Οικονομία

Άναψε «πράσινο φως» για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας

Με περισσότερα «όπλα», λόγω της δημοσιοποίησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα του 2016, και με την πεποίθηση ότι η επιστροφή από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα του οικονομικού επιτελείου θα οδηγήσει στην τελική ευθεία προς την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, προσήλθε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη μάχη των διαδοχικών κορυφαίων τετ α τετ στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου από νωρίς χθες το πρωί άρχισαν να φτάνουν κυρίως θετικές «ειδήσεις», τόσο για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, όσο και για την «επίδοση» του ελληνικού οικονομικού επιτελείου κατά τη διεκδίκηση καλύτερων όρων για την απομείωση του χρέους και του χρονικού διαστήματος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τους βασικούς παίκτες των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε επί ώρες σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στη μάχη της εαρινής συνόδου στην Ουάσιγκτον, δίνοντας οδηγίες κυρίως για τον βασικό στόχο: τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, παρότι αυτά θα εφαρμοστούν, όπως έχει συμφωνηθεί, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, επιμένουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του πρωθυπουργού ότι ναι μεν τα μέτρα-αντίμετρα θα ψηφιστούν, αλλά δεν θα εφαρμοστούν από το 2019, εφόσον δεν έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πρόκειται για τους όρους σχετικά με τη συνολική συμφωνία, τους οποίους και περιέγραψαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής στους ομοτράπεζους στην Ουάσιγκτον, θέλοντας να επισημάνουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποδεχθούν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης χωρίς τη ρύθμιση για το χρέος. Οσον αφορά στο ύψος και τον χρόνο των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ευρωπαϊκή πλευρά στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι το 3,5% δεν μπορεί να ισχύει μετά το 2021 -αντιθέτως εκτιμούν ότι πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 2,5%.
Στοιχεία
Το γεγονός δε ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στοιχεία που διαψεύδουν ακόμη και τις κυβερνητικές προβλέψεις για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, έδωσε την αφορμή στο Μαξίμου διά του Δ. Τζανακόπουλου να «διευκρινίσει» αφήνοντας αιχμές εναντίον της ΝΔ:
«Δεν έχουμε ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους, που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φανέρωσε δε το πλαίσιο ως εξής: «Οι στόχοι για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων. Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν». Αυτή ήταν και η φαρέτρα επιχειρημάτων που αξιοποίησε εν πολλοίς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και κυρίως με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το κλίμα στις συναντήσεις ήταν ιδιαιτέρως θετικό και σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής άναψε το πράσινο φως για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το