Τοπικά

«Ανάσα» από το έθιμο του ψησίματος στα σχολεία

Την παράδοση της Τσικνοπέμπτης με ψήσιμο κρεατικών, μουσική και χορό επέλεξαν και φέτος να τηρήσουν σχολεία στη Μαγνησία, όπου, αφού πρώτα έγινε μάθημα, ακολούθησε μια μικρή απόδραση ψυχαγωγίας και χαλάρωσης από την πιεστική καθημερινότητα.
Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου το έθιμο του ψησίματος τηρήθηκε και φέτος και μάλιστα η πρωτοβουλία των μαθητών είχε και τον χαρακτήρα της ενότητας και της αρμονικής συνύπαρξης για την αποφυγή φαινομένων εκφοβισμού.
Έτσι αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε η διδασκαλία των μαθημάτων, στη συνέχεια οι μαθητές βγήκαν στον αύλειο χώρο και η ψησταριά…πήρε φωτιά με τα καλοψημένα σουβλάκια να προσφέρονται στους μαθητές. Το κλίμα ευφορίας συμπληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική αλλά και χορό, με τους μαθητές να περνούν πολύ ξεχωριστά και να κάνουν ένα πολύτιμο διάλειμμα από τις σχολικές υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου Βαγγέλης Καραλάκος ανέφερε πως «είναι παράδοση στο σχολείο να τηρείται το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με ψήσιμο, μουσική και χορό, αφού πρώτα έγιναν μαθήματα. Ήταν πολύ ωραία και οι μαθητές ευχαριστήθηκαν. Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου και με δεδομένο ότι πλησιάζουν σε τρεις μήνες οι πανελλαδικές, ήταν μια «ανάσα».
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Εμμανουέλα Βαλή τόνισε πως «είναι δύσκολη η περίοδος, καθώς προετοιμαζόμαστε για τις πανελλαδικές εξετάσεις, και το μικρό διάλειμμα που έγινε στο σχολείο με το ψήσιμο για την Τσικνοπέμπτη ήταν κάτι όμορφο, Μαζί ήταν οι μαθητές και οι καθηγητές».

Το 4ο ΓΕΛ Βόλου
Με αφορμή τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης το 4ο ΓΕΛ Βόλου επέλεξε να συνδυάσει τον μηνιαίο περίπατο, με ένα χώρο ιδιαίτερου κάλλους, την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο Φυτόκου. Αρχικά ο εφημεριος του ναού, π. Ιωάννης τέλεσε ευχέλαιο για την περίοδο της Σαρακοστής, εξήγησε με την ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει στους μαθητές τις λεπτομέρειες του μυστηρίου και την είσοδο στην περίοδο της νηστείας και μίλησε με τα παιδιά για τα προβλήματα τους. Στον χώρο έξω από τον ναό είχε σταθμεύσει καντίνα που σε συνεννόηση με το σχολείο διέθετε εδέσματα που συνδέονταν με τη μέρα, ενώ πολλοί μαθητές είχαν φροντίσει να πάρουν τις δικές τους προμήθειες. Στο πλαίσιο ωστόσο των δράσεων που αφορούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Εrasmus που εκπονεί το σχολείο, οι μαθητές ασχολήθηκαν ταυτόχρονα με τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου. Ακολούθησαν κάποιες ώρες χαλάρωσης, χαράς, ηρεμίας και επαφής με τη φύση που τόσο ανάγκη έχουν οι μαθητές. Δεν έλειψαν ακόμη οι χοροί και τα τραγούδια με μουσική που είχαν πάρει μαζί τους οι μαθητές. Ήταν μια μέρα απόλαυσης με προσανατολισμό στην άνοιξη και στην φυσική ομορφιά. Σε αυτή την κατεύθυνση το σχολείο προσανατολίζεται να κάνει και μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σέσκλο από όπου προέρχονται πολλοί μαθητές του, όπου την άλλη εβδομάδα υπάρχουν έθιμα εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας, σε συνεννόηση με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μήνυμα του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου Κων. Καραγεωργίου για την Ημέρα της Γυναίκας

  Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.…

8 Μαρτίου 2024

Καθαρισμός ορεινού υδραύλακα στον Αγ. Γεώργιο και στους Μπαξέδες – Κάλεσμα για νέο καθαρισμό

Κάτοικοι και καλλιεργητές, προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε καθαρισμό του ορεινού υδραύλακα μέσα στη ρεματιά…

8 Μαρτίου 2024

Η Ελ. Γεωργούση στη “Θ” «Ήθελα από μικρή ηλικία την αγροτιά, δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη δουλειά»

  Η κ. Ελένη Γεωργούση, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς μας μιλά για τις δυσκολίες…

8 Μαρτίου 2024

«Ομιλείτε Ελληνικά» στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σούρπης – Βραβεύτηκαν οι νικητές του μαθητικού διαγωνισμού

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σούρπης ο μαθητικός διαγωνισμός «Ομιλείτε Ελληνικά» με θεματολογία από…

8 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 8/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 20.00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός -Ζ- (Κύπελλο…

8 Μαρτίου 2024