Τοπικά

Αναξιοποίητα ακίνητα εκατομμυρίων – Έντεκα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ στη Μαγνησία

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκαθάρισε πρόσφατα στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαβελίδη, πως δεν θα «χαρίσει», αλλά είναι διατεθειμένη να ανταλλάξει, το οικόπεδο που διαθέτει πίσω από το «Λύκειο Αποστόλου», για να αναγερθεί διδακτήριο για το 5ο Γυμνάσιο.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, δεν μπορεί να χαριστεί ένα οικόπεδο από την περιουσία των ασφαλισμένων. Αυτή η περιουσία όμως παραμένει αναξιοποίητη στο σύνολό της και ανέρχεται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας, με τους ασφαλιστικούς φορείς που ενώθηκαν στον ΕΦΚΑ, διαθέτει στη Μαγνησία 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων. Η αντικειμενική αξία αυτών των ακινήτων έχει υπολογιστεί στα 9.544.697,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας μισθώνει 11 ακίνητα, καταβάλλοντας ενοίκιο κάθε μήνα 9.512,62 ευρώ, δηλαδή πληρώνει ετησίως 115.000 ευρώ σε μισθώματα. Σε επίπεδο χώρας υπολογίζεται ότι τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, μέσα στην τελευταία 10ετία, έχουν απωλέσει έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ από τη μη αξιοποίηση περιουσίας, η εκτιμώμενη αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία στον Βόλο χαρτογραφείται ως εξής: Τα περισσότερα ακίνητα του υπουργείου Εργασίας τα διαθέτουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και ακολουθεί ο ΟΑΕΔ, στον οποίο έχει περάσει η κυριότητα και της ακίνητης περιουσίας, που είχε ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Εστίας.

Ποια ακίνητα έχουν τα Ταμεία

Έτσι στον Βόλο, μετά τη μελέτη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, έχουν καταγραφεί στα ιδιόκτητα κτίρια, το κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στη Δον Δαλεζίου 1, ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου- Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ. που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ.
Το κτίριο του ΕΚΒ, που ανήκει στον ΟΑΕΔ, είναι συνολικού εμβαδού 235 τ.μ. και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 628.509 ευρώ, το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού, που είναι εμβαδού 447 τ.μ., με αντικειμενική αξία 295.374 ευρώ. Ιδιόκτητο είναι επίσης το κτίριο που στεγάζεται η ΕΠΑΣ Βόλου, 14.441 τ.μ. με αντικειμενική αξία 6.037.617,97 ευρώ, ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ. με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ, το ακίνητο που στεγάζει το ΤΣΜΕΔΕ Βόλου με εμβαδό 438 τ.μ. και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ, το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού, που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ, στην οδό Θρακών, 2.286 τ.μ., με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία, που είναι 2.022 τ.μ. και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662.274 ευρώ, ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή, που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ. Επίσης οικόπεδα, ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24, με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, ένα με παλιά κτίσματα στην Αγριά, με αντικειμενική αξία 392.781,80 ευρώ, καθώς και ένα ισόγειο κτίριο με υπόγειο στην Αγριά, που η αξία του είναι στα 227.963,16 ευρώ και ένα οικόπεδο, επίσης ιδιόκτητο, στην οδό Κύπρου, εμβαδού 3.602 τ.μ., που έχει υπολογιστεί η αντικειμενική του αξία στα 672.941,63 ευρώ.

Πολλά ακίνητα είναι εγκαταλειμμένα, αλλά με μεγάλη αντικειμενική αξία

Με την ηλεκτρονική βάση «ΕΣΤΙΑ», που έχει συσταθεί, επιδιώκεται καταρχήν η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου και των φορέων του, μέσω της ορθολογικής και συντονισμένης παρακολούθησης, της εξοικονόμησης δαπανών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι καταβάλλονται μισθώματα για στέγαση υπηρεσιών, μόνο εξορθολογισμό δεν συνιστά.
Το υπουργείο Εργασίας πληρώνει συνολικά το χρόνο 115.000 ευρώ για διάφορα κτίρια, τα οποία είναι ενοικιαζόμενα.
Ειδικότερα σε ενοικιαζόμενο κτίριο στη Βασσάνη πληρώνει το ΙΚΑ για το αρχείο του, μίσθωμα πληρώνεται για τον ΟΠΑΔ και το ΤΑΠΙΤ, καθώς και για την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΣΕΠΕ.

Συνολικά το υπουργείο Εργασίας μισθώνει επτά ακίνητα στη Μαγνησία με συνολικό εμβαδό 9.512,62 ευρώ.
Σε μελέτη που εκπονήθηκε για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και των βελτιώσεων του νομοθετικού πλαισίου, που προσδιορίζει το καθεστώς αξιοποίησης, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό υλοποίησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, προτείνεται μεταξύ άλλων να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των ακινήτων, όπου θα αποφασιστεί ποια αξίζει να συντηρούνται, με ένα πρόγραμμα «κυκλικής συντήρησης», ενώ παράλληλα θα υπάρξει μια συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της περιουσίας, με επενδύσεις και εκποιήσεις, πιθανότατα από μια ειδική διεύθυνση κινητής και ακίνητης περιουσίας, η οποία θα έχει άμεση σύνδεση με τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το