Τοπικά

Αναβιώνει το θέατρο σκιών στο σχολείο 16χρονος μαθητής “Θ”

Gkountouras
Ο ταλαντούχος Νίκος Γκουντούρας

Από την ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε να πιάνει στα χέρια του τις φιγούρες του Καραγκιόζη, του Νιόνιου, του Χατζιαβάτη και των άλλων ηρώων του πολύ αγαπητού θεάτρου σκιών. Και τώρα στα δεκαέξι του χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό καραγκιοζοπαίχτη παίζοντας σε εκδηλώσεις του σχολείου, αλλά και στις περιοχές όπου κατάγεται, από τη Δεσκάτη Γρεβενών και την Κρανιά Ελασσόνας.

 Ο μαθητής Α’ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Νίκος Γκουντούρας είναι από τους ελάχιστους εφήβους στο Νομό που έχει συνδεθεί τόσο στενά με το θέατρο σκιών και το οποίο για τον ίδιο είναι ένα πολύ ξεχωριστό χόμπι.

Στον ελεύθερο χρόνο του στο σπίτι κατασκευάζει φιγούρες των ηρώων και μαθαίνει τις διάφορες ιστορίες που στη συνέχεια παίζει για να ψυχαγωγήσει τα παιδιά και τους ενήλικες.

Με το θέατρο σκιών δεν θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά, μάλιστα στο ΕΠΑΛ έχει διαλέξει τον τομέα των ναυτιλιακών. Ωστόσο το θέατρο σκιών είναι μια πολύ όμορφη απόδραση από την καθημερινότητα, μια δημιουργική ενασχόληση που ίσως για τους σημερινούς εφήβους της ψηφιακής εποχής να προκαλεί έκπληξη.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου έχει δημιουργηθεί ήδη μια μικρή υποδομή για το θέατρο σκιών, με τα πανιά, τις φιγούρες, τον κατάλληλο φωτισμό. Και όλο αυτό το σκηνικό συμπληρώνεται από τις χαρακτηριστικές φωνές των ηρώων που με δεξιοτεχνικό τρόπο αναπαριστά ο Νίκος έχοντας ως βοηθό το μαθητή Παναγιώτη Αγριανίτη.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο σκιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Θυμάμαι πως τότε ασχολούμουν πάρα πολύ και είχα βέβαια και τον ελεύθερο χρόνο. Με το θέατρο σκιών ασχολούταν ο προπάππους μου για να διασκεδάζει τα παιδάκια στην Κατοχή παίζοντας με τα χέρια. Μέχρι στιγμής έχω φτιάξει δύο ηρωικά έργα και ένα κωμικό έργο για τον Καραγκιόζη, ενώ κατασκεύασα και 30 φιγούρες. Εμπνευστές μου είναι οι δάσκαλοι στο θέατρο σκιών κ.κ. Θανάσης Σπυρόπουλος και Δήμος Βουγιούκας με τους οποίους έχω επικοινωνία».

Ο ίδιος λέει πως «συνήθως τα παιδιά της Α’ τάξης Δημοτικού ασχολούνται λίγο με το θέατρο σκιών, αλλά στη Γ’ τάξη Δημοτικού το ξεχνούν, αφού από την παρέα που κάνουν ασχολούνται με άλλα πράγματα, όπως τα τάμπλετ. Πάντως, αν βάλουμε ένα παιδί να δει θέατρο σκιών θα σκάσει στα γέλια, ενώ ο μεγαλύτερος θα ψυχαγωγηθεί και θα θυμηθεί τα παλιά του χρόνια».

Τι συμβολίζει για τον ίδιο ο Καραγκιόζης; «Ο Καραγκιόζης είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και μπορούμε να τον σώσουμε. Ουσιαστικά συμβολίζει το σημερινό Έλληνα που είναι φτωχός, δηλαδή ξιπόλητος, λίγο καπάτσος, αλλά βασικά φιλότιμος» απαντά.

Και τι πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει στο θέατρο σκιών; «Αυτό που χρειάζεται για να πετύχει κάποιος στο θέατρο σκιών, είναι να λέει καλά αστεία, να αναπαριστά καλά τις φωνές, αλλά και να βρίσκει όμορφες ελκυστικές ιστορίες. Και όταν παίζω θέατρο σκιών, μπαίνω στο χαρακτήρα των ηρώων» τονίζει.

Στο 2ο ΕΠΑΛ έπαιξε θέατρο σκιών για πρώτη φορά πριν μερικές ημέρες. Στην Κρανιά Ελασσόνας, αλλά και στη Δεσκάτη Γρεβενών, απ’ όπου κατάγεται, παίζει το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σε ειδικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί. Και, όπως λέει στα χωριά τον Καραγκιόζη τον αγαπούν ακόμη πιο πολύ τα παιδιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το