Τοπικά

Αναβίωση παραδοσιακού πανηγυριού στους Αγίους Αναργύρους – Με τη συμμετοχή 8 χορευτικών τμημάτων 

Πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου, το οποίο «πλημμύρισε» από κόσμο, η αναβίωση της παλιάς παράδοσης με το πανηγύρι της συνοικίας και τη συμμετοχή 8 χορευτικών τμημάτων. Η διοργάνωση έγινε από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Αναργύρων και τίτλο «…πάμε σαν άλλοτε!».
Γέμισε με άτομα κάθε ηλικίας προχθές το προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου στην αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού, στο οποίο συμμετείχαν με χορευτικά τμήματα 8 σύλλογοι.

Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το θέμα που πρόσφεραν τα χορευτικά τμήματα, ενώ ακολούθησε λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Νίκο Κερασιώτη στο κλαρίνο, τον Χρήστο Δασκαλόπουλο στο βιολί, την Αναστασία Λύτρα στα κρουστά, τον Κωνσταντίνο Μούτο στο λαούτο και το τραγούδι και τη Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα που τραγούδησε.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου π. Νικόλαος Νασιώκας τόνισε ότι «η ιστορία της Ενορίας αρχίζει το 1905 με την εύρεση της ιεράς εικόνας. Την παλιά εποχή τελούσαν τη θεία λειτουργία την Τρίτη ημέρα του Πάσχα εορτάζοντας αυτό το γεγονός. Οι κάτοικοι, οι Μπλατσιώτες, που κατάγονται από τη Βλάστη Κοζάνης, μετά τη θεία λειτουργία έστηναν παραδοσιακό χορό και μετά έπαιρναν τα κοπάδια τους για να ανέβουν στα μέρη τους, ώστε εκεί να περάσουν το καλοκαίρι».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «επαναφέρουμε την παλιά αυτή παράδοση, όχι βέβαια την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, διότι ποικίλλει ο καιρός την εποχή εκείνη, αλλά την 1η Ιουλίου, εορτή των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού. Από φέτος αναβιώνει η παράδοση και θα γίνει πλέον θεσμός συνδυάζοντας τον θρησκευτικό με τον πολιτιστικό χαρακτήρα της εορτής».
Να σημειωθεί ότι τα 8 χορευτικά τμήματα που συμμετείχαν ήταν: Παιδικό Χορευτικό Σύνολο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου, Χορευτικό Τμήμα Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Χορευτικό Τμήμα Συλλόγου Χοροστέκι Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε., Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς», Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Μουρεσίου «Φιλύρα», Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, Σύλλογος Βλατσιωτών Βόλου «Άγιος Μάρκος».
Την παρουσίαση του μουσικού προγράμματος και των παραδοσιακών χορών έκαναν η κ. Σταυρούλα Δημητριάδη – Ζιατάκη, εκπαιδευτικός, και η κ. Αικατερίνη Μαντούδη – Παλάσκα, νηπιαγωγός.

Η αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού έγινε στο πλαίσιο του νέου θεσμού που καθιέρωσε το 2017 ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», «Η Κιβωτός στις Ενορίες» και συνεχίστηκε και τη φετινή χρονιά με περισσότερες ενορίες να συμμετέχουν, με πλουσιότερο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και καλύτερα οργανωμένα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το