Ελλάδα

Ανασχηματισμός: Δραγασάκης-Φλαμπουράρης ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα

Προς την έξοδο ο Σκουρλέτης, εκτός υπ. Εργασίας ο Κατρούγκαλος – Σε εξέλιξη τα τηλεφωνήματα στους νέους υπουργούς – Σχέδον βέβαιη η υπουργοποίηση Τζανακόπουλου – Ερωτηματικά οι περιπτώσεις Φίλη, Κουρουμπλή

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η τελική φάση για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα τηλεφωνήματα στους υποψήφιους νέους υπουργούς γίνονται αυτή την ώρα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δργασάκη και από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Ο πρωθυπουργός θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη, αλλά και να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται σύντομα, ίσως και στις τρεις το μεσημέρι, όπως αναφέρουν ασαλείς πληροφορίες. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής ειδοποιήθηκε η Βουλή να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται
Το βασικότερο ερώτημα σε αυτό το ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από την σύταξη του νόμου στη διενέργεια του διαγωνισμού με τους υποψήφιους καναλάρχες μέχρι το χειρισμό της «ήττας» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον κ. Παππά να αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηιακής Πολιτικής. Στη θέση του Νίκου Παππά στο υπουργείο Επικρατείας αναμένεται να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφος Βερναρδάκης.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Όλγα Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος – στη θέση της πιθανόν πάει ο Δ. Τζανακόπουλος – με κατεύθυνση πιθανότατα το υπουργείο Εσωτερικών ή έστω το Αγροτικής Ανάπτυξης, λένε οι τελευταίες πληροφορίες.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα παραμείνει στη θέση του λένε ενημερωμένες πηγές.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας ακούγονται τα ονόματα του Σωκράτη Φάμελλου που έγινε γνωστός ως πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο της νομιμότητας των δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα και του Στέργιου Πιτσιόρλα, νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Εναλλακτικά, ως διάδοχος του Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα, εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κατρούγκαλος που κατά πάσα πιθανότητα φεύγει από το υπουργείο Εργασίας ακούγεται και για το υπουργείο Παιδείας, όπου ισχυρές είναι και οι πιθανότητες να διατηρηθεί στη θέση του ο σημερινός υπουργός Νίκος Φίλης. Ένα από τα ερωτήματα του ανασχηματισμού είναι εάν θα παραμείνει ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Η σύγκρουσή του με την εκκλησία έχει τεντώσει τα νεύρα του Μαξίμου, που όμως θα πρέπει να πάρει ρίσκο με την απομάκρυνσή του, καθώς θα φανεί ότι υπαγορεύει επιλογές υπουργών η αρχιεπισκοπή.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μάλλον μετακινείται στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι σταθεροί και οι μετακινούμενοι
Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς, λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας.

Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετηθεί άλλος υπουργός.

Η «Αυγή» επισημοποιεί τον ανασχηματισμό
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Αυγή» προαναγγέλει τον ανασχηματισμό στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Δυναμική επανεκκίνηση»:

Το ίδιο κάνει και η Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ωδίνες ανασχηματισμού»:
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διορθώσει «ανορθογραφίες» στο κυβερνητικό σχήμα, να κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα ότι παραμένει ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Πιθανόν ο ανασχηματισμός να έχει εκπλήξεις πρώτου μεγέθους, ειδικά εάν επιφέρει αλλαγή ισορροπιών στο Μέγαρο Μαξίμου ή αξιοποίηση στελεχών ακόμη και από την κεντροδεξιά.

Κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να έχει από τις επόμενες ημέρες και ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, μία κυβέρνηση που να είναι έτοιμη να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τους δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι, που με το υπάρχον σχήμα δεν ισχύει. Γι’ αυτό και οι κύριες αλλαγές φαίνεται ότι θα αφορούν και τομείς σχετικούς με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτη αλλαγή θα είναι η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την ενέργεια, καθώς διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ. Παρότι φαινόταν ότι θα αναλάμβανε άλλο υπουργικό πόστο, είναι πιθανό να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς η διαφωνία του με την επιλογή του Μαξίμου για τη ΔΕΗ είναι κάθετη. Για τη θέση του συζητείται ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ και άλλων ονομάτων.

Ισχυρό είναι πλέον και το ενδεχόμενο να φύγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το υπουργείο Εργασίας, αφού θεωρείται ένα φθαρμένο πρόσωπο που δύσκολα θα φέρει σε πέρας την αποστολή για τα εργασιακά. Λέγεται ότι αναζητήθηκε άλλο πρόσωπο για τη θέση, με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να είναι υποψήφιος, εκτός κι αν επιστρατευτεί κορυφαίο στέλεχος. Ο κ. Κατρούγκαλος παραμένει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με το σενάριο μετακίνησής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή κάποιο από το Πολιτισμού ή το Παιδείας να είναι στο τραπέζι.

Αλλά και ένας τρίτος υπουργός που σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Σταθάκης του Οικονομίας, φέρεται υπό μετακίνηση – πιθανόν στο Ναυτιλίας – με ένα νέο πρόσωπο στη θέση αυτή. Συζητείται ακόμη και η αναβάθμιση του υφυπουργού Α. Χαρίτση.

Το μόνο κομμάτι που έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση και φέρεται να παραμένει ως έχει είναι το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διατηρεί τη θέση του.

Κοιτάνε την έξοδο
Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το