Ελλάδα

Ανατροπές στις νέες συντάξεις -Πώς υπολογίζονται, τα νέα ποσά

Ανατροπές στις συντάξεις όσων έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση από τις 13/05-2016 φέρνουν εγκύκλιοι του υπ. Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι νέες συντάξεις – με αίτηση από  13/5/2016 και μετά – θα αποτελούνται από δυο μέρη, την Εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και άνω, ενώ όσοι έχουν από 15 έως 19 έτη θα παίρνουν την εθνική με μείωση 2% κατ’ έτος.

Στη μειωμένη σύνταξη τα ποσά της εθνικής είτε 384 ευρώ είτε 345 ευρώ μειώνονται 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης.

Η μείωση, όμως, δεν θα υπερβαίνει το 30%.

Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 ΄την ασφάλισης.

Η ανταποδοτική σύνταξη, πάλι, βγαίνει με συντελεστές επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντελεστές είναι από 11,55% με 15 έτη ως 46,80% με 40 έτη.

Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής.

Μέχρι και το 2018 προβλέπεται προστασία με φρένο στο 20% των μειώσεων των συντάξεων, από ‘κει και ύστερα όμως οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερες.

Δείτε τα ποσά όπως διαμορφώνονται μετά και την αφαίρεση του 6% για ασθένεια:

Προσωπική διαφορά

Αν η διαφορά της νέας σύνταξης με τη σύνταξη που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το παλιό τρόπο υπολογισμού είναι μέχρι 19,99% για το 2016, τότε καταβάλλεται η νέα σύνταξη με μείωση 19,99%. Αν όμως η διαφορά είναι 20% και άνω, τότε καταβάλλεται η νέα σύνταξη υπολογισμένη στο ήμισυ της διαφοράς αυτής. Δηλαδή θα έχει μείωση 10%.

Υπολογισμός συντάξιμων αποδοχών

Ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002 και μετά για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές, για κάθε έτος, συμπεριλαμβανομένων και Δώρων εορτών. Αν υπάρχει ανεργία, λαμβάνονται υπόψη αποδοχές και τα έτη που ο ασφαλισμένος είχε απασχόληση. Ο μέσος όρος για έναν ασφαλισμένο με 10 χρόνια ασφάλισης από το 2002 ως το 2016 θα βγει διαιρώντας τις αποδοχές 10 ετών με τα αντίστοιχα 10/10.

Οι αποδοχές θα αναπροσαρμόζονται κατ΄ετος με τους δείκτες αναπροσαρμογής μισθών για το σύνολο της οικονομίας που θα καθοριστούν, για κάθε χρόνο από το 2002 και μετά από την Στατιστική Αρχή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το