Τοπικά

Αναμένουν ρύθμιση «κόκκινων» συνεταιριστικών δανείων “Θ”

agrotes-xrima

Ρύθμιση των «κόκκινων» συνεταιριστικών δανείων και ταυτόχρονα γενναίο «κούρεμα», προκειμένου οργανώσεις να ξεπεράσουν το οικονομικό αδιέξοδο και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος συνεταιριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις των αγροτών να περάσουν στα χέρια ιδιωτών αναμένει από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων. Η ανησυχία στις τάξεις συνεταιριστών και παραγωγών είναι πλέον έντονη, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον τα συναρμόδια Υπουργεία δεν καταλήγουν σε οριστική απόφαση.

Πρόκειται για δάνεια, τα οποία εγκρίθηκαν και διατέθηκαν κατά το παρελθόν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με συνεταιριστικές οργανώσεις να αδυνατούν πλέον να αντεπεξέρχονται στην αποπληρωμή τους λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, της γενικότερης ύφεσης και της έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες Αγροτικών Συνεταιρισμών σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων συνεχίζονται και κάθε μέρα που περνά οι οφειλές προς τις τράπεζες αυξάνονται, με το αδιέξοδο να παραμένει και άμεσο τον κίνδυνο συνεταιριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις των αγροτών να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, ιδιωτικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να κινηθούν προκειμένου να πάρουν στην ιδιοκτησία τους υποδομές και εγκαταστάσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υψηλές οφειλές των «κόκκινων» δανείων που έλαβαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων αναμένει από τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να καταλήξουν άμεσα σε σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων» συνεταιριστικών δανείων και ταυτόχρονα ένα γενναίο «κούρεμα».

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης «άμεσα μια απόφαση σχετικά με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και ταυτόχρονα με ένα γενναίο «κούρεμα» στις οικονομικές υποχρεώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς τις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια, τα οποία εγκρίθηκαν και διατέθηκαν κατά το παρελθόν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πλέον, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων, με τις οφειλές να αυξάνονται καθημερινά και λύση να μη δίνεται. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση, προκειμένου Αγροτικοί Συνεταιρισμοί να ξεπεράσουν το οικονομικό αδιέξοδο και να εξαλειφθεί επιτέλους ο κίνδυνος συνεταιριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις των αγροτών να περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Καραδοκούν ιδιωτικές εταιρείες και είναι κρίμα, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα λύσης, συνεταιριστικές εγκαταστάσεις να ξεπουληθούν σε ιδιώτες» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το