Τοπικά

Αναξιοποίητο μένει σχέδιο μελέτης για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού

νερα1

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καταθέσει στη ΔΕΥΑΜΒ από το 2012 πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων των ορεινών λεκανών απορροής, αλλά η μελέτη είχε μείνει αναξιοποίητη, καθώς έπρεπε, σύμφωνα με την προηγούμενη δημοτική αρχή, να αποκτήσει «συμβατότητα» με το ΕΣΠΑ, ώστε να εγκριθεί. Τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ χρειάστηκαν δύο χρόνια… για να «κουμπώσουν» τη μελέτη στα δεδομένα του ΕΣΠΑ…
Το σχέδιο της διαχειριστικής μελέτης, που κατατέθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είναι άγνωστο εάν θα αξιοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή και αν θα προχωρήσει σε προκήρυξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναπτυχθούν σχέσεις με καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και θα περάσουν περίπου δύο χρόνια για τον «επαναπροσδιορισμό» του σχεδίου και ακόμη δύο ακόμη για την ολοκλήρωση της μελέτης. Τα έργα εάν ποτέ ξεκινήσουν, αναμένονται μετά από την έλευση της πενταετίας. Τα δεδομένα επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να μην έρθει σε σύγκρουση με τους κατοίκους της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, της Δράκειας και άλλων περιοχών που δεν επιθυμούν τη συνολική διαχείριση του νερού, αλλά τον απόλυτο έλεγχο των πηγών.

νερα2

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρότεινε το 2012 συνολικό έργο 800.000 ευρώ με δεδομένα που περιελάμβαναν σε α΄φάση τη διαχείριση σε ύδρευση, άρδευση με τις εξής μεταξύ άλλων προτάσεις:
– Επικαιροποίηση των στοιχείων των υφιστάμενων και καταγραφή νέων πηγών υδροληψίας στην περιοχή.
– Αποτύπωση της γεωγραφικής θέσης των υφιστάμενων και νέων πηγών με τη βοήθεια GPS και εκτίμηση της παροχής τους.
– Αποτύπωση της γεωγραφικής θέσης των εξωτερικών υδραγωγείων ύδρευσης και άρδευσης.
– Αποτύπωση επιφανειακών αρδευτικών δικτύων.
– Γεωηλεκτρικές διασκοπήσεις, καταγραφή και χαρτογράφηση καρστικών υδροφορέων
– Δημιουργία βάσης δεδομένων στηριγμένης σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) με τα ανωτέρω στοιχεία.
Η β΄φάση περιλαμβάνει τηλεμετρικό δίκτυο μέτρησης και συλλογής δεδομένων με τις εξής προτάσεις:
– Μελέτη θέσεων εγκατάστασης σταθμών του τηλεμετρικού δικτύου και της απαιτούμενης ακρίβειας των μετρήσεων.
– Ανάπτυξη, έλεγχος και εφαρμογή τηλεμετρικού δικτύου για συλλογή μετεωρολογικών παραμέτρων και παραμέτρων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, το οποίο αποτελείται από: α) μετεωρολογικούς σταθμούς, β) υδρομετρικούς σταθμούς παροχής και στάθμης υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, γ) υδρομετρικούς σταθμούς παροχής υδατορευμάτων και πηγών, δ) σταθμούς ποιότητας επιφανειακών και υπογείων υδατικών σωμάτων και ε) κέντρο λήψης και επεξεργασίας των μετρήσεων.
– Καταγραφή και συλλογή δεδομένων: α) μετεωρολογικά δεδομένα, β) υδρομετρικά δεδομένα πηγών και υδατορρευμάτων, γ) υδρογεωλογικά δεδομένα, δ) γεωγραφικά δεδομένα, ε) μετρήσεις ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων νερών, στ) δεδομένα χρήσης νερού και ζ) στατιστικά δεδομένα.
– Προμήθεια – συναρμολόγηση πειραματική λειτουργία – εγκατάσταση σταθμών.
– Λειτουργία – υποστήριξη δικτύου.
Η γ΄φάση αφορά τον προσδιορισμό της κατάστασης, της ποσότητας και της ποιότητας των υδατικών πόρων, με τις εξής προτάσεις:
– Καταγραφή και συλλογή των υπαρχόντων ιστορικών δεδομένων (μετεωρολογικών, υδρομετρικών και ποιότητας υδάτων) που είναι απαραίτητα για την ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των υδατικών πόρων.
– Ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων για την εκτίμηση του επιφανειακού και υπόγειου υδατικού δυναμικού και της οικολογικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των υδατικών πόρων.
– Διασύνδεση των μοντέλων σε ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα προσομοίωσης.
– Εφαρμογή του συστήματος προσομοίωσης στη λεκάνη απορροής της περιοχής μελέτης.
– Προσδιορισμός και εκτίμηση των αναγκών σε νερό (ύδρευσης – άρδευσης) και του υδατικού ισοζυγίου των υδρολογικών λεκανών της περιοχής μελέτης.
– Χρήση των μετεωρολογικών δεδομένων του τηλεμετρικού δικτύου και ιστορικών δεδομένων.
– Καταγραφή και ταξινόμηση των χρήσεων γης, των καλλιεργειών και των μεταβολών τους βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες και καταγραφές.
– Εκτίμηση των γεωργικών αναγκών σε νερό για κάθε είδος καλλιέργειας.
– Εκτίμηση της υδατικής ζήτησης άλλων χρήσεων νερού (αστική, τουριστική, βιομηχανική κλπ).
– Εκτίμηση των ποιοτικών απαιτήσεων των χρήσεων νερού.
– Καθορισμός του υδατικού ισοζυγίου των λεκανών απορροής.
– Χωρική ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων σε περιβάλλον GIS.
– Ενιαίο μοντέλο διαχείρισης υδατικών πόρων (π.χ. διαχείριση της ζήτησης και διαχείριση υδατικού δυναμικού).
Η γ΄φάση περιλαμβάνει επίσης προτάσεις – έργα αξιοποίησης υδατικού δυναμικού . Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διερεύνηση εφικτότητας προτάσεων κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων) με επιμέρους δράσεις όπως:
– Προσδιορισμός και αποτίμηση των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους και απόδοση αποτελεσμάτων.
– Ανάπτυξη μοντέλων στατιστικού μοντέλου καταβιβασμού κλίμακας.
– Ανάπτυξη χρονοσειρών μετεωρολογικών παραμέτρων για μελλοντικές χρονικές περιόδους για διάφορα σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
– Προσομοίωση και εκτίμηση της μελλοντικής ποσοτικής και ποιοτικής διαθεσιμότητας υδατικών πόρων.
– Προσομοίωση και εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών σε νερό (κυρίως για τη γεωργική χρήση)
– Εκτίμηση του μελλοντικού υδατικού ισοζυγίου των λεκανών απορροής για διάφορα σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης υδατικών πόρων.
– Καταγραφή των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και σχέσεων που έχουν ιστορικά αναπτυχθεί στην περιοχή μελέτης και στη συσχέτιση τους με τις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες
– Εκτίμηση των μελλοντικών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και σχέσεων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και στη συσχέτιση αυτών με διάφορα σενάρια επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
– Εφαρμογή και επίδειξη του ολοκληρωμένου συστήματος, απόδοση αποτελεσμάτων και εκπαίδευση προσωπικού.
Τέλος, η δ΄ φάση περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου άρδευσης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το