Τοπικά

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση για τέταρτη συνεχή χρονιά στον Βόλο, στις 3, 4, 5, 6 Απριλίου 2019, του «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Μια γιορτή, ανάγνωσης και πολιτισμού, όπου δημιουργοί απ’ όλη την Ελλάδα στήνουν δωρεάν εργαστήρια για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Τη διοργάνωση προγραμματίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού: Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου, όπως και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου, αλλά και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (μαζί με τους υπεύθυνους των τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων), σε άμεση δράση με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς (ΕΛΜΕ, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όπως και με μία σειρά φορέων και χορηγών.
Συμμετέχουν η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», το «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και άλλοι φορείς, αλλά και σύλλογοι.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει κάλεσμα προσφοράς από όσους το επιθυμούν για τον «Εσταυρωμένο» που επελέγη φέτος, ως φορέας, που μπορεί να υποστηριχθεί με διάφορες ενέργειες και δράσεις.
Το «4ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά) προγραμματίζεται για τις 3,4, 5, 6 Απριλίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, ενώ εκτός από τις δράσεις για το βιβλίο, τη δική τους θέση έχουν το θέατρο και η μουσική, με παραστάσεις και συναυλίες, αλλά και οι αφηγήσεις παραμυθιών. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερη η είσοδος.
Παράλληλα, άρχισαν οι προεγγραφές που αφορούν στην ενεργή παρακολούθηση- συμμετοχή στα εργαστήρια μέσα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που ζητείται και με την επιστολή – ανακοίνωση και αναλυτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Για τις δηλώσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα γίνονται σε α’ φάση έως τις 23 Μαρτίου 2019, αποστολή e-mail στον φιλόλογο, υπεύθυνο για το Φεστιβάλ, από την Ένωση Γονέων Βόλου κ. Διονύση Λεϊμονή (dioleimonis@gmail.com) ή κλήση στο τηλέφωνο 6973694826.

Πρόγραμμα

Τετάρτη 3 Απριλίου
Πρωινές δράσεις
10.00-11.00:
Εργαστήριο 1: Ωδείο Μελωτρόπιο – Εργαστήρι Μουσικής και Τέχνης. Εργαστήρι κατασκευής αυτοσχέδιων οργάνων με απλά – ανακυκλώσιμα υλικά. Μουσικό παιχνιδοδρώμενο… Μια δράση για παιδιά 6-10 ετών.
Εργαστήριο 2: Σοφία Νέμα, «Ο γάμος του Κοντοπίθαρου», Πατάκης. Μια δράση για παιδιά 6-10 ετών.
Εργαστήριο 3: Εργαστήριο 3: ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, (αριθμός συμμετεχόντων 20) Εργαστήρι βιωματικό για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι και δηλώσεις συμμετοχής στο 24210 23439 και 77055 ή στο info@kethea – pilotos.gr).

11.00-12.00
Εργαστήριο 1: Έπη Μίχη, «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ», Πάραλος, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μια δράση για παιδιά 7-14 ετών.
Εργαστήριο 2: Ευφροσύνη Γατή, ‘’Εύθραυστη ευτυχία’’, Ήρα. Μια δράση για εφήβους.

12.00-13.00
Εργαστήριο 1: Αγγελική Θάνου, Φύγε….φόβε…Μια βιωματική εργαστηριακή εμπειρία για την διαχείριση των φοβογόνων ερεθισμάτων και την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων απέναντι στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Μια δράση για παιδιά σχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Εργαστήριο 2: Λαμπράκη Ελένη, » Το ταξίδι της Νεφέλης στο Προϊστορικό Διμήνι», Πηγή. Μια δράση για παιδιά 9-12 ετών
Εργαστήριο 3: Δόξα Κωτσαλίδου, «Ο Μικρός Σταυραετός», Γράφημα. Μια δράση για παιδιά 5-8 ετών

Απόγευμα
18.00 Επίσημα Εγκαίνια 4ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Χαιρετισμοί. Πολιτιστικές εκδηλώσεις (Το αναλυτικό πρόγραμμα συμμετεχόντων, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες)

Πέμπτη 4 Απριλίου
Πρωινές δράσεις
10.00-11.00
Εργαστήριο 1: Άρης Τσικοντούρης, «Ο θησαυρός των πειρατών», Αρτέον. Μια δράση για παιδιά 8-13 ετών.
Εργαστήριο 2: Κωνσταντίνος Βλαστάρης, «Ο τρελός», Πατάκης. Μια δράση για παιδιά 7-10 ετών.
Εργαστήριο 3: Συνάντηση ανάγνωσης του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» . Απ΄το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας της Παπαγιώτη Δέσποινας σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου

11.00-12.00
Εργαστήριο 1: Κατερίνα Θεοδωράκη, «Με το ΑΛΦΑ με το ΒΗΤΑ φτιάχνουμε την ΑΛΦΑΒΗΤΑ», Γράφημα. Μια δράση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Εργαστήριο 2: Μαίρη Κανάκη, «Ο Σήφης λέει…» Εργαστήριο ρητορικής για εφήβους με αφορμή το εφηβικό μυθιστόρημα «Ο Σήφης ψάχνει χώρο», Το δόντι. Ένα μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Μια δράση για παιδιά 12-15 ετών.

12.00-13.00
Εργαστήριο 1: Ζήσης Παπαϊωάννου, «Η μαγική ηχώ της Επιδαύρου», Μιχάλη Σιδέρη. Μια δράση για παιδιά 7-12 ετών.
Εργαστήριο 2: Σαραντινού Ελευθερία, «Οι Θεοί του Ολύμπου και η Γέννησή τους», Γράφημα. Μια δράση για παιδιά 7-12 ετών.

Απογευματινές δράσεις
17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Έλενα Νταβλαμάνου – Αθανασία Ελευθερούλη, «Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» Ήρα. Μια δράση για παιδιά 6-9 ετών.
Εργαστήριο 2: Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Β. Μπατάκας, «Τα λόγια της στεριάς και της θάλασσας» και «Ο .. «πειρατής» με την κόκκινη βαρκούλα», «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ». Μια δράση για παιδιά από 6 – 13 ετών.

17.00-18.30
Εργαστήριο για ενήλικες
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Βόλου – Ρούμπου Χριστίνα, Σύμβουλος Ψυχολόγος και Τιλελή Αλεξάνδρα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, “Μια δεύτερη ευκαιρία στου «Άλλου» την ιστορία”

18.00-19.00
Εργαστήρι 1: Μαρία Αρφέ, Ο Νικολάκης και το πασχαλινό αυγό», ΄Ηρα. Μια δράση για παιδιά από 6 έως 9 ετών.
Εργαστήριο 2: Λίνα Βαλασσά, «Αναγνωρίζοντας και εκφράζοντας συναισθήματα». Εργαστήριο δράσης για παιδιά 10-12 ετών με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α, με τίτλο «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού Σχολείου».
19.00 Μουσικές εκδηλώσεις- Πολιτιστικά δρώμενα

Παρασκευή 5 Απριλίου
Πρωινές δράσεις

10.00-11.00
Εργαστήριο 1: Ελισάβετ Τάρη, «΄Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο», Διάπλους. Μια δράση για παιδιά από 7 -10 ετών.
Εργαστήριο 2: Μαριάμ Πολυγένη, «Η Εριέττα και το βιβλίο της φαντασίας», Σαΐτης. Μια δράση για παιδιά 8-12 ετών
Εργαστήριο 3: Ζωή Παπαδάκη, «Ρίνος, το πιο ξεχωριστό μπαλόνι», Πνοή. Μια δράση για παιδιά 5-8 ετών.

11:00-12:00
Εργαστήριο 1: Μερκούρης Αυτζής, «Φλω και Τιμολέων, το κάλεσμα της φώκιας», Ψυχογιός. Μια δράση για παιδιά 8-12 ετών.
Εργαστήριο 2: Νίκος Καρμοίρης, «Ο Γίγαντας», Πνοή. Μια δράση για παιδιά 5-8 ετών.
Εργαστήριο 3: Εργαστήριο 3: Βασιλική Ρουμελιώτου, «Μην πας, φωκάκι», Πάπυρος Δράση για παιδιά 4-7 ετών.

12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Φωτεινή Βασιλείου, «Μια άδεια κουβαρίστρα», Μίνωας. Μια δράση για παιδιά 6-9 ετών.
Εργαστήριο 2: Αντώνης Λαμπρινίδης, «Το αηδόνι και η μελωδία της αγάπης», Σαΐτης. Μια δράση για παιδιά 8-12 ετών.
Εργαστήριο 3: Σπύρος Σιδέρης, «΄Ιδιοι μα και διαφορετικοί», Διάπλους. Μια δράση για παιδιά 4-7 ετών.

Απογευματινές δράσεις
16.00-18.00
Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς
Θεόδωρος Θάνος-Ανδρομάχη Μπούνα, «Εκπαίδευση μαθητών και εφαρμογή της διαμεσολάβησης στο σχολείο». Το βιωματικό εργαστήριο βασίζεται στο βιβλίο: Θ. Θάνος, «Σχολική Διαμεσολάβηση. θεωρία, Εφαρμογή, Αξιολόγηση», Εκδόσεις Κυριακίδη

17.:00-18:00
Εργαστήριο 1: Έλενα Στανιού, “Το μικρό ρυμουλκό σε νέο λιμάνι”, Ψυχογιός. Μια δράση για παιδιά 6-9 ετών.

17.30-18.00
Ομιλία – παρουσίαση
Χρήστος Αγιώτης, Πρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοπωλών Βόλου: «1880-1980: 100 χρόνια των βιβλιοπωλείων στην πόλη του Βόλου». Για εφήβους και ενήλικες

18.30-19.30
Προβολή ταινίας στον χώρο του θεάτρου: «Ο Παντελής Καλιότσος, στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου», μια ταινία της Μαρίας Ντούζα

19.00 Μουσικές εκδηλώσεις και δρώμενα

Σάββατο 6 Απριλίου
Πρωινές δράσεις
10.00-11.00
Εργαστήριο 1: Δημήτρης Μελικέρτης, «Ουφόψαρα, στα πέρατα του σύμπαντος», Πατάκης. Μια δράση για παιδιά 9-14 ετών.
Εργαστήριο 2: Θέντα Μιμηλάκη(εικονογράφος), «Φανταστικά Πλάσματα «(δημιουργικό εργαστήριο). Μια δράση για παιδιά Β’, Γ’, Δ’, Ε’ τάξης Δημοτικού.

11:00-12:00
Εργαστήριο 1: Μερόπη Μάττα, Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού, Πορφύρα. Μια δράση για παιδιά 5-9 ετών
Εργαστήριο 2: Δημήτρης Μπογδάνος, «Σας παρακαλώ, μην το διαβάσετε», Μεταίχμιο. Μια δράση για παιδιά 7-10 ετών.
Εργαστήριο 3: Στέργια Κάββαλου, Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις, Μεταίχμιο. Μια δράση για παιδιά 6-10 ετών).
Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς
Εργαστήριο 1: Σοφία Αδάμου, Εκπαιδευτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς(Νηπιαγωγείο-Α και Β τάξη δημοτικού), Πατάκης. Μια δράση για εκπαιδευτικούς
Εργαστήριο 2: «Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν», Ελληνοεκδοτική. Ένα εργαστήρι για ενήλικες με τον παιδοψυχολόγο-συγγραφέα Γιώργο Μπουμπούση. Μια συζήτηση για τους καυγάδες μεταξύ των γονιών και τον αντίκτυπο που έχουν στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο των παιδιών.

Απογευματινές δράσεις
17.00-18.00
Εργαστήρι 1: Δημήτρης Γρηγοράκης, «Ναι στη σωστή διατροφή, όχι στην παιδική παχυσαρκία», Μίνωας. Για ενήλικες και παιδιά

17.00-18.00
Εργαστήριο 2: 17.00-18.00
Εργαστήριο 2: Μάγος Κώστας, Πατσαρούχα Αλεξία, Στάικου Αιμιλία, Τριανταφύλλου Ιουλία, Φραγκούλη Ειρήνη. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «12 Παραμύθια των Ρομά» (Κέντρο Ρομά Αλιβερίου Βόλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου). Εργαστήριο για παιδιά

18.00-19.00
Παράσταση κουκλοθεάτρου: Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Κέντρου Ρομά Βόλου της Κοινωφελούς Οργάνωσης ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου. «Ο κόκορας και η λίρα»: Παράσταση κουκλοθεάτρου και αφήγηση ενός παραμυθιού των Ρομά

19.30: Τελετή λήξης του 4ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου
Δραματοποιημένη αφήγηση από τη Φίλια Δενδρινού: Τα τρία χρυσά φτερά του Δράκου. Παραμύθι από τις καταγραφές των Αδερφών Γκριμ
Τιμητική βραδιά απονομής επαίνων-βραβείων σε δύο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου: Αγγελική Βαρελλά και Μαρίζα Ντεκάστρο
Μουσική εκδήλωση- δρώμενα
Λήξη εργασιών του 4ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου από τον Πρόεδρο Ηλία. Κουτσερή. Ευχαριστίες- Αποφωνήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το