Πολιτισμός

Ανασκαφές στη Μαγούλα Αλμυρού – Σκεύη και νομίσματα του 3ου αιώνα π.Χ.

 

Οικιακά και χρηστικά σκεύη, εστίες και νομίσματα των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων αποκαλύπτονται στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Μαγούλα Αλμυρού.

Πρόκειται για μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ανασκαφικών ερευνών που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ).
Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο «Σαράτση» παρουσία φοιτητών και ερευνητών και ήταν η πρώτη μετά από δύο χρόνια.
Ο πρόεδρος του Τμήματος ΙΑΚΑ και αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Δημήτρης Παλαιοθόδωρος ανέφερε πως «κάθε χρόνο γίνεται η παρουσίαση του ερευνητικού έργου που διεξάγεται από τα μέλη του τομέα αρχαιολογίας του Τμήματος. Οι ανασκαφές και οι έρευνες που διεξάγονται, είναι αρκετές. Βέβαια λόγω της πανδημίας τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, όπως και η συμμετοχή των φοιτητών μικρότερη, αλλά οι προσπάθειες απέδωσαν. Έτσι έχουμε έρευνες και ανασκαφές για διάφορες περιόδους στη Λάρισα, στη Σκιάθο, στον Αλμυρό, στην Πελοπόννησο, στην Κύθνο, στα Πευκάκια. Στο πλαίσιο των ερευνών υπάρχει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Λώλος δήλωσε πως «από το 2018 ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουμε ξεκινήσει ανασκαφές στη Μαγούλα Πλατανιώτικη Αλμυρού. Πρόκειται για το ίδιο σημείο που λίγα χρόνια πριν είχαν αρχίσει ανασκαφικές έρευνες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Κάναμε ανασκαφές το 2018, 2019 και πέρυσι το 2021, ενώ θα συνεχίσουμε και φέτος. Το 2020 λόγω πανδημίας δεν μπορέσαμε να κάνουμε ανασκαφές».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ανασκαφών δήλωσε πως «η Μαγούλα είναι ο πιο σημαντικός οικισμός των ιστορικών χρόνων της πεδιάδας του Αλμυρού. Ο οικισμός υπήρξε κυρίως στον 3ο αιώνα π.Χ., αλλά είχε και προγενέστερες φάσεις, όπως στην κλασική, αλλά και στην αρχαϊκή εποχή. Εκεί έχουμε εντοπίσει ένα σταυροδρόμι και τέσσερις οικίες σε ισάριθμες γωνίες, όπου κάνουμε ανασκαφές. Έχουμε ανοίξει τις τομές και έχουμε δει τη διάρθρωση και αρχιτεκτονική του χώρου. Στις οικίες έχουμε εντοπίσει διάφορα οικιακά σκεύη, όπως αγγεία πόσης, μαγειρικά σκεύη, λεκάνες και άλλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, πιθάρια, που είχαν για να αποθηκεύουν τα προϊόντα τους, μια επιγραφή, νομίσματα, εστία και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Οι ανασκαφές διεξάγονται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Δήμο Αλμυρού και ιδιωτικούς φορείς με τη συνεργασία και της Εφορείας Αρχαιοτήτων».

30 χρόνια έρευνας στην Κύθνο
Τριάντα χρόνια έρευνας και ανασκαφών στην Κύθνο έχει συμπληρώσει ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Αινιάν Μαζαράκης.
Στη χθεσινή εκδήλωση ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε την ανασκαφή στο ιερό της Ακρόπολης στην Κύθνο.
«Το καλοκαίρι του 2021 κάναμε ανασκαφές στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Κύθνου και φέραμε στο φως ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Εντοπίσαμε λατρευτικά κτίρια και κάποια βοηθητικά οικοδομήματα της κλασικής και της ρωμαϊκής εποχής και χιλιάδες αναθήματα, όπως πήλινα ειδώλια, κοσμήματα, πιθάρια. Επομένως έχουμε μια πλήρη εικόνα αυτού του ιερού και την έρευνα θα τη συνεχίσουμε».
Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανασκαφική έρευνα στην Ακρόπολη, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Μαζαράκης «αγοράστηκε η έκταση από ΜΚΟ που έχει ο εφοπλιστής και διοικητής του Αγίου Όρους κ. Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος εδώ και χρόνια στηρίζει γενναιόδωρα τις έρευνές μας. Πλέον μπορούμε να σκάψουμε εκεί που θέλουμε».
Πρόσθεσε δε πως παράλληλα ολοκληρώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού από το υπουργείο Πολιτισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το