Τοπικά

Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στα Αστέρια Αγριάς “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (3)

Ένα ξεχωριστό λατρευτικό έθιμο λαμβάνει χώρα ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στα Αστέρια Αγριάς, όπου την τελευταία τριετία γίνεται Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου. Σήμερα στις 4.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει ο Εσπερινός και η τελετή αναπαράστασης της Αποκαθήλωσης του Σώματος του Ιησού Χριστού, στην κορύφωση των Παθών του Θείου Δράματος. Ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, πατέρας Βαρνάβας Σαράτσης είναι εκείνος που τελεί την Ακολουθία στον λόφο του «Γολγοθά» και μίλησε γι’ αυτή την ιδιαίτερη λατρευτική πράξη, η οποία προσελκύει μεγάλο αριθμό πιστών.

Η ανταπόκριση προκαλεί συγκίνηση, ενώ το μητροπολιτικό παρεκκλήσι κάθε Μεγάλη Παρασκευή από το 2013 κι έπειτα, κατακλύζεται από αρκετό κόσμο που συρρέει στον Άγιο Αθανάσιο και παρακολουθεί με ευλάβεια και κατάνυξη την τελετή. «Στη Μαγνησία μέχρι πριν από τρία χρόνια η Αναπαράσταση γινόταν μόνο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς. Θεού θέλοντος εδώ ξεκινήσαμε το 2013, όταν και ανέλαβα το εκκλησάκι. Ο κόσμος έριξε την ιδέα και σιγά σιγά με την ευλογία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου ξεκινήσαμε», επεσήμανε ο Βολιώτης ιερομόναχος, για να καταλήξει: «Κάτι ανάλογο γίνεται σε πολλά μέρη εκτός Μαγνησίας. Στην Ελλάδα συναντάται σε αρκετές εκκλησίες και μοναστήρια. Φυσικά, αναπαράσταση θα μπορούσε να γίνει και τη Μεγάλη Τετάρτη στην Ακολουθία του Νιπτήρος, μία παράδοση που τηρείται στα Ιεροσόλυμα, αλλά και την Πάτμο».
Η καθιέρωση της Αναπαράστασης της Αποκαθήλωσης, έδωσε μία νέα πνοή στον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος ανήκει στην οικεία Μητρόπολη και εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των 90 περίπου οικογενειών που διαβιούν στον οικισμό Αστέρια Αγριάς. «Χάρη στη μεγάλη συμμετοχή των πιστών, «ζωντάνεψε» το εκκλησάκι. Βέβαια, μέχρι και σήμερα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος. Ήταν δωρεά της Παρασκευής Μητσοπούλου προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με την προϋπόθεση να ανεγερθεί ναός του Αθανασίου Αθανασίου, κάτι που έγινε τελικά το 1974. Από εκείνη τη χρονιά λειτουργεί, αλλά περιστασιακά. Μέχρι και αγγελία έβαζαν στο παρελθόν ζητώντας ιερείς να τελέσουν τις Ακολουθίες», θα πει ο πατέρας Βαρνάβας Σαράτσης.
Στη συνέχεια ο εφημέριος του Αγ. Γεωργίου θυμήθηκε πώς έγιναν τα πρώτα βήματα για την καθιέρωση του εθίμου στον Άγ. Αθανάσιο: «Δειλά-δειλά ξεκινήσαμε στην αρχή. Δεν κάναμε μεγάλες παρεμβάσεις. Βάλαμε τρεις σταυρούς στον λόφο του «Γολγοθά» κι έναν τάφο. Εθελοντικά στήθηκαν όλα. Οι σταυροί έγιναν δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα του 2013, ενώ φέτος άλλοι δύο ενορίτες προσφέρθηκαν και κατασκεύασαν τον τάφο, όπου βάζουμε το σώμα του Χριστού και παραπέμπει στη λαξευτή σπηλιά όπου τοποθετήθηκε μετά τη Σταύρωση. Πρόσφατα φυτέψαμε και ελιές, ώστε σε λίγα χρόνια που θα μεγαλώσουν τα δέντρα, να θυμίζουν το όρος των Ελαιών».
Ο Βολιώτης κληρικός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πώς θα κυλήσει η σημερινή ημέρα στο παρεκκλήσι του Αγ. Αθανασίου: «Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έχουμε τις Μεγάλες και Βασιλικές ώρες. Από τη στιγμή που θα τελειώσουν, ξεκινάει ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης που κρατάει μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. Επειδή παράλληλα είμαι εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο, έως εκείνη την ώρα θα είμαι στον ναό μου, μετά θα πάω στο Κοιμητήριο της Αγριάς για την περιφορά του Επιτάφιου και στις 4.30 μ.μ. θα έρθουμε στον Άγ. Αθανάσιο για να αρχίσουμε τον Εσπερινό. Κατά τη διάρκεια του Ευαγγελίου, που ο ιερέας κατεβάζει από τον Σταυρό το σώμα του Κυρίου, εμείς έχουμε βγει ήδη έξω. Στο Δοξαστικό ανεβαίνουμε στον λόφο του «Γολγοθά» κι αφού γίνει η Ταφή, η πομπή κατεβαίνει και επιστρέφουμε στην εκκλησία, όπου συνεχίζεται ο Εσπερινός».
Κλείνοντας, ο πατέρας Βαρνάβας Σαράτσης αναφέρθηκε στην ευλάβεια των πιστών, οι οποίοι μετέχουν στην τελετή αναπαράστασης της Αποκαθήλωσης: «Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά από το τελευταίο Ευαγγέλιο δεν αφήνω μέσα τον Εσταυρωμένο και τον βγάζω έξω. Ο κόσμος έρχεται στα Αστέρια όλο το βράδυ και ανάβει κεριά πάνω στον λόφο. Υπάρχουν άνθρωποι που μας επισκέπτονται, μόνο και μόνο για να περπατήσουν τη διαδρομή πάνω στο «Γολγοθά». Σαν ελάχιστη τιμή στο πρόσωπο Εκείνου που ετάφη εκεί. Κι αυτό δεν είναι άλλος από τον Χριστό μας. Βλέπεις ακόμη και ηλικιωμένους, που τους υποβαστάζουν για να φτάσουν πάνω στον Σταυρό κι αυτό με συγκινεί πραγματικά. Μέσα στην εκκλησία είναι το ενοριακό τυπικό. Αντίθετα, αυτό που ζούμε εδώ κάθε Μεγάλη Παρασκευή δεν περιγράφεται με λόγια. Τη στιγμή που είμαστε επάνω στον λόφο, νιώθεις πως βρίσκεσαι αλλού και βιώνεις μία ανεπανάληπτη θρησκευτική εμπειρία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το