Τοπικά

Ανανεωμένο, «ταξιδεύει» πίσω στο χρόνο το φετινό Τυρναβίτικο καρναβάλι: Ο βασιλιάς καρνάβαλος και οι νέες προσθήκες – Τι θα σατιρίζει

«Επιστροφή στις ρίζες», εξαντλώντας κάθε παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στη μέγιστη ασφάλεια συμμετεχόντων κι επισκεπτών, θα κάνει φέτος το Τυρναβίτικο καρναβάλι – μπουρανί, του οποίου η έναρξη αναμένεται να δοθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο και συγκεκριμένα το μεσημέρι της 25ης του μήνα.

Σε δεύτερη συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, στο δημαρχείο του ομώνυμου δήμου, παρουσία καρναβαλικής επιτροπής, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα συντονισμού για την ευκολότερη διεξαγωγή της διοργάνωσης αλλά και καινοτόμες ιδέες.

Εκείνο που έχει διασαφηνιστεί μέχρι στιγμής είναι ο μνημονικός χαρακτήρας του καρναβαλιού. Όπως δηλώνει στο onlarissa.gr ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής «οι δράσεις θα θυμίζουν την αρχική του μορφή και δε θα αφορούν σε τίποτε άλλο παρά σάτιρα, κέφι και δημιουργία».

«Θα ανασύρουμε μνήμες απ’ το παρελθόν. Θα «ζωντανέψουμε» δράσεις, που γίνονταν για πάρα πολλά χρόνια, όπως τους διαγωνισμούς χορού και παντομίμας, τις εκδηλώσεις «Ζωγραφίζοντας την Αποκριά» και βραδιά μνήμης. Στην τελευταία θα βραβεύσουμε ανθρώπους που συνέβαλαν στη θέσπιση του Καρναβαλιού… Σίγουρα θα κάνουμε μπαρμπαριές στην πόλη, τον Αμπελώνα και τα υπόλοιπα χωριά, ενώ θα αναβιώσει και το παλιό έθιμο των «Μπουλουκιών» αναφέρει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως «το ξεκίνημα θα γίνει απ’ την Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου συνοδεία παραδοσιακής μουσικής».

Έκπληξη για τη φετινή διοργάνωση -σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας, Πρόνοιας Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ευγενία Μαμανού– ίσως αποτελέσει η υπό συζήτηση πρόταση για σύσταση παιδικού καρναβαλιού, πρόταση η οποία θα εγκριθεί ή απορριφθεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Σίγουρες, ωστόσο, ανεξαρτήτως απόφασης κρίνονται απ’ το δήμο οι πλούσιες δραστηριότητες για τους λιλιπούτειους καρναβαλιστές. Εξίσου, υπό σκέψη βρίσκεται και το σενάριο αλλαγής της φοράς της παρέλασης. Έμπνευση που πρόκειται να υλοποιηθεί συνιστά η εκτύπωση Q.R. codes για την κατατόπιση του ξένου κόσμου.

Όσον αφορά τη θεματική του βασιλιά καρνάβαλου η αντιδήμαρχος αποκαλύπτει πως αυτός «θα περνάει αντιπολεμικό μήνυμα». Ακόμη «θα σατιριστεί κάτι από την τοπική αυτοδιοίκηση (άρμα που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο δημιουργός Τέλης Μπλάντας), ενώ αισθητό θα είναι και το στοιχείο της πολιτικής επικαιρότητας».

Έως τότε οι διαδικασίες τρέχουν και ο Τύρναβος στολίζεται με άρματα φιγούρας. Οι πρώτες συμμετοχές γκρουπ που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον υπολογίζονται πάνω από τις 10 χαροποιώντας ιδιαιτέρως τους διοργανωτές. Υπενθυμίζεται πως καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων έχει οριστεί η 5η Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης

Πηγή:onlarissa

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παγωμένα και κατάλευκα μετά από την χιονόπτωση χωριά της Λάρισας

Παραμυθένιο ολόλευκο τοπίο σε αρκετά ορεινά χωριά της Λάρισας σήμερα το πρωί της Κυριακής μετά…

21 Ιανουαρίου 2024

Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ρωσικό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στον λιμένα Ουστ-Λούγκα, στη Βαλτική. Την…

21 Ιανουαρίου 2024

Ηλικιωμένη οδήγησε στη σύλληψη του «εισπράκτορα» των απατεώνων

Η οξυδέρκεια και η ψυχραιμία μιας ηλικιωμένης βοήθησαν τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να φτάσουν στην…

21 Ιανουαρίου 2024

Ρεκόρ συλλήψεων και κατασχέσεων ναρκωτικών το 2023 στη Μαγνησία

Με πάνω από 220 υποθέσεις ναρκωτικών ασχολήθηκε το τμήμα δίωξης Ναρκωτικών Βόλου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας…

21 Ιανουαρίου 2024

Κεραυνός χτύπησε οικογένεια σε παραλία – Μια νεκρή, τρεις σοβαρά τραυματίες

Ένας κεραυνός που χτύπησε παραλία στην πολιτεία Σαν Πάουλου σκότωσε μία γυναίκα και τραυμάτισε σοβαρά…

21 Ιανουαρίου 2024

Χάρης Κωστόπουλος: Την Τρίτη κηδεία του – Η επιθυμία της οικογένειας

Ο Χάρης Κωστόπουλος πέθανε στα 60 του χρόνια, έπειτα από μια πολύμηνη μάχη με τον…

21 Ιανουαρίου 2024