Τοπικά

Αναστέλλουν επ’ αόριστον την αποχή από τα καθήκοντά τους οι Συμβολαιογράφοι της Θεσσαλίας

Απόφαση να αναστείλουν επ’ αόριστον την αποχή από τα καθήκοντά τους, έλαβαν σήμερα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι Νομοί Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κοζάνης και Γρεβενών. Οι συμβολαιογράφοι αναμένουν από την Πολιτεία να ανταποκριθεί θετικά στα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά διατυπώθηκαν στις μέχρι σήμερα Γενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους Συλλόγων. Έως τότε θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση, όπως τονίστηκε στη σημερινή Συνέλευση.

Επισημαίνεται ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συλλόγου: α) με τον Υπουργό Επικράτειας κ. Γ. Γεραπετρίτη, παρουσία της βουλευτού Μαγνησίας κ. Ζ. Μακρή και β) με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Μαγνησία (πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ) αλλά κυρίως το συμβολαιογραφικό σώμα.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν:
1. Οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έχουν βάλει φρένο σε κάθε επένδυση και οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή του Πηλίου. Συγκεκριμένα: α) με τη με αριθμό 568/2018 απόφαση απαγορεύεται η ανέγερση δύο ή περισσότερων αυτοτελών κτιρίων με το σύστημα της διηρημένης ιδιοκτησίας του ν.δ. 1024/1971 (συγκροτήματος κατοικιών) και β) με τη με αριθμό 1.268/2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει στο Πήλιο και σε εκατοντάδες άλλους οικισμούς της Ελλάδας, με πράξεις της Διοίκησης (Υπουργών και Νομαρχών).
2. Η ετήσια έρευνα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κατατάσσει τη Χώρα μας πολύ χαμηλά σε θέματα μεταβίβασης ακινήτων και καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα και προτάθηκαν λύσεις μείωσης της γραφειοκρατίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των διαφόρων Υπηρεσιών με τα συμβολαιογραφεία.
3. Τα προβλήματα που θα προκύψουν στις συναλλαγές με τον προσφάτως ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4646/2019, με τον οποίο νομοθετήθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
4. Τα όρια της ευθύνης των συμβολαιογράφων κατά την υποβολή των δηλώσεων κεφαλαίου και κατά την προσάρτηση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ των συμβαλλομένων.
5. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την αποϋλοποίηση των ενσήμων ΤΑΧΔΙΚ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το