Τοπικά

Αναβρασμός στους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας για παρακράτηση επιδότησης “Θ”

Με έκπληξη αρκετοί κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία διαπίστωσαν πως δεν έλαβαν ολόκληρο το ποσό της ετήσιας επιδότησης που υπολόγιζαν
Με έκπληξη αρκετοί κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία διαπίστωσαν πως δεν έλαβαν ολόκληρο το ποσό της ετήσιας επιδότησης που υπολόγιζαν

Αναβρασμός επικρατεί στους κτηνοτρόφους, επειδή η Εφορία παρακρατεί χρήματα από τις επιδοτήσεις που έλαβαν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά στο γάλα. Η παρακράτηση γίνεται σε όσους οφείλουν στην Εφορία, ενώ όσοι διέθεταν κάποια χρήματα, μετέβησαν στην Εφορία για να τακτοποιήσουν κάποια οφειλή και να λάβουν ολόκληρη την επιδότηση.
Οι κτηνοτρόφοι έλαβαν με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών την επιδότηση και με αγωνία περίμεναν να λάβουν αυτά τα χρήματα, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν προϊόντα για την τροφή των ζωών τους.
Ωστόσο με έκπληξη αρκετοί κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία διαπίστωσαν πως δεν έλαβαν ολόκληρο το ποσό της ετήσιας επιδότησης που υπολόγιζαν. Η επιδότηση αυτή αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα.

 
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Διβάνη, «πολλοί κτηνοτρόφοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, τους παρακρατήθηκαν ποσά από την επιδότηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης που με τόσο προσμονή ανέμεναν. Υπάρχει έντονη αντίδραση στους συναδέλφους, γιατί έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα να κλείσουν με αυτά τα χρήματα της επιδότησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι μετέβησαν στην Εφορία και τακτοποίησαν την οφειλή για να μην τους παρακρατηθούν τα χρήματα. Αλλά άλλοι συνάδελφοι που δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν την Εφορία, τελικά τους παρακρατήθηκαν ποσά από την επιδότηση. Η επιδότηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μας δόθηκε πριν μια εβδομάδα και δεν επιτρέπεται να γίνεται παρακράτηση. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση κτηνοτρόφου που όφειλε 2.500 ευρώ και του παρακρατήθηκε σχεδόν όλο το ποσό της επιδότησης».
Το μέσο ποσό της συνδεδεμένης για τους κτηνοτρόφους στη Μαγνησία ανέρχεται στα 1.500-2.000 ευρώ.

 
Συνήθως η συνδεδεμένη εξοφλείται στους κτηνοτρόφους γύρω στα τέλη Μαΐου, φέτος όμως δόθηκε δύο μήνες αργότερα.
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να πληρωθεί στους κτηνοτρόφους και η πρώτη δόση για την επιδότηση της εξισωτικής.
Αλλά και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου επισημαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα με την καταβολή της συνδεδεμένης σε παραγωγούς που υπέβαλαν αίτηση και οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα.
Από τον Συνεταιρισμό τονίστηκε πως ένα μικρό ποσοστό κτηνοτρόφων πανελλαδικά κατάφερε και έλαβε την επιδότηση. Η γεωπόνος του Συνεταιρισμού θα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο φορέα για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το