Ελλάδα

Ανασχηματισμός… ειδικού σκοπού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Στις διορθωτικές κινήσεις, που είχε προαναγγείλει εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα προχωρά κατά πληροφορίες εντός της ημέρας – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε προϊδεάσει άπαντες για τις προθέσεις του συγκροτώντας την προηγούμενη Παρασκευή 5μελη Εκτελεστική Γραμματεία, «ένα ευέλικτο σχήμα», όπως το χαρακτήρισε, αποτελούμενη από τους Θεόδωρο Σκυλακάκη, Άκη Σκέρτσο, Δημήτρη Σκάλκο, Άλεξ Πατέλη και Μιχάλη Αργυρού.

Μείζονα προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ταχύτερη δυνατή δημιουργία της κατάλληλης ομάδος κρούσης τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης, όσο και στο υπουργικό σχήμα, η οποία θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της απορρόφησης και κατ’ επέκταση αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας. Καθόλου τυχαίο, επίσης, πως χθες δόθηκε αργά το απόγευμα στην δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας και όχι το τελικό κείμενο, όπως διευκρινίζεται. Σύμφωνα με αυτήν, βασικός στόχος αναδεικνύεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που εξυπηρετείται από «δράσεις, που συστηματικά ενισχύουν την παραγωγικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις».

Βάσει των συντακτών του κειμένου, κεντρικός – μεσοπρόθεσμός στόχος της Ελληνικής Οικονομίας πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Εξάλλου, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει 14 διακριτές δράσεις για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν ακουστεί ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές θα αφορούν και στους βουλευτές Χρήστο Ταραντίλη, Ιωάννη Μπούγα και Μαρία Κεφάλα.

Πολιτικά στελέχη με μακρά εμπειρία ερμηνεύουν την επιλογή του πρωθυπουργού να περιορίσει τούτη την ώρα τουλάχιστον στις απολύτως απαραίτητες τις διορθωτικές του παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα ως σαφή ένδειξη πως ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, πιθανώς να είναι υπόθεση κάποιων μηνών. Βέβαιο, είναι, επίσης, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούσε να δοθεί προς τα  έξω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση…χωλαίνει και ως εκ τούτου χρειάζονταν πιο βαθιές αλλαγές.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται κατά πληροφορίες να κάνει από τη Γενική Γραμματεία Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το