Τοπικά

Αναβρασμός στους καθηγητές της Μαγνησίας για τη μείωση διδακτικών ωρών

Αναβρασμός λόγω της μείωσης των διδακτικών ωρών σε Γυμνάσιο και Λύκειο για διάφορες ειδικότητες, όπως Εικαστικών, Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομολόγων, Οικιακής Οικονομίας και άλλων, επικρατεί στους καθηγητές οι οποίοι φοβούνται ότι η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει αφενός την ένταση της περιπλάνησης σε τρία και τέσσερα σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο, αφετέρου θα χάσουν την εργασία τους, καθώς δεν θα προσληφθούν τα επόμενα χρόνια ως αναπληρωτές.

Χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο συγκρότημα Μουρτζούκου, έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με την παρουσία δεκάδων καθηγητών από ειδικότητες που πλήττονται από τα νέα ωρολόγια προγράμματα τα οποία θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο σε Λύκειο και Γυμνάσιο.
Παράλληλα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας κάλεσε τους βαθμολογητές να απέχουν κάτι που την ώρα της κινητοποίησης έγινε τελικά, καθώς για δύο ώρες δεν έγιναν βαθμολογήσεις από καθηγητές.
Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι τα νέα ωρολόγια προγράμματα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (16 Ιουνίου) δεν στηρίζονται στις αναδυόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά υπηρετούν λογιστικές προσεγγίσεις διαχείρισης προσωπικού, λογικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο. «Από τη μια παρατηρείται αύξηση διδακτικών ωρών σε ειδικότητες που πλεονάζουν και από την άλλη μείωση διδακτικών ωρών σε ειδικότητες που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές, μια ενέργεια που το επόμενο σχολικό έτος θα στείλει έναν σημαντικό αριθμό συναδέλφων στην ανεργία ή στην περιπλάνηση σε πολλές σχολικές μονάδες. Με την κατάργηση των μαθημάτων επιλογής στην Α’ και Γ’ Λυκείου, καθώς και των ερευνητικών εργασιών (πρότζεκτ) στην Α’ και Β’ Λυκείου επιδιώκεται ο περιορισμός των βαθμών ελευθερίας των σχολικών μονάδων ως προς τη δημιουργία τμημάτων στη βάση των αναγκών των μαθητών και η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Ποιοι πλήττονται

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί από τα ΤΕΙ) και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι), εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι και Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο. Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ ΓΕΛ, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πραγματοποιήσαμε την παράσταση διαμαρτυρίας, γιατί αντιδρούμε στην υποβάθμιση και εξοβελισμό από το Γυμνάσιο και το Λύκειο συγκεκριμένων ειδικοτήτων λόγω της αλλαγής του ωρολόγιου προγράμματος. Είναι μια εξέλιξη, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση που αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια των καθηγητών. Θέση μας είναι πως όλα τα μαθήματα έχουν χώρο στο δημόσιο σχολείο».
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ΕΛΜΕ κ. Διαλεχτή Τσιτούμη, επισήμανε πως «αποδεικνύεται στην πράξη η αναχρονιστικότητα του νόμου για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα απέναντι στη μόρφωση των παιδιών και στα εργασιακά δικαιώματα».

Εργασιακή ανασφάλεια

Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας κ. Σταύρος Κατσούρας ανέφερε πως «οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα προκαλούν τεράστιο πρόβλημα σε ειδικότητες καθηγητών που μένουν χωρίς ωράριο, με εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον, σε μια περίοδο που συζητιέται ακόμη και μείωση ωρών. Κάποιοι εκπαιδευτικοί θα μείνουν με μειωμένο ωράριο, ενώ βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου και κοινωνικός επιστήμονας κ. Νίκος Ιωαννίδης υπογράμμισε πως «με την υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών προκαλείται ένα επιστημονικό έλλειμμα και οι μαθητές δεν έχουν τα εφόδια για να συνεχίσουν σε ένα σύνολο σχολών που συνδέονται με αυτές τις επιστήμες».
Ο αναπληρωτής καθηγητής εικαστικών Σταμάτης Λάσκος ανέφερε πως «με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει η λέξη «Τέχνη» στο σχολείο».
Ο ίδιος εργάζεται δέκα χρόνια ως αναπληρωτής αλλά για του χρόνου, όπως λέει, δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν θα προσληφθεί ξανά λόγω της μείωσης των διδακτικών ωρών.
Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής εικαστικών Αχιλλέας Ζάζος είπε πως «είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα να βγαίνει από το σχολείο η Τέχνη».
Η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας κ. Κωνσταντία Τσακίρη επισήμανε πως «στο Γυμνάσιο η οικιακή οικονομία διδασκόταν από μία ώρα σε κάθε τάξη, και τώρα διδάσκεται μόνο σε μια Τάξη για μία ώρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το μάθημα υποβαθμίζεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να περιφέρονται σε πολλά σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το