Τοπικά

Ανάστατοι οι εκατοντάδες ιδιοκτήτων ακινήτων στη Μαγνησία – Καλύπτεται μόλις το 1/3 των απωλειών από ενοίκια

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους εκατοντάδες ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στη Μαγνησία, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει μόνο το 33% των απωλειών που έχουν από τις πληρωμές των ενοικίων.
Παρότι η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καλυφθεί από το Κράτος τουλάχιστον το 50%, η κυβέρνηση κλίνει στην απόφαση να καλύψει μόνο 1/3 της απώλειας από τα ενοίκια.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το 33% των ανείσπρακτων ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ως φορολογούμενοι από την 1η Ιουλίου και μετά. Η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Αυτό σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που λάμβανε κάθε μήνα 1.000 ευρώ από το ενοίκιο, χάνει τα 400 ευρώ και λαμβάνει τα 600 ευρώ από τον ενοικιαστή, ενώ από τα 400 ευρώ θα λάβει τα περίπου 130 από το Κράτος με τη μορφή του συμψηφισμού των φορολογικών του υποχρεώσεων. Τα 270 από τα 400 ευρώ τα χάνει. Οι ιδιοκτήτες ζητούν το 33% να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50%.
Για το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν έσοδα από την εκμίσθωση ακινήτων, ανέρχονταν σε 1.541.343 και το συνολικό ποσό που εμφάνισαν στην Εφορία έφθανε τα 6,192 δισ. ευρώ. Στη Μαγνησία ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, όσοι λαμβάνουν ένα έσοδο από το ενοίκιο. Μάλιστα κατά μέσο όρο τα χρήματα κυμαίνονται τον μήνα μεταξύ 250-500 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν 40% μείωση στα μισθώματα που λάμβαναν σε περίπτωση που η επιχείρηση και ο εργαζόμενος είχαν πληγεί από την κρίση. Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν από την κρίση, πλήρωσαν το 60% του ενοικίου, ενώ και οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή εργασίας πλήρωσαν επίσης το 60% του ενοικίου με την προϋπόθεση να ήταν αυτοί που είχαν υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Η απώλεια του 40% των μισθωμάτων προκάλεσε ασφυξία σε πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν το ενοίκιο ως βασικό ή σημαντικό συμπληρωματικό εφόδιο στο εισόδημά τους.
Η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Μαγνησίας κ. Νεοκλεία Κρατήρα μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr δήλωσε πως «τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μας τηλεφωνούν για να μάθουν, τι τελικά θα ισχύσει. Είναι ανάστατοι και απογοητευμένοι, καθώς έχουν απώλειες 40% από τα μισθώματα, ενώ το Κράτος θέλει να καλύψει το 33% των απωλειών μας και όχι τουλάχιστον το 50%, όπως ζητεί η ομοσπονδία μας». Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέγραψαν απώλειες στα μισθώματά τους για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, κάποιοι ακόμη και τον Ιούνιο, ενώ ορισμένοι ανάλογα με το είδος επιχείρησης στην οποία εκμισθώνουν το ακίνητο, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον Αύγουστο.
Οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να αντιληφθεί τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει, τονίζοντας πως αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το