Τοπικά

«Αναπτυξιακό εργαλείο το νερό για την Θεσσαλία – Δεν μπορεί να λειτουργεί μέσω ιδιωτικών μονοπωλίων»

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο περιλαμβάνεται η ίδρυση της Ανώνυμης ιδιωτικής Εταιρείας «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.» (Ο.Δ.Υ.Θ.) για τη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία.

“Την ώρα που η Θεσσαλία παραμένει οχτώ μήνες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες «σε καταστολή», την ώρα που η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σαφή σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της περιοχής, την ώρα που χιλιάδες πληγέντες πολίτες παραμένουν «φτωχοποιημένοι» περιμένοντας την ελάχιστη ενίσχυση της κρατικής αρωγής, εισάγεται μία νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει συθέμελα το τοπίο της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.
Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται η ίδρυση της Ανώνυμης ιδιωτικής Εταιρείας «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.» (Ο.Δ.Υ.Θ.) στην οποία παραχωρείται η διαχείριση του νερού στην περιοχή. Σε μία πρόδηλα αντισυνταγματική ρύθμιση, θεσπίζεται η μεταφορά των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών στον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφάσισε να παραχωρήσει σε μία Ανώνυμη κερδοσκοπική Εταιρεία ανθρώπινο δυναμικό και πόρους από την Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου αυτή να διαχειρίζεται το δημόσιο αγαθό του νερού, τα κοινωνικά δικαιώματα της ύδρευσης και της άρδευσης, με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια.

Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγίες 2001/42 2000/60 και 2007/60) που προβλέπει τον καθορισμό μιας ενιαίας Δημόσιας Αρχής για την εκπόνηση και την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για τη Θεσσαλία τη μεταφορά των κρίσιμων αρμοδιοτήτων στην ιδιωτική εταιρεία.
Τα παραπάνω, φανερώνουν την επιλογή των κυβερνητικών στελεχών να ακολουθήσουν ευλαβικά τα όσα προτείνονται στο Master Plan των Ολλανδών για το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να απαντήσουν στο εξής βασικό: Γιατί η Ολλανδική εταιρεία προτείνει για τη Θεσσαλία το αντίθετό μοντέλο από αυτό που ακολουθεί η χώρα της; Στην Ολλανδία, ο Οργανισμός που εκπονεί τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής και κινδύνων πλημμύρας είναι δημόσιος. Προς τι η διαφορετική μεταχείριση για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία;

Η Θεσσαλία βίωσε και συνεχίζει να βιώνει τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών σε οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο. Η ανασυγκρότηση της χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα. Χρειάζεται εκτενή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Χρειάζεται αξιοποίηση των κατάλληλων διαθέσιμων κονδυλίων.
Πάνω από όλα όμως, η ανασυγκρότηση της περιοχής χρειάζεται να έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Οι όποιες πολιτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συναισθάνονται αλλά και να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι Θεσσαλοί. Το νερό, ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, δεν μπορεί να λειτουργεί μέσω μονοπωλίων και ιδιωτικών συμφερόντων.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει έλλειψη πολιτικής συναίσθησης και παραμένει μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών”.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το