Τοπικά

«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Μαγνησία – Νέα παράταση για αγροτικό τιμολόγιο και χρέη στη ΔΕΗ

«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Μαγνησία θα αποτελέσει η νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για υποβολή των δικαιολογητικών από τους αγρότες που δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ, μετά τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Να αναφερθεί ότι οι αγρότες-πελάτες της ΔΕΗ βρίσκονταν σε απόγνωση, δικαιούχοι αγροτικού (φθηνότερο) ρεύματος, οι οποίοι είχαν προθεσμία έως 30 Σεπτεμβρίου για να αποδείξουν ότι όντως χρησιμοποιούν το ρεύμα για τις γεωτρήσεις τους.
Στη Μαγνησία η ΔΕΗ είχε αποστείλει επιστολές στους δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου για να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά, ώστε να ωφελούνται από το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη Μαγνησία μόνο δυο στους πέντε περίπου αγρότες στη Μαγνησία ανταποκρίθηκαν στις επιστολές που απέστειλε η ΔΕΗ Βόλου και προχώρησαν στην κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Με την παράταση δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν διακανονισμό πληρωμής οφειλής προς τη ΔΕΗ και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσέλθουν στα κατά τόπους καταστήματα και να προβούν σε νέο διακανονισμό.

Η πρώτη δόση αναμένεται να οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, καθώς οι αγρότες θα έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των ενισχύσεων και θα έχουν αυξημένη οικονομική ρευστότητα.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
«Σε παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρά η κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η προθεσμία που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι αγρότες δεν προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καλλιεργητική περίοδος, ενώ και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους εντός της προθεσμίας, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με τη ΔΕΗ, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών. Η ευκαιρία αυτή αφορά επίσης όσους είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά ακόμα και όσους έχουν λάβει ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει εντωμεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις και να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της προκαταβολής που ζητά η ΔΕΗ, επειδή κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθούν πολλοί αγρότες στην υποχρέωση καταβολής του 30% της συνολικής οφειλής για την ένταξη στη δεύτερη ρύθμιση, από τη ΔΕΗ θα γίνεται εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήματος, προκειμένου να λαμβάνεται η τελική απόφαση για τον προσδιορισμό του ύψους της προκαταβολής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το