Τοπικά

Ανακύκλωση με ανταποδοτικά κίνητρα για τους κατοίκους της Σκιάθου

Το δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. που οργανώνει και λειτουργεί το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ εθνικής εμβέλειας συλλογικό σύστημα ανταποδοτικής εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης συσκευασιών και αποβλήτων.
Η εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος δεν έχει κανένα κόστος για τον Δήμο, αφού τόσο η τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού, όσο και η συλλογή, μεταφορά και λειτουργία του επιβαρύνει το συλλογικό σύστημα. Το συλλογικό σύστημα υλοποιείται με την τοποθέτηση σε διάφορά σημεία του Δήμου, ολοκληρωμένων κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίες όπως χαρτί.
Στα κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.ά).

Σημειώνεται ότι οι δημότες θα έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα (πατώντας το πράσινο κουμπί σε κάθε μηχάνημα) είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό για την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών (με το κίτρινο κουμπί).
Το Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτική Ανακύκλωση τοποθετεί «κέντρα» εντός σχολικών μονάδων, με σκοπό να ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των μαθητών.
Με τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης πραγματοποιείται αυτόματα η διαλογή στην πηγή. Με αξιοποίηση των τεχνολογικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αυτόματα πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες εργασίες όπως η παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδομής με ταχύτητα 30-40 συσκευασίες το λεπτό, αναγνώριση και διαχωρισμός τους ανά υλικό, αναγνώριση της συγκεκριμένης συσκευασίες με barcode scanner, συμπίεση ή τεμαχισμός, μείωση του όγκου έως 90%, συλλογή τους σε ειδικό ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο.
Παράλληλα, το συλλογικό σύστημα εφαρμόζει ειδικές δράσεις για τη συλλογή εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας.
Στόχος είναι η ανακύκλωση σημαντικών ποσοτήτων συσκευασιών, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη των εθνικών ποσοτικών στόχων, που αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το