Άρθρα

Αναβάθμιση παιδικών χαρών και πάρκων

του Βασίλη Γιαννουλή*

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας περιοχής πρέπει να αφορά όλες τις ηλικίες. Και το παιδί έχει κεντρικό ρόλο στο πυρήνα μιας πόλης που θέλει να έχει τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η περίπτωση του Βόλου είναι ενδεικτική για το πώς οργανώνεται και δομείται ένα πολεοδομικό συγκρότημα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών και των νέων γονέων.
Γιατί ναι μεν υπάρχει η παραλία, όπου όλοι εκεί προστρέχουν τους περισσότερους μήνες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γειτονιές, τις περιφερειακές συνοικίες, όπου οι κάτοικοι επίσης έχουν ανάγκες.

Για όλους αυτούς τους δημότες ο κύριος τρόπος ψυχαγωγίας των παιδιών και των εφήβων δεν είναι μεταβούν στην παραλία, αλλά να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν και να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους στην παιδική χαρά και το πάρκο της γειτονιάς τους.
Προκύπτει επομένως το ερώτημα κατά πόσο η σημερινή δημοτική αρχή έχει δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συντήρηση, αναβάθμιση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών.

Αυτό που διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε καλόπιστος δημότης είναι ότι την τελευταία πενταετία ελάχιστες παρεμβάσεις έγιναν σε αυτόν τον τομέα. Με εξαίρεση κάποιες παιδικές χαρές, όπως στον Άγιο Κωνσταντίνο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν γειτονιές που οι παιδικές χαρές τους βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό σε παιχνίδια, δίχως την απαιτούμενη υποδομή στο δάπεδο, ώστε τα παιδιά να μην κτυπούν, όταν πέφτουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι και περιφραγμένες με αποτέλεσμα να εισέρχονται αδέσποτα αφήνοντας διάφορες ακαθαρσίες.

Με λίγα λόγια υπάρχουν γειτονιές των οποίων οι παιδικές χαρές χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση, όπως για παράδειγμα αυτή που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Χριστού και άλλες που δεν διαθέτουν καμία.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις την θέση των παιδικών χαρών επιχειρούν να λάβουν τα πάρκα που όμως και αυτά είναι ασυντήρητα χωρίς κατάλληλο πράσινο, παγκάκια που είναι σπασμένα και έχουν διάφορα άλλα προβλήματα.

Η θέση της δημοτικής παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» και της υποψήφιας δημάρχου Βόλου κ. Νάνσυ Καπούλα είναι πως θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα παρεμβάσεις, προκειμένου πρώτον, να συντηρηθούν οι υπάρχουσες παιδικές χαρές και πάρκα, και δεύτερον να κατασκευαστούν νέες παιδικές χαρές και να δημιουργηθούν χώροι ψυχαγωγίας.
Με αυτές τις δράσεις δίνουμε χαμόγελο στα παιδιά και προσφέρουμε μια σημαντική διέξοδο στους γονείς αλλά και στους παππούδες που με αγωνία προσπαθούν καθημερινά να βρουν ένα δημόσιο δωρεάν χώρο για να παίξουν τα παιδιά τους.

*υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Βόλος-Έξυπνη Πόλη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το