγαλύτερη καρποφορία και παραγωγή. Το πέτρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χωράφια για το σιτάρι, το βαμβάκι, αλλά και για τα δένδρα. Ο ζεόλιθος έχει εντοπιστεί στον Έβρο και τα κοιτάσματα ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια τόνους. Δόθηκαν ήδη δύο άδειες έρευνας και πλέον είμαστε στη φάση υλοποίησης για την εξόρυξη. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τον ζεόλιθο εδώ και μια δεκαετία, αλλά τον εισάγει. Μετά την εξόρυξη, η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιεί το πέτρωμα και για την καλλιέργεια προϊόντων, αλλά και για εξαγωγές. Και πολλά ωφελημένος μπορεί να βγει ο θεσσαλικός κάμπος.

Ο κ. Λυγερός πρόσθεσε πως ο ζεόλιθος συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, όπως για το καλαμπόκι αυξάνει την παραγόμενη ποσότητα κατά 50%, για το βαμβάκι κατά 17%.

Συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο πέτρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο μπετόν, ώστε να είναι πιο ανθεκτικό και ελαφρύ.

ligeros

Η ΑΟΖ

Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου, φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκεται στον Ιόνιο και εντάσσεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Υπάρχει βέβαια καθυστέρηση, αλλά πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την άμεση αξιοποίηση.

Ο στρατηγικός σύμβουλος τόνισε πως «είμαστε σε φάση να αξιοποιήσουμε τα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο. Το σημαντικότερο θαλάσσιο οικόπεδο είναι το δύο, δηλαδή κοντά στην Κέρκυρα, με δύο κοιτάσματα που θα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες. Η αξία της ΑΟΖ ανέρχεται στο 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ. Και ΑΟΖ είναι η διαχείριση του θαλάσσιου χώρου έως τα 200 μίλια μέσα σε ένα πλαίσιο που είναι αποκλειστικά οικονομικό, δηλαδή από την αλιεία, τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, τα τεχνητά νησιά, μέχρι και τους υδρογονάνθρακες.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της αξιοποίησης του χρυσού στις Σκουριές, καθώς δεν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το