Τοπικά

Αναπλάσεις στη Σκόπελο και συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΛΟΣ
Περιβαλλοντικές αναπλάσεις στη Σκόπελο με δημιουργία χώρου αναψυχής και παιδικών χαρών καθώς και αποκατάσταση βλαβών ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών στη Μαγνησία, περιλαμβάνουν οι δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 508.500 ευρώ που υπέγραψε σήμερα Δευτέρα στο Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν έργα στη Θεσσαλία λόγω της παρούσας ειδικής κατάστασης στη χώρα και σημείωσε πως χρειάζονται πρωτοβουλίες ώστε να αντικρουστεί η ύφεση και η χώρα να πορευτεί στην ανάπτυξη.
Οι παρεμβάσεις αναπλάσεων στο νησί των Βορείων Σποράδων προϋπολογισμού 379.500 ευρώ συνίστανται στην κατασκευή ενός πολυχώρου αναψυχής και δύο παιδικών χαρών στους οικισμούς Γλώσσας και Σκοπέλου.
Ειδικότερα προβλέπεται:
– η κατασκευή πολυχώρου αναψυχής και πρασίνου, εκτός των ορίων του οικισμού της Γλώσσας του Δήμου Σκοπέλου, που περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με ταυτόχρονη ανάπλαση, δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και τοποθέτηση πρασίνου.
– η κατασκευή νέας παιδικής χαράς εντός των ορίων του οικισμού της Γλώσσας με συνολική επιφάνεια 1.651 τμ.
– η ανάπλαση παιδικής χαράς εντός των ορίων του οικισμού της Χώρας του Δήμου Σκοπέλου με συνολική επιφάνεια 1.259 τμ. Στη σημερινή της μορφή περιέχει πεπαλαιωμένα και μη λειτουργικά όργανα άθλησης και αναψυχής των παιδιών, τα οποία θα αποξηλωθούν και απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν με νέα.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη σύμβαση προϋπολογισμού 129.000 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση των γνωστών βλαβών, τη βελτίωση και εν γένει την καλή λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού και των φωτεινών σηματοδοτών των κόμβων και των οδών του οδικού δικτύου του Ν. Μαγνησίας, αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Επίσης, θα καταγραφούν και θα αντιμετωπιστούν οι βλάβες που θα προκύψουν μέχρι την έναρξη των εργασιών καθώς και οι βλάβες που θα προκύψουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Στα σημεία όπου θα γίνει επανατοποθέτηση καλωδίων ηλεκτροφωτισμού τα οποία έχουν κλαπεί, τα φρεάτια στις βάσεις των πυλώνων θα σκεπαστούν με σκυρόδεμα, για μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι κλοπής.

Προβλήματα με τα έργα
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συμβάσεων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πόροι και για τις δύο συμβάσεις είναι διασφαλισμένοι και τα έργα αυτά θα προχωρήσουν κανονικά. Πρόκειται για έργα που σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ρίχνοντας χρήμα στην τοπική αγορά.
Αυτή την περίοδο όμως αντιμετωπίζουμε τρία σημαντικά προβλήματα με τα έργα.
Το πρώτο αφορά σε έργα που έχουν τους πόρους στον ειδικό ενάριθμο. Γι’ αυτά κάνουμε τις πληρωμές βάσει των λογαριασμών που μας καταθέτουν οι κατασκευαστές αλλά οι Τράπεζες δεν πληρώνουν.
Το δεύτερο αφορά σε έργα στα οποία έχουν γίνει οι κατανομές αλλά η Τράπεζα της Ελλάδας δεν βάζει τα χρήματα για να πληρωθούν οι κατασκευαστές.
Το τρίτο σημαντικό πρόβλημα αφορά την κατηγορία εκείνων των έργων τα οποία ενώ είναι στο ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, δεν έχουν γίνει οι κατανομές από το υπουργείο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμη στον αέρα.
Πιστεύω πως μετά από τη σημερινή συμφωνία, θα υπάρξει η απαιτούμενη ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να σας πω επίσης πως αντιμετωπίζουμε προβλήματα ακόμη και στις διαδικασίες λόγω αυτής της ειδικής κατάστασης στη χώρα, αφού ενώ το ΤΣΜΕΔΕ δίνει εγγυητικές επιστολές, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, οφείλουμε να αναλάβουμε ως χώρα τις πρωτοβουλίες εκείνες για να αντικρούσουμε την ύφεση και να πορευτούμε στην ανάπτυξη. Τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, δημιουργούν φθορά κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά ως χώρα, με αναπτυξιακά έργα. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μία προκαταβολική πίστωση χρημάτων σε ένα ταμείο, ένα κεφάλαιο που θα ανακυκλώνεται διαρκώς και θα αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των έργων. Έτσι θα σταματήσει αυτή η ασφυξία και θα δημιουργηθεί η απαραίτητη κίνηση στην οικονομία. Διαφορετικά με αυτά τα μέτρα δε θα μπορέσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το