Οικονομία

Ανάσα από την ΕΚΤ: Εδωσε 2,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες

ντράγκι

Ανάσα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες και σαφής προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές και να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές των τελευταίων εβδομάδων, χαρακτηρίζεται η πολύ σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να χορηγήσει επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας το συνολικό όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA στα 83 δισ. ευρώ από 80,7 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Ετσι, κρατείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας στα 3 δισ. ευρώ για μία εβδομάδα και θα υπάρξει νέα απόφαση την επόμενη Τετάρτη.

Η απόφαση Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εν μέσω των φημών για πολύ βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις και όσων έγιναν τις τελευταίες ώρες με τη συνάντηση της τριμερούς.

Είναι προφανής επίσης η προσπάθεια που γίνεται από την ΕΚΤ να προστατευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας των τελευτεαίων μηνών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι φανερό ότι αγωνιά για τις τράπεζες στην Ελλάδα καθώς έχουν φύγει τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 11 δισ. ευρώ. Επομένως, δικαιολογείται και η αύξηση – μαμούθ της ρευστότητας για την εβδομάδα αυτή.

Ανάσα από την ΕΚΤ: Εδωσε 2,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Λίγο νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έκρουσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ‘Αρντο Χάνσον.

Η ΕΚΤ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το