Πολιτισμός

Αναβολή του κύκλου εκδηλώσεων για τις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις

Μετά τη ματαίωση της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2020» και την αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων της «Μαγνήτων Κιβωτού», φαίνεται ότι και η πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2020», δεν είναι δυνατόν να εξαπλωθούν στον Βόλο, στο Πήλιο, σε Βελεστίνο, Αλμυρό και στην περιοχή της Αγιάς, παρά το ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, έστω και για περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων.
Τον περασμένο μήνα η «Μαγνήτων Κιβωτός» συμπλήρωσε έξι χρόνια διαρκούς, υπεύθυνης παρουσίας και συναντώντας συνεχώς αυξανόμενη αναγνώριση στις εκδηλώσεις και δράσεις της για τον πολιτισμό.
Αρχικά και κατόπιν της άρσης μέρους των περιοριστικών μέτρων, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στον Βόλο, στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Πέμπτη 6 Αυγούστου, και στην έναρξη της πανήγυρης του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία, και άλλες δύο στην περιοχή της Αγιάς, όπου κάθε χρόνο η εκδήλωση αγκαλιάζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βελίκας, και στο Πήλιο, στην παραδοσιακή Βυζίτσα. Τα νέα δεδομένα όμως αναγκάζουν τη ματαίωση για φέτος τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2020».

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2014» ήταν ο πρώτος θεσμός που καθιέρωσε, αμέσως μετά την ίδρυσή του τον Ιούνιο του 2014, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Εκτιμήθηκε ότι η δράση αυτή μπορεί να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του α’ δεκαπενθήμερου του Αυγούστου, μια ευχάριστη και ψυχικά ωφέλιμη εικόνα στους κατοίκους του Βόλου, της μαγνησιώτικης υπαίθρου και της περιοχής της Αγιάς Λαρίσης, αλλά και στους πολυπληθείς επισκέπτες του καλοκαιριού.
Ο σχεδιασμός ήταν ότι μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, όπου προηγουμένως χοροστατούσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, να ακολουθούν συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις επιπέδου, για όλους τους πολίτες (και αυτούς που δεν παρακολούθησαν την Ιερά Παράκληση), στους προαύλειους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Σκοπός των εκδηλώσεων, να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τοπικά μουσικά σχήματα με τραγούδια και μουσικές που έχουν αναφορά στην Παναγιά.
«Πέραν όμως της ψυχαγωγίας, στοχεύσαμε με αυτόν τον τρόπο, να αναδεικνύουμε και «κρυμμένους» εξαιρετικούς θρησκευτικούς και πολιτισμικούς χώρους, που, με την ευκαιρία αυτή, ο επισκέπτης θα μπορούσε να επισκεφθεί και να γνωρίσει καλύτερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Σημαντικά σημεία, όπως η παλαιά Ιερά Μονή Ταξιαρχών στη Ζαγορά Πηλίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου στον Παλαιό Πλάτανο Αλμυρού, η Μονή Πάου στην Αργαλαστή Πηλίου, ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην εγκαταλειμμένη Άνω Κερασιά κ.ά. αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και ανάδειξης.
«Άπειρες είναι οι ευεργεσίες που προσφέρθηκαν στο κοινό από τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις». Ευεργεσίες πνευματικές, σωματικές, ψυχαγωγικές, αλλά και γνωριμίας με λιγότερο γνωστούς τόπους. Καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί διάσταση διατήρησης της πνευματικής εγρήγορσης με την επίγνωση της αμαρτωλότητός μας και να προσπαθούμε με τη βοήθεια της Παναγίας μας να ξεφύγουμε από τις παγίδες του πονηρού, ιδίως αυτό το διάστημα του θέρους, όπου όλοι κάνουν διακοπές. Γι’ αυτό και δεν παρακαλέσαμε την Παναγιά μας μόνο για σωματική ρώμη και υγεία, αλλά, και το κυριότερο για αποφυγή πειρασμών, πτώσεων πνευματικών και για υπόδειξη του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να οδηγηθούμε στη σωτηρία. Και η παράκληση δεν μένει χωρίς ευχαριστία» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτού» ήταν οι εκδηλώσεις αυτές, που προσφέρονται δωρεάν, να αγκαλιαστούν και από όλους τους ανθρώπους. Έτσι μετά την παρέλευση έξι ετών, αυτό επετεύχθη απόλυτα.

Την προηγούμενη εξαετία διοργανώθηκαν πάνω από εξήντα εκδηλώσεις πολιτισμού, σε διαφορετικές περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα σε μουσικά σχήματα της περιοχής να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να ψυχαγωγήσουν κατοίκους και παραθεριστές της περιφέρειας.
Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε ακόμη μια ευεργετική καινοτομία. Ο διδάκτωρ Θεολογίας, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας Ηλίας Λιαμής και ο Ιμβριώτης συγγραφέας και διευθυντής του Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Δημήτρης Καραβασίλης, συνοδεύουν με όμορφα κείμενα από την Ελληνική Λογοτεχνία τα ακούσματα που παρουσιάζει το μουσικό σχήμα.
Να αναφερθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους κατά τόπους φορείς και κατοίκους, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα κάθε έτους να συμπληρώνεται με τη λήξη του προηγούμενου, για τους λόγους αυτούς οι τόποι στους οποίους θα πραγματοποιούνταν οι φετινές, ήδη έσπευσαν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2021».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το