Τοπικά

Ανάστατοι γονείς για βλαστοκύτταρα – Πλήρωναν ιδιωτική εταιρία στην Αθήνα για συντήρησή τους, αλλά αυτή έκλεισε…

Ανάστατοι είναι γονείς και από τη Μαγνησία, που είχαν εμπιστευθεί τη φύλαξη βλαστοκύτταρων παιδιών τους σε ιδιωτική εταιρία, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον υπευθύνων της εν λόγω εταιρίας, μετά την κατάρρευσή της, καθώς φέρεται να άφησε έκθετους τους γονείς, που είχαν καταβάλει χρήματα.
Ο αριθμός των γονέων από τη Μαγνησία που έχουν μείνει έκθετοι, είναι άγνωστος, ωστόσο πρέπει να είναι μερικές δεκάδες, καθώς πανελλαδικά ξεπερνούν τις 30.000 οι γονείς που είχαν εμπιστευθεί βλαστοκύτταρα των παιδιών τους στην συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία.

Σύμφωνα με έγκυρη ιατρική πηγή, στη Μαγνησία η εν λόγω εταιρία δεν είχε μεγάλο πελατολόγιο. Η φύλαξη γινόταν έναντι 2.000 ευρώ.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά 19 ατόμων υπευθύνων της εταιρείας. Η δίωξη περιλαμβάνει και τους εκπροσώπους μεγάλου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκε η εν λόγω εταιρεία μέχρι το 2013 και αφορά αδικήματα, όπως απάτη και άμεση συνέργεια σε απάτη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η απάτη συνίσταται στο ότι υπήρξε παραπλάνηση των πελατών της εταιρείας, ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα για μεγάλο διάστημα, χωρίς να υπάρχει προς τούτο τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη και στο ότι η συγκεκριμένη «τράπεζα βλαστοκυττάρων» δεν ήταν αδειοδοτημένη από το υπουργείο Υγείας. Για το τελευταίο σκέλος ερευνώνται και τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, διότι δεν άσκησαν (πλημμέλημα) τον εποπτικό ρόλο, με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.

Η ιδιωτική εταιρία έχει ενημερώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους γονείς – πελάτες της, ότι αδυνατεί να παράσχει πλέον τις υπηρεσίες φύλαξης, λόγω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Η εταιρεία αναφέρει «δεν άντεξε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρείες, που καταφέρνουν να αποφεύγουν την επιβάρυνση με ΦΠΑ, και έχει περιέλθει σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο».

Και προστίθεται στην επιστολή: «Η επιστολή αυτή σκοπό έχει να σας ενημερώσει και να σας επισημάνει τον άμεσο κίνδυνο καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας… Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη».

Ο όμιλος υπηρεσιών υγείας που φιλοξενούσε την εγκατάσταση φύλαξης των βλαστοκύτταρων της ιδιωτικής εταιρίας, φέρεται να έχει στραφεί ήδη νομικά κατά της εν λόγω εταιρίας, καθώς θεωρεί ότι τον δυσφημίζει. Οι γονείς ωστόσο που πλήρωναν για τα βλαστοκύτταρα, δεν γνωρίζουν αν θα τα έχουν και στο μέλλον και φυσικά αν θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το