Πολιτισμός

Αναβίωσε το έθιμο της παραδοσιακής φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Mετά από περίπου πέντε χρόνια, αναβίωσε φέτος ένα από τα παλαιότερα έθιμα του τόπου , η παρασκευή της παραδοσιακής φάβας από κουκιά στο παρεκκλήσι του Ι.Ν. Αγιου Αθανάσιου στο γραφικό χωριό του Άγιου Γεωργίου Νηλείας στο Νότιο Πήλιο.


Οι απαρχές του εθίμου αυτού χάνονται στα βάθη των αιώνων και το έθιμο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά χωρίς να υπάρχει ιστορικά καταγεγραμμένο το πότε ακριβώς ξεκίνησε
Την πρώτη μέρα , το πρωί της Τρίτης 27 Αυγούστου , μια παρέα γυναικών από το χωριό κάθε ηλικίας μαζεύτηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να καθαρίσουν τις μεγάλες ποσότητες κουκιών για την παρασκευή της φάβας. Το καθάρισμα, η ετοιμασία και το βράσιμο των κουκιών για την παρασκευή της φάβας κράτησε μέχρι αργά το βράδυ σε μια γιορτινή και ιδιαίτερα χαρούμενη ατμόσφαιρα με τραγούδια, αστεία, πειράγματα και τα ‘νέα’ του χωριού .


Την δεύτερη μέρα, το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία με την τοποθέτηση της έτοιμης φάβας σε δεκάδες ατομικά κουπάκια. Αργά το απόγευμα έγινε ο εσπερινός μετ’αρτοκλασίας προς τιμή της αποτομής της κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννου. Στην συνέχεια μοιράστηκε η φάβα σε όλους τους πιστούς που προσήλθαν στον ιερό ναό για τον εσπερινό.


Όπως επισημαίνει και ο επίτροπος της εκκλησίας κ.Ιωάννης Φιλίππου : « ..μετά από 5 χρόνια απραξίας του εθίμου , ευελπιστούμε του χρόνου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και τον Κυρίως Ναό του Αγίου Αθανασίου, τελειώνοντας κάποια έργα που έχουν δρομολογηθεί για την αναπαλαίωση του Ιερού Τέμπλου και την συντήρηση – αναπαλαίωση των Ιερών Εικόνων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το