Πολιτισμός

Αναμνήσεις 80 ετών της Βολιώτικης Χορωδίας θα «ζωντανέψουν» επί σκηνής σε εκδήλωση για τη φετινή επέτειο

Η Βολιώτικη Χορωδία, ένα εγχώριο καλλιτεχνικό σύνολο που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια παρουσίας στη μουσική σκηνή της πόλης. Η πρώτη εμφάνισή της χρονολογείται από την εποχή του Μεσοπολέμου. Το 1937 έχει καταγραφεί ως το έτος ίδρυσης της χορωδίας, ακριβώς μία οκταετία μετά το πρώτο σμίξιμο μιας συντροφιάς φιλόμουσων Βολιωτών, οι οποίοι λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έδωσαν επίσημη υπόσταση στο εγχείρημά τους. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας, οι αναμνήσεις της 80ετούς πορείας της Βολιώτικης Χορωδίας θα «ζωντανέψουν» επί σκηνής σε μία παράσταση με επετειακό χαρακτήρα, αλλά και την πραγματοποίηση έκθεσης με πλούσιο αρχειακό υλικό. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου κ. Χαράλαμπος Σκυργιάννης, μίλησε για την εκδήλωση της 25ης Νοεμβρίου, στην οποία το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί τις κορυφαίες στιγμές της ιστορικής χορωδίας του Βόλου υπό τους ήχους αγαπημένων μελωδιών και όχι μόνο.

Οι πρώτες αράδες της ιστορίας από τη Βολιώτικη Χορωδία άρχισαν να γράφονται το 1937 και ως ιδρυτής της μνημονεύεται ο αδικοχαμένος Σωκράτης Διανέλλος με καταγωγή από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, ο οποίος στα 30 χρόνια του έγινε ο πρώτος μαέστρος της χορωδίας. Ο αδερφός του αξέχαστου ηθοποιού Λαυρέντη Διανέλλου, ήταν εκείνος που συγκρότησε τη Βολιώτικη Χορωδία, αλλά το τραγικό τέλος του σημάδεψε το ξεκίνημα του συνόλου (εκτελέστηκε την άνοιξη του 1944 από ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών, ελάχιστους μήνες πριν την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από τον Βόλο). Πρόλαβε, όμως, να κληροδοτήσει την αγάπη του για τη μουσική και οι διάδοχοί του στις επόμενες δεκαετίες κατάφεραν να τοποθετήσουν ψηλά τον πήχη για ένα από τα πιο αγαπημένα χορωδιακά σύνολα της περιοχής.

«Δεν είναι εύκολο να χωρέσουν 80 χρόνια ιστορίας μέσα σε μία παράσταση, αλλά θα κάνουμε την προσπάθειά μας», εξομολογήθηκε ο κ. Σκυργιάννης, καθώς οι προετοιμασίες της χορωδίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για να βρεθούν όλα στην εντέλεια στις 25 Νοεμβρίου. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους υπεύθυνους της χορωδίας, αφού στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας θα φιλοξενηθεί η έκθεση με πολύτιμα τεκμήρια από την πορεία οκτώ δεκαετιών: «Θα κάνουμε μια έκθεση φωτογραφίας που ξεκινάει από το 1937 και θα καλύψει ολόκληρη τη διαδρομή. Από τα πρώτα βήματά της που ήταν καθαρά εκκλησιαστική χορωδία και τα μέλη της έψαλλαν σε ναούς της περιοχής, τη μεταμόρφωσή της σε μικτό σύνολο μετά τα χρόνια του Εμφυλίου, μέχρι σήμερα που έχουμε και παιδικό τμήμα. Είμαστε ακόμη σε φάση διαλογής. Έχουμε πολλές φωτογραφίες. Υπάρχει άπειρο υλικό, αλλά θεωρώ ότι θα καταλήξουμε να εκθέσουμε κοντά στις 40 φωτογραφίες», είπε ο κ. Σκυργιάννης και πρόσθεσε: «Πέρα από το φωτογραφικό υλικό, θα εμπλουτίσουμε την έκθεση με αναμνηστικά και μετάλλια, από διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ που έχει συμμετάσχει η Βολιώτικη Χορωδία, αφίσες από παραστάσεις τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας, ενώ θα παρουσιάσουμε κι έναν κατάλογο με 630 ονόματα Βολιωτών, οι οποίοι έχουν τραγουδήσει από το 1937 μέχρι σήμερα στη χορωδία. Τόσοι είναι οι χορωδοί που ανακάλυψα, γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ήταν αρωγά μέλη, δίχως να ανεβαίνουν στη σκηνή και συνέδραμαν από άλλα πόστα».

Στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Σκυργιάννης, ο οποίος πριν από μία τριετία διαδέχθηκε τον επί 22 χρόνια πρόεδρο Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς των χορωδών πολλά χρόνια τώρα. «Αυτό που μας κρατάει είναι η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι. Εκεί οφείλεται κατά κύριο λόγο το «δέσιμο» που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της χορωδίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένα σύνολο καθαρά εθελοντικό. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τίποτα, αλλά το πράττουμε γιατί μας αρέσει. Και με κόπο, με προσωπικές θυσίες και οικονομικές κάποιες φορές. Στο συμβούλιο έχω πολύ καλούς συνεργάτες, που μπορείς να εμπιστευθείς. Όλοι μαζί πορευόμαστε και λειτουργεί ο καθένας στον τομέα του. Είμαστε μία παρέα που λειτουργεί πολύ καλά, ευτυχώς, δίχως διενέξεις και μας ενώνει το κλίμα συντροφικότητας έχοντας βρει τον τρόπο να εκφραζόμαστε μέσα από τα τραγούδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυργιάννης, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια ως χορωδός και ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το