Πολιτισμός

Αναστασία Κουτσούκου: Η ποίηση προσφέρει τρυφερότητα

Η Αναστασία Κουτσούκου γεννήθηκε στην Ερέτρια και εγκαταστάθηκε στον Βόλο σε μικρή ηλικία. Η πρώτη της επαφή με την ποίηση ήταν στα χρόνια του δημοτικού, αλλά ξεκίνησε να γράφει συστηματικά από το 1980. Η ποίηση συνεχίζει μέχρι και σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της και να αποτελεί μία διαφυγή από την πραγματικότητα.
Τα πρώτα της ποιήματα ήταν εμπνευσμένα από προσωπικά βιώματα, χαρές και απογοητεύσεις. Γι’ αυτό και τα περισσότερα δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Όσο μεγάλωνε η επαφή της με την ποίηση διευρύνονταν, όπως και οι πηγές έμπνευσης.
Η γνωριμία της με την πρόεδρο του συλλόγου «ΛΙΝΟΣ», Όλγα Κανελλοπούλου Ντινοδήμου, στάθηκε η αφορμή για ώστε τα ποιήματα της να βγουν από την αφάνεια και να γίνουν γνωστά.

Την ημέρα των γενεθλίων της, στις 27 Φεβρουαρίου, του 2019, το δώρο που της ετοίμαζε ο σύλλογος «ΛΙΝΟΣ» ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της «Ανατολή και Δύση του Έρωτα» στο Θησείο, με καλεσμένους αγαπημένα της πρόσωπα αλλά και κόσμο που αναγνώρισε και εκτίμησε το ταλέντο της.
Η Αναστασία Κουτσούκου παρουσιάζει μέσα από το έργο της όλες τις εκφάνσεις της αγάπης, τις ευτυχείς και μη, εξιδανικεύοντας ακόμη και τις ατυχείς αγάπες.
Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της ποίησης για την ίδια την ποιήτρια. «Η ποίηση προέρχεται από την ψυχή, δίνει χρώμα και ζωή στον άνθρωπο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ευχάριστη. Ακόμη και η μελαγχολία μπορεί να παρηγορήσει, με έναν απροσδόκητο τρόπο», αναφέρει η ίδια.

Η αντίδραση του αναγνωστικού κοινού στην ποίηση της είναι αυτό που της δίνει τη διάθεση να συνεχίσει και μεγαλώνει την αγάπη της για την ενασχόληση της.
«Μετά την ανάγνωση του βιβλίου μου στο Θησείο ο κόσμος έφυγε με ανάμεικτα συναισθήματα. Τους έδωσα υλικό για ανάλυση και αυτός είναι ο σκοπός της ποίησης μου», επισημαίνει.
Η Αναστασία Κουτσούκου, αντιλαμβάνεται την ποίηση ως μία διέξοδο στην εποχή της τεχνολογίας. Η ίδια πιστεύει ότι «επιθυμούμε να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Η τεχνολογία μας απομακρύνει από τον συνάνθρωπο μας και μας σκληραίνει. Εκεί έρχεται η ποίηση για να μας προσφέρει την απλότητα και την τρυφερότητα της».
Το 2011 και το 2012 πήρε μάλιστα μέρος σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης, με 9 ποιήματα, που απέσπασαν δεύτερο και τρίτο βραβείο.
Έχοντας παράλληλα κοινωνικές ευαισθησίες , η Αναστασία Κουτσούκου έγραψε τους στίχους για δύο τραγούδια, με τίτλους «στις φλόγες» και «ψυχών απόηχος», το ένα πρώτο αναφέρεται στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι, και το δεύτερο στις χαμένες ζωές των πνιγμένων μεταναστών. Τους στίχους μελοποίησε η Ελένη Μπελιμπασάκη.
Μαρία Βαγδούτη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το