Άρθρα

Αναπλήρωση της χαμένης επαφής των παιδιών με τον φυσικό κόσμο

Της Δομινίκης Μαυρίδου*

Όλοι έχουμε παρατηρήσει τη μεταμόρφωση που συμβαίνει στα παιδιά όταν βρίσκονται στη φύση. Οι αισθήσεις τους κινητοποιούνται, όπως και η φαντασία και η δημιουργικότητά τους. Ο φυσικός κόσμος και η απόλυτη ελευθερία που τους δίνει χωρίς τη μεσολάβηση αντικειμένων, ο ανοιχτός ορίζοντας χωρίς τον περιορισμό τοίχων ή δρόμων ελευθερώνει τις παιδικές ψυχές και τους δίνει τη δυνατότητα να απλωθούν και να μεγαλουργήσουν μέσα από τον δικό τους τρόπο: Το παιχνίδι.
Δυστυχώς μελέτες δείχνουν ότι μέσα σε μια γενιά το ποσοστό των παιδιών που παίζει τακτικά έξω από το σπίτι έχει πέσει από το 50% σε λιγότερο από το 10%. Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο τη μισή ξύπνια μέρα τους μπροστά σε οθόνη, κάτι που έχει τόσο σωματικές, όσο και ψυχικές επιπτώσεις.

Πέρα όμως από τα ψυχοσωματικά οφέλη έχει βρεθεί ότι η επαφή με τη φύση επιδρά και στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού. Η Έντιθ Κόμπ στο περίφημο δοκίμιό της με τίτλο «Η οικολογία της φαντασίας στην παιδική ηλικία» εξετάζοντας τις βιογραφίες 300 ιδιοφυών ανθρώπων εντόπισε ένα κοινό σημείο: Έντονες εμπειρίες του φυσικού κόσμου στη μέση παιδική ηλικία (5 έως 12 ετών). Τα ζώα και τα φυτά, υποστηρίζει, έχουν σημαντική θέση «στα λεκτικά σχήματα της ρητορικής του παιχνιδιού, την οποία ο ιδιοφυής άνθρωπος ανακαλεί αργότερα στη ζωή του».
Στόχος του τμήματος «Παιχνίδια με τη φύση» του ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων είναι η αναπλήρωση της χαμένης επαφής των παιδιών με τον φυσικό κόσμο λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η παρατήρηση, αποκρυπτογράφηση και γνώση της φύσης προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης της φαντασίας και της ισορροπίας τους. Χρησιμοποιώντας πέραν του εποπτικού υλικού και μια πλούσια συλλογή από φυσικά κομμάτια, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία της άμεσης παρατήρησης, κατανόησης και θαυμασμού της τελειότητας, λειτουργικότητας και αξίας που έχει η κάθε λεπτομέρεια στον φυσικό κόσμο. Εμπλουτίζοντας τη γνώση αυτή με παραδόσεις, μυθολογικά ή ιστορικά στοιχεία, καθώς και με τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν και στις μέρες μας, συνειδητοποιούν και τη δική τους θέση μέσα στη φύση, στη Γη, στο σύμπαν.

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για ό,τι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο γιατί οι περισσότερες χαρές που δίνει στα παιδιά είναι απρόσμενες και απροσχεδίαστες προκαλώντας δέος και αγαλλίαση. Γι’ αυτό η φύση τραβάει τα παιδιά σαν μαγνήτης εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι δομές, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου στις οποίες μπορείτε να απευθύνεστε για δωρεάν συμμετοχή και του δικού σας παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής είναι:
– ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων – Νικαίας και Ζέρβα, Νέα Ιωνία – 2421091316.
– ΚΔΑΠ Βασδέκειο – Μυτιλήνης και Χαλκηδόνος, Νέα Ιωνία – 2421091113.
– ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων – 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Βόλου -Τσαγκαράδας – 2428094000.
– ΚΔΑΠ Νεάπολης – Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος – 2421064336.
– ΚΔΑΠ Πορταριάς – Πορταριά – 2428099925.
– ΚΔΑΠ Προσφυγικών – Χρήστου Λούλη και Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία – 2421068978.

*Η Δομινίκη Μαυρίδου είνα μουσικός – δασοπόνος, υπεύθυνη του τμήματος «Παιχνίδια με τη φύση» του ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το