Τοπικά

Αναβίωσε το έθιμο της φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας (photos)

Οι κάτοικοι του Αγιου Γεωργίου Νηλειας στο Νότιο Πήλιο, πιστοί στις παραδόσεις του τόπου τους, αναβίωσαν και φέτος μετά από μια μικρή αναβολή λόγω της πανδημίας, το παραδοσιακό έθιμο της φάβας που χρονολογείται από της αρχές του αιώνα, χωρίς να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια την χρονιά έναρξης του εθίμου.
Ο εορτασμός πραγματοποιείται σύμφωνα με την παράδοση παραμονή της Απότομής της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννη στον εξωτερικό χώρο του μνημειακού Ιερού Ναού του Αγιου Αθανασίου που βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 27 του μήνα, όταν γυναίκες κυρίως αλλά και άνδρες, κάτοικοι του χωριού, μαζεύτηκαν από νωρίς το πρωί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού για τον καθαρισμό μεγάλων ποσοτήτων κουκιών που είχαν μουλιάσει σε νερό από την προηγούμενη μέρα.

Το σούρουπο της ίδιας μέρας ακολούθησε η πρώτη βράση τους και η μετατροπή τους σε φάβα, μια διαδικασία που διήρκησε έως αργά τα μεσάνυχτα.

 

Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, Σάββατο 28 του μηνός, παραμονή της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννη, η φάβα ξανάβρασε και πρόσθεσαν το απαραίτητο λάδι και κρεμμύδι. Έτοιμη πια μοιράστηκε σε ατομικά πλαστικά κουπάκια στους πιστούς αργά το απόγευμα μετα το πέρας του εσπερινού -αρτοκλασίας.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, και μέλη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας.
Ο τριήμερος εορτασμός ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο εκκλησιαστικός επίτροπος και σύμβουλος της τοπικής κοινότητας κ. Ιωάννης Φιλίππου, επισήμανε την σημασία της φετινής εκδήλωσης «…μιας και σηματοδοτεί και την επιστροφή μετα από πολλά χρόνια του εθίμου στον τόπο από όπου ξεκίνησε. Στο παρεκκλήσι του μνημειακού Ιερού Ναού του Αγιου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1795 με κτίστη τον Δήμο Ζαπανιώτη. Στον Ναό – μια τρίκλινη Βασιλική -πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα για την αναστήλωση του , και ξεκινά άμεσα η απεντόμωση και συντήρηση των ξύλινων γλυπτών που θα διαρκέσει περίπου μια διετία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το