Τοπικά

«Ανάσα» για αγρότες της Μαγνησίας – Ρύθμιση παλιών οφειλών με 30 € τον μήνα

«Ανάσα» για εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας αναμένεται να αποτελέσει η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για τα παλιά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η εφαρμογή της οποίας θα αρχίσει τον Μάρτιο. Να αναφερθεί ότι στη νέα ρύθμιση οι αγρότες δεν θα μπορούν να κάνουν επανυπολογισμό των οφειλών τους, γιατί το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι είχαν μικρότερες εισφορές σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν θα τους συμφέρει να το κάνουν.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν δυνητικά 350.000 αγρότες σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης αναμένεται να «κλειδώσει» στα 30 ευρώ. Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους μέχρι και 120. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία», θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ. Η διαδικασία θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά, με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους.

Για τους αγρότες θα γίνεται σε δύο βήματα. Σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι αγρότες για να μπουν στη ρύθμιση, εισέρχονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών και αναγράφουν τον ΑΜΚΑ, ή και τον ΑΦΜ τους, ζητώντας ενημέρωση για το τι χρωστούν σε σύνολο οφειλών από κεφάλαιο και προσαυξήσεις στα Ταμεία μη μισθωτών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα εμφανίζει όλες τις οφειλές που έχει ο κάθε οφειλέτης, είτε ασφαλίστηκε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά σε περισσότερους (π.χ. ΤΕΒΕ και μετά ΟΓΑ). Στη συνέχεια, ο οφειλέτης θα βλέπει με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα τον αριθμό των δόσεων, που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει και θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση. Οι τόκοι της ρύθμισης θα είναι περισσότεροι, όσο αυξάνονται οι δόσεις. Θα αφορούν μόνο το χρέος και όχι τις προσαυξήσεις. Επιλέγοντας τη ρύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι θα παίρνουν αποδεικτικό ρύθμισης με τις λεπτομέρειες καταβολής των δόσεων.
«Υπάρχουν αρκετοί αγρότες στη Μαγνησία, που περιμένουν να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για τις 120 δόσεις, προκειμένου να ενταχθούν και να εξοφλήσουν τα παλιά τους χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σίγουρα θα αποτελέσει «ανάσα» η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο είναι αρνητικό το γεγονός, ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα για επανυπολογισμό των οφειλών», επισημαίνουν αγροτοσυνδικαλιστές από την περιοχή του Αλμυρού και του Βελεστίνου.
Οι δόσεις

Για παράδειγμα αγρότης με οφειλή 2.520 ευρώ στον ΟΓΑ από παλιές εισφορές και 1.134 ευρώ από τις προσαυξήσεις, μπαίνοντας στη ρύθμιση θα έχει κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 170 ευρώ. Η οφειλή που θα ρυθμιστεί, θα είναι το αρχικό κεφάλαιο των 2.520 ευρώ, συν τα 170 ευρώ από τις προσαυξήσεις, δηλαδή 2.690 ευρώ. Με 36 δόσεις, θα πληρώνει 80 ευρώ τον μήνα, ενώ θα έχει τόκο 199 ευρώ και η συνολική οφειλή που θα ρυθμίσει, είναι 2.889 ευρώ. Με το νέο σχέδιο θα μπορεί να μπει σε περισσότερες δόσεις, πληρώνοντας 30 ευρώ κατ’ ελάχιστο τον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση η χαμηλότερη δόση, με βάση το ελάχιστο ποσό, βγαίνει στα 33 ευρώ τον μήνα, με ρύθμιση 100 δόσεων αντί 36. Όμως στις 100 δόσεις, ο τόκος είναι 567 ευρώ και η συνολική οφειλή πάει στα 3.257 ευρώ, αντί των 2.889 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μικρή δόση με 33 ευρώ κάθε μήνα, αλλά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκο 368 ευρώ, 420 ευρώ (από τα 2.880 ευρώ στα 3.300 ευρώ) λόγω τόκων. Αν επιλέξει τις 72 δόσεις, τότε το μηνιαίο ποσό δόσης βγαίνει στα 43 ευρώ, ο τόκος στα 402 ευρώ και το συνολικό ρυθμιζόμενο χρέος στα 3.093 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το