Τοπικά

Αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής παραδοσιακής φάβας στις Πινακάτες

Με αφορμή τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μεθαύριο στις 19.30 στον χώρο του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στις Πινακάτες θα τελεσθεί ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, ενώ την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 π.μ. θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία. Παράλληλα με τον εορτασμό τις δύο αυτές ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η αναβίωση του εθίμου παρασκευής της παραδοσιακής φάβας, η οποία και θα μοιράζεται δωρεάν στους προσκυνητές και τις δύο ημέρες μετά το τέλος των ακολουθιών. Συνδιοργανωτές το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας, καθώς και ο Εξωραϊστικός- Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Πινακάτες».
Για την αναβίωση του εθίμου, τη συμμετοχή από το κοινό, αλλά και τη δράση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πινακατών μίλησε στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Παντελής. Συγκεκριμένα σχετικά με το έθιμο και την αναβίωσή του είπε πως «το έθιμο αυτό μάλλον υπάρχει για πολλούς αιώνες, καθώς φαίνεται πως το έφεραν μαζί τους οι πρώτοι κάτοικοι, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και ήρθαν εδώ τον 13ο αιώνα. Οι απαρχές του χάνονται στα βάθη των αιώνων και το έθιμο μεταφέρεται από γενεά σε γενεά. Δεν είναι κάτι ιστορικά καταγεγραμμένο που ξεκίνησε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία», ενώ συμπληρώνει πως «τώρα σχετικά με την αναβίωση του εθίμου αυτή στην ουσία δεν σταμάτησε ποτέ, απλά τα τελευταία περίπου 20 χρόνια υπάρχει μια συνδιοργάνωση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την Τοπική Κοινότητα και τον Εξωραϊστικό- Πολιτιστικό Σύλλογο, οι οποίοι προσπαθούν να το αναδείξουν ως ένα ζωντανό δρώμενο μέσα στους αιώνες».

Στην ερώτηση τι περιλαμβάνει το έθιμο, αλλά και τι συμμετοχή έχει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Πινακάτες» υποστηρίζει ότι «καταρχάς υπάρχει η προετοιμασία για να φτάσουμε στο πανηγύρι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που είναι στις 13 Σεπτεμβρίου το βράδυ και 14 ανήμερα της γιορτής όπου όλο το χωριό συγκεντρώνεται γύρω από τον Ιερό Ναό και καθαρίζει με το χέρι 150 κιλά κουκιά. Μετά υπάρχει μια επιτροπή, η οποία συγκεντρώνει από σπίτι σε σπίτι το αναγκαίο λάδι. Με διάφορες άλλες δωρεές συγκεντρώνονται και τα υπόλοιπα υλικά, ενώ συμμετέχουν πολλοί εθελοντές, διότι υπάρχει και χειρωνακτική εργασία. Αφού η φάβα ετοιμαστεί, εμείς φροντίζουμε ώστε να μοιραστεί και την παραμονή και ανήμερα στους επισκέπτες μετά τη Θεία Λειτουργία και βέβαια στρώνεται ένα τραπέζι γύρω από τον Ιερό Ναό. Όσον αφορά στη συμμετοχή του κοινού στην αναβίωση, το έθιμο αυτό υποστηριζόταν κυρίως από τα τριγύρω χωριά, δηλαδή τον Αη-Γιώργη, τη Βυζίτσα, τα Καλά Νερά, τις Μηλιές και κάποιες φορές και από μακρύτερα. Εμείς τώρα προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό το έθιμο αυτό προς όλους τους κατοίκους του Νομού Μαγνησίας. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει, να δοκιμάσει τη φάβα, να πάρει την ευλογία και να φύγουν με καλές αναμνήσεις από την αναβίωση». Όπως υποστηρίζει ο κ. Δ. Παντελής, ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Πινακάτες» αριθμεί περίπου 196 μέλη, από τα οποία τα 80 είναι ενεργά και ιδρύθηκε το 1996. Από τότε λειτουργεί ανελλιπώς έχοντας ως στόχο του την αναβίωση των εθίμων με τη συμμετοχή όλων των γενεών, έτσι ώστε το έθιμο να γίνεται βίωμα, αλλά και την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του χωριού. Αναφερόμενος στις δράσεις του Συλλόγου ο κ. Παντελής υποστηρίζει ότι «πραγματοποιούμε αρκετές δράσεις, οι οποίες καλύπτουν όλα τα έθιμα μέσα στον κύκλο του χρόνου. Στη συνέχεια υπάρχουν και δράσεις που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και την ανάδειξη στοιχείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα φιλοξενούμε μια ομάδα από Γάλλους εθελοντές, για δεύτερη χρονιά φέτος, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους καθαρίζουν και ένα κομμάτι από τα καλντερίμια. Επίσης διαθέτουμε ομάδα αιμοδοσίας, χορευτική ομάδα και μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη. Στα σχέδιά μας δε, υπάρχει η δημιουργία ενός μικρού θεάτρου δίπλα στο δημοτικό σχολείο, αλλά και άλλα πολλά σημαντικά για το χωριό έργα.
Τέλος ο κ. Δημήτριος Παντελής σημειώνει: «Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας αυτές τις δύο μέρες να έρθουν στις Πινακάτες, να δουν από κοντά τη διαδικασία και φυσικά όσοι θέλουν μπορούν να μας βοηθήσουν εθελοντικά».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το