Τοπικά

Ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Π.Θ. για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι τα Πανεπιστήμια επιτέλους ανοίγουν χωρίς όμως τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ σχετικά με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων.

Τα Πανεπιστήμια δεν έκλεισαν ποτέ! Και τώρα καλούνται να συνεχίσουν να λειτουργούν ως σαν είμαστε στη στιγμή πριν το πρώτο lockdown χωρίς να έχουν προβλεφθεί μέτρα υγειονομικής προστασίας. Μάλιστα, η τελευταία ΚΥΑ (24/9/2021 ΑΠΟΦ. Αριθμ. 119847/ΓΔ6) προβλέπει οι «αίθουσες που διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή πληρότητα». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αιθουσών στα Πανεπιστήμια είναι μικρές για τον απαιτούμενο αριθμό φοιτητών χωρίς φυσικό αερισμό με κακοσυντηρημένους αεραγωγούς.

Η πανδημία ανέδειξε άλλη μία πτυχή των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και έλλειψης κατάλληλων κτιριακών υποδομών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία αποτελεί αναμφισβήτητη αναγκαιότητα. Με μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που έχει επιτελέσει το χρέος της, προχωράμε στην πολυπόθητη επανέναρξη της ακαδημαϊκής ζωής χωρίς κανένα εχέγγυο για την ασφάλειά μας. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν διεκδίκησαν εγκαίρως από το ΥΠΑΙΘ τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία. Αντίθετα, συμφώνησαν στην ελλιπέστατη αν όχι επικίνδυνη αυτή ΚΥΑ. Επιπλέον, δεν φρόντισαν για την προετοιμασία τους για το ασφαλές άνοιγμα στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου αφήνοντας στο Υπουργείο Παιδείας τις πρωτοβουλίες.

Με βάση τα παραπάνω η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΠΘ διεκδικεί:
• Άμεση αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ.
• Οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να ανταποκριθούν στα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που προκύπτουν. Να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
• Ευελιξία των τμημάτων στην οργάνωση της δραστηριότητάς τους με βάση τις ιδιαιτερότητές τους από πλευράς υποδομών και αριθμού φοιτητών. (Να αξιοποιηθούν μεικτοί ή/και υβριδικοί τρόποι διδασκαλίας)
• Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους διαγνωσμένους με covid-19 διδάσκοντες/σες, εργαζόμενους/ες και φοιτητές/τριες που με την παρούσα ΚΥΑ αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.
• Διερεύνηση και εξάντληση των δυνατοτήτων εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ανάλογης καταλληλότητας σε συνεργασία των διοικήσεων με τις κατά τόπους αρχές.
• Υλοποιήσιμο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης και δωρεάν rapid test – ορισμός σαφούς πλαισίου συνεργασίας με ΕΟΔΥ.

Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΠΘ με τις παραπάνω θέσεις και προτάσεις θέτει τις βάσεις για μία επιστροφή στις αίθουσες μακράς πνοής με τους φοιτητές και το προσωπικό ασφαλείς και σίγουρους για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και εργάζονται. Η Συνέλευση θεωρεί τα παραπάνω το ελάχιστο απαραίτητο πλαίσιο ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου και είναι αποφασισμένη να το διαφυλάξει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το