Κόσμος

Αναβάλλει το ταξίδι του στη Γαλλία ο βασιλιάς Κάρολος εν μέσω των συνεχών διαδηλώσεων

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καρόλου Γ’ ως βασιλιάς αναβλήθηκε, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή, αλλά και στις δύο πόλεις σημειώθηκαν χθες Πέμπτη (23/3) μερικά από τα πιο βίαια επεισόδια από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιανουάριο.

Οι Αρχές είχαν νωρίτερα τονίσει ότι δεν υπήρχαν απειλές για το ταξίδι του Καρόλου.

1,08 εκατ. στους δρόμους της Γαλλίας
Ο Γάλλος πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξή του κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν πρότειναν συμβιβασμό και συνέκρινε τους διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ την τελευταία εβδομάδα με «επαναστάτες», όπως εκείνοι που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2021.

Η πρώτη απάντηση των διαδηλωτών ήταν μια μεγάλη πορεία, στο Παρίσι αλλά και σε όλη τη χώρα. Η ανάκαμψη του κινήματος είναι ξεκάθαρη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες διαμαρτυρίας στις 11 και 15 Μαρτίου. Το υπουργείο Εσωτερικών μέτρησε 1,08 εκατομμύρια διαδηλωτές στη Γαλλία το βράδυ της Πέμπτης, εκ των οποίων 119.000 στο Παρίσι. Το συνδικάτο CGT μέτρησε 800.000 άτομα μόνο στην πρωτεύουσα και 3,5 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η συμμετοχή ήταν επίσης σημαντικά αυξημένη στη Ρουέν, όπου οι Αρχές μέτρησαν 14.800 διαδηλωτές, τοπικό ρεκόρ από την αρχή του κοινωνικού κινήματος, ενώ η CGT έκανε λόγο για 23.000. Η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά στη δυτική πόλη της Βρέστης (μεταξύ 20.000 και 40.000) και στο νότιο Μονπελιέ (μεταξύ 18.000 και 40.000).

Η αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις παρατηρήθηκε επίσης σε μικρότερες πόλεις, όπως η Agen στα νοτιοδυτικά (μεταξύ 4.000 και 6.000), η Laval στα δυτικά (μεταξύ 5.200 και 9.600) και η Valenciennes στα βόρεια (3.100 σύμφωνα με την αστυνομία). Αν και οι εκτιμήσεις των συνδικάτων είναι συνήθως διπλάσιες από αυτές της κυβέρνησης, ορισμένες πόλεις παρουσιάζουν πιο έντονες διαφορές, όπως το Saint-Etienne (6.200 σύμφωνα με την αστυνομία, 35.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα), η Νίκαια (5.200 και 40.000) και η Μασσαλία, όπου η νομαρχία μέτρησε 16.000 διαδηλωτές, 17 φορές λιγότερους από τους 280.000 που ανακοίνωσε η CGT, όπως γράφει η Le Monde.

Η δεύτερη απάντηση ήταν μια εμφανής αύξηση της βίας και του ριζοσπαστισμού. Παντού, η οργή και η ένταση ήταν εμφανείς από την αρχή των διαδηλώσεων. Όπως ανακοίνωναν τα συνδικάτα εδώ και εβδομάδες, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Υπήρξαν απόπειρες εμπρησμού, κάδοι απορριμμάτων στις φλόγες και βανδαλισμοί σε εστιατόρια και τράπεζες. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές κατά μήκος της πορείας με επιθέσεις και δακρυγόνα, στο Παρίσι και αλλού. Στην πρωτεύουσα, ένας «εμπρηστικός μηχανισμός» εκτοξεύτηκε σε μια τράπεζα στη λεωφόρο Bonne-Nouvelle, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Είχαν απευθύνει κάλεσμα την ημέρα επίσκεψης του Καρόλου

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέα ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη, η οποία θα συνέπιπτε με την επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’. Η νέα ημερομηνία της 28ης Μαρτίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την «εκρηκτική κατάσταση» στη χώρα και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος επισκέφθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούσαν να καίνε σε ορισμένες γειτονιές του Παρισιού, είχε διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και ο βασιλιάς Κάρολος θα ήταν «ευπρόσδεκτος», σύμφωνα με τη Le Monde.

Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό
Στις πολυπληθέστατες διαδηλώσεις της Πέμπτης οι εντάσεις ήταν πολλές, με χαρακτηριστικές τις εικόνες από το δημαρχείο του Μπορντό -που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η φωτιά δεν πήρε έκταση και τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το