Τοπικά

Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κλειδί» για την αναδιοργάνωση του Κράτους – Παρουσιάστηκε στο Βόλο η μελέτη του ΙΤΑ

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την «Τριετή Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση 2016-2018», παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Ξενία του Βόλου.

 

Η μελέτη του ΙΤΑ χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά στην αποτύπωση της θέσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον με την αξιοποίηση στατιστικών δεδομένων, το δεύτερο καταγράφει τις πρόσφατες προκλήσεις και τις τάσεις μεταβολής του συστήματος διοικητικής μεταρρύθμισης και το τρίτο μέλος επικεντρώνεται στις προτάσεις πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την μελέτη, η αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των κρατικών πολιτικών επιβάλει την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας. Κατά συνέπεια η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα διοικητικής οργάνωσης, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει ένα ριζικά νέο και ουσιαστικά αναβαθμισμένο ρόλο.

dsc00234
Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και σε δηλώσεις του ανέφερε πως η μελέτη προτάσσει τις βέλτιστες πρακτικές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Η βραδύτητα των αποφάσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης και της άμεσης εμπλοκής των τοπικών αποφάσεων είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, απέδωσε και σε αυτό τον λόγο το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 7 χρόνια σε ύφεση. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μετεξέλιξη και για μεταρρύθμιση προκειμένου να περάσουν στις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που θα οδηγήσει στην τοπική ανάπτυξη.

dsc00246
Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΤΑ Ι. Ψυχάρης παρουσίασε αναλυτικά τη μελέτη στους δημάρχους που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο.
Όπως ανέφερε «η έρευνα έχει αξιοποιήσει τόσο επιστημονικά κείμενα όσο και πηγές τεκμηρίωσης της Ελλάδας και Διεθνών Οργανισμών, προσπαθώντας να τα μεταφράσει σε μια συγκυρία όπου έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της μεταρρύθμισης και της διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια τάση μεγαλύτερης αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης».
Ο κ. Ψυχάρης τόνισε την ανάγκη αποκέντρωσης του δημόσιου τομέα και η κατανομή των δημοσιονομικών λειτουργιών σε διάφορα επίπεδα διοίκησης.
«Το θέμα είναι να δούμε πως μεταφράζονται αυτές οι τάσεις, που διαπιστώνονται και επιστημονικά σε πρακτικό επίπεδο. Η μελέτη κάνει συγκριτική αποτίμηση της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην τάση της αποκέντρωσης» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ορισμένα δεδομένα όπως δεσμεύσεις που απορρέουν από τον νόμο 4336 του 2015 που ορίζει ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το διοικητικό σύστημα της Ελλάδας να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο θα που ευνοεί τη μεγαλύτερη αποκέντρωση της διοίκησης».
Ανέφερε επίσης πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης με νέο και αναβαθμισμένο ρόλο.
Οι δήμοι στην Ελλάδα 4 φορές μεγαλύτεροι πληθυσμιακά συγκριτικά με άλλες χώρες
Ο κ. Ψυχάρης τόνισε πως στη μελέτη αναφέρεται η θέση της Ελλάδας στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκριτικά με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Όπως διαπιστώνεται, στην Ελλάδα, ο μέσος αριθμός κατοίκων ανά δήμο 35.018 όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9. 600 κάτοικοι.
Το παραπάνω προκύπτει και από τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας:

1

2

dsc00245 dsc00251 dsc00244 dsc00243 dsc00240  dsc00237 dsc00236

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το