ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεομπαίκτες στο ΚΙΝΑΛ

Παραπολιτικά

Μαρίνα

Παραπολιτικά

Ανακήρυξη

Παραπολιτικά

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μαύρη σοκολάτα

Ελλάδα

Τοπικά

Αναβρασμός σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας – Ενόψει εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής και de minimis

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, καθώς εν όψει καταβολής οικονομικών ενισχύσεων από διάφορα προγράμματα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, βλέπουν ότι ακόμη να γίνει πράξη η κυβερνητική δέσμευση για αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στις 15.000 ευρώ. «Θα είναι απαράδεκτο αν δεν υλοποιήσουν όσα έχουν εξαγγείλει, καθώς με αυτό τον τρόπο θα δούμε και πάλι πετσοκομμένες τις ενισχύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.

Στην καταβολή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης προσδοκούν εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας προκειμένου να «ανασάνουν» οικονομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να μετατεθεί για την Τρίτη 18 του μήνα, ενώ για 45.000 αιγοπροβατοτρόφους σε όλη τη χώρα αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου η καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ.
Να αναφερθεί ότι επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους.
Σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διευθετηθεί και κάποιες από τις εκκρεμότητες σχετικά με ανειλημμένες υποχρεώσεις παλαιότερων ετών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι επιμέρους πληρωμές (βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, απονιτροποίηση, Κομφούζιο, ζιζανιοκτονία ορυζώνων, αυτόχθονες φυλές) κινήθηκαν ομαλά, μεγάλες δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν με την προετοιμασία της διαδικασίας για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.
Το μείζον ζήτημα δείχνει να είναι η αναντιστοιχία με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, στη βάση των οποίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία
Η αρχή στις πληρωμές των προγραμμάτων του έτους 2018 έγινε με την προκαταβολή 75% για τη Βιολογική Κτηνοτροφία του 2018 ποσού 29 εκατ. ευρώ σε 7.000 δικαιούχους. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Οργανισμό Πληρωμών, πιστώθηκαν 15.390.401 ευρώ σε 2.835 για τη διατήρηση στη βιολογική κτηνοτροφία, καθώς και 13.642.092 ευρώ σε 4.166 δικαιούχους για τη μετατροπή.
Ακολούθησε η καταβολή της προκαταβολής 75% της Βιολογικής Γεωργίας για το δεύτερο έτος εφαρμογής, με συνολικό ποσό 21,9 εκατ. ευρώ σε 10.378 δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες παραστατικών πιστοποίησης και εργαστηριακών αναλύσεων, οι οποίες θα δοθούν με την εξόφληση). Και στις δύο περιπτώσεις οι κομμένοι έχουν δυνατότητα ένστασης μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 13 ∆εκεμβρίου.
Σχετικά με την προκαταβολή της Απονιτροποίησης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ έστελναν προς οριστικοποίηση παρτίδες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της κοινοτικής προθεσμίας. Ωστόσο, πρόβλημα εντοπίστηκε λόγω δασικών χαρτών, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποίησε τα αρχεία, με τα οποία έγινε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.
Είναι γνωστό, ότι στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Χαλκιδικής υπήρξαν οι μεγαλύτερες «απώλειες» για τους αγρότες, ενώ εκτός πληρωμής έμειναν για όλα τα εμπλεκόμενα αγροτεμάχια δικαιούχοι, για τους οποίους η έκταση των δασικών ανά αγροτεμάχιο ξεπερνούσε σε ποσοστό το 3% της προσδιορισθείσας έκτασης.
Να αναφερθεί ότι η επικαιροποίηση των χαρτών που θα αποστείλουν οι Διευθύνσεις Δασών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα οδηγήσουν στην πλήρη εξόφληση όλων των παραγωγών τον Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα θα αποσβέσουν τόσο μειώσεις, όσο και κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά την πρώτη πληρωμή, αναφέρεται αρμοδίως.

Το ακατάσχετο
Με αφορμή την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας αναμένουν την αύξηση του ακατάσχετου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις 15.000 ευρώ.
«Το έχει υποσχεθεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλης, αλλά ακόμη να γίνει πράξη, αν και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη, για να προσθέσει: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα μείνει στα λόγια αυτή η κυβερνητική δέσμευση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να μη λάβουν στην ουσία οικονομική ενίσχυση. Θα είναι απαράδεκτο αν δεν το υλοποιήσουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το