Θ Plus

Οι ανακαλύψεις της επιστήμης τη νέα χρονιά (photos)

Ετος με πλούσια ατζέντα, το 2017 ξεκίνησε ως η χρονιά των μεγάλων πολιτικών εξελίξεων.

Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αλβανία κ.α.) έρχονται σε συνδυασμό με άλλες μεγάλες αλλαγές (με την έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για το Brexit) να προσδώσουν στη χρονιά που διανύουμε χαρακτήρα πολιτικά… κομβικό.
Το 2017, ωστόσο, αναμένεται ιδιαιτέρως «ενδιαφέρον» και στον χώρο των επιστημών, όπου επίσης προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις, μεταξύ αυτών και ορισμένες πολιτικά… υποκινούμενες, όπως προκύπτει μέσα από σειρά δημοσιευμάτων (Nature, NBC News, Los Angeles Times).
Ξεκινώντας από τον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος, ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμπνέει ανησυχία. Και δικαίως, καθώς έχει πει πολλά και προβληματικά. Εχει αποκηρύξει την κλιματική αλλαγή ως «κινεζική απάτη». Εχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού (από την πρώτη, δηλαδή, οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα). Εχει επίσης δεσμευθεί να «αναστήσει» τη βιομηχανία του άνθρακα (προφανώς μαζί με τους ρύπους που αυτή εκπέμπει). Το στρατόπεδο του Τραμπ έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ο νέος πλανητάρχης «κόψει» τη χρηματοδότηση των κλιματολογικών προγραμμάτων της NASA.
Προβλέψεις θέλουν πάντως την παγκόσμια θερμοκρασία να υποχωρεί ελαφρώς το 2017 σε σύγκριση με τα έτη 2015 και 2016 (τα οποία ωστόσο ήταν τα πιο θερμά στα χρονικά). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται επίσης σε τροχιά σταθεροποίησης-μείωσης, σε αντίθεση ωστόσο με τις «ακόμη χειρότερες» εκπομπές μεθανίου που αυξάνονται και μάλιστα ραγδαία. Τα προβλήματα, λοιπόν, παραμένουν.
Ενα τεραστίων διαστάσεων παγόβουνο (έκτασης 6.452 τετραγωνικών χλμ.) ενδέχεται να «αποκολληθεί» μέσα στο 2017 από παγετώνα στην Ανταρκτική, με τον κίνδυνο μάλιστα να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η παγωμένη ήπειρος.

 

Οι Αμερικανοί αναμένεται να φτάσουν στον Κρόνο με την αποστολή «Cassini».

 

Κι αν πίσω στη Γη η κατάσταση εμπνέει ανησυχία, αντιθέτως στο Διάστημα το μέλλον διαγράφεται… πολλά υποσχόμενο. Το ρομποτικό σκάφος της Κίνας «Chang’e 5» θα επιχειρήσει να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα, έπειτα από περίπου 40 χρόνια, δείγματα από το έδαφος της Σελήνης. Οι Κινέζοι αναμένεται επίσης να κάνουν φέτος σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία του πρώτου δικού τους διαστημικού σταθμού.
Οι Αμερικανοί, από την άλλη, αναμένεται με την αποστολή «Cassini» να φτάσουν στον Κρόνο. Νέα, σημαντικά ευρήματα αναμένονται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «ExoMars Trace Gas Orbiter» για τον πλανήτη Αρη, αλλά και για τον πλανήτη Δία από τον αμερικανικό «Juno». Η δε κούρσα για τα πρώτα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί, με τους πρωτοπόρους (Τζεφ Μπέζος, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ιλον Μασκ) να κάνουν βήματα προόδου.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται φέτος και οι νέες προσπάθειες των επιστημόνων να ρίξουν φως στην καλούμενη σκοτεινή ύλη και στις μαύρες τρύπες του Διαστήματος.
Μέσα στο 2017 ενδεχομένως να μάθουμε εάν όντως υπάρχει εκείνος ο γιγάντιος «Πλανήτης 9» (ο δέκα φορές μεγαλύτερος από τη Γη), που μπορεί να επηρεάζει την κλίση ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος.
Κατά τα λοιπά, οι λάτρεις του Διαστήματος έχουν να περιμένουν και την ολική έκλειψη ηλίου στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, την πρώτη έπειτα από 38 χρόνια που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ.

Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος της Κίνας «Chang’e 5» θα επιχειρήσει να φέρει πίσω στη Γη δείγματα από το έδαφος της Σελήνης

Επιστρέφοντας πίσω στο έδαφος, οι επόμενοι 12 μήνες αναμένεται να συνοδευθούν και από σημαντικές προόδους στον χώρο της κβαντομηχανικής, ικανές να φέρουν πραγματική επανάσταση. «Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι να βγουν από το εργαστήριο το 2017», σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό «Nature». Κολοσσοί όπως η Google και η Microsoft, αλλά και μια σειρά από start-ups, εργάζονται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να περάσει φέτος και μια νέα γενιά εντυπωσιακά αποδοτικών φωτοβολταϊκών. Το 2017 αναμένεται επίσης να είναι χρονιά δυναμικής εισόδου των αυτοδηγούμενων αυτοκινήτων («driverless cars») στο προσκήνιο (με την προοπτική τέτοιου τύπου οχήματα να βγουν κανονικά και στην αγορά γύρω στο 2019). Ολες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πλέον χρόνο, μόχθο και χρήμα στη δημιουργία οχημάτων που… θα πηγαίνουν μόνα τους, χωρίς οδηγό.

Το 2017 προβλέπεται να σηματοδοτήσει και την είσοδο «προσωπικών βοηθών» τύπου ρομπότ εντός της οικίας, στην υπηρεσία των ανθρώπων, αλλά και «έξυπνων» ηλεκτρικών συσκευών.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, μια ηλεκτρική σκούπα που θα μπορεί να αναγνωρίζει τα εμπόδια μπροστά της, καλώντας σας μάλιστα να κάνετε στην άκρη για να περάσει, ή ένα κλιματιστικό σύστημα που θα «αισθάνεται» σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται η οικογένεια για να «ανοίξει» μόνο σε εκείνο τον χώρο αυτόματα… ή ένα ψυγείο με οθόνη αφής που θα συνδέεται με το Διαδίκτυο κ.ά.

 

«Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι να βγουν από το εργαστήριο το 2017», σημειώνει το περιοδικό «Nature».

 

ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ «ΤΡΩΝΕ» ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ «ΨΑΛΙΔΙ» ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟΥ DNA
Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της υγείας υπόσχονται την εφαρμογή ρηξικέλευθων μεθόδων και θεραπειών πιθανότατα εντός του 2017. Οι έρευνες για τον ρόλο του μικροβιώματος, δηλαδή όλων των μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό, θα φέρουν σημαντικές προόδους στην αντιμετώπιση του καρκίνου, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Μία από αυτές είναι η πρώτη ανοσοθεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Novartis και Kita Pharma.
Η θεραπεία CAR-T, που είναι πιθανό να λάβει άδεια μέσα στον χρόνο και εμφανίζεται αποτελεσματική σε λεμφώματα και λευχαιμίες, απομονώνει κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα τροποποιεί και στη συνέχεια τα διοχετεύει ξανά στην κυκλοφορία, έτσι ώστε αυτά να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Επίσης μπορεί να εκδικαστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη η διαμάχη για τις πατέντες του CRISPR, μιας επαναστατικής τεχνολογίας γενετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων και τη δημιουργία νέων τροποποιημένων καλλιεργειών.
Το CRISPR λειτουργεί σαν μοριακό ψαλίδι που μπορεί να αποκόπτει συγκεκριμένες αλληλουχίες του γονιδιώματος και να τις αντικαθιστά με άλλες, και έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος γενετικής τροποποίησης λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας που προσφέρει. Στη Βρετανία κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να ζητούν άδεια για μια αμφιλεγόμενη τεχνική αντικατάστασης των μιτοχονδρίων, η οποία δίνει μωρά με DNA από τρεις γονείς.

 

Ολες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στη δημιουργία οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγό

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι Βρετανοί μετανιώνουν για το Brexit, λέει νέα έρευνα

Μετανιώνουν για το Brexit οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου think tank "British Future".…

9 Δεκεμβρίου 2023

Συνέντευξη Τύπου στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Ο κος Κωνσταντίνος Θεοδώρου καλεί την Δευτέρα 11/12/2023 και ώρα 11:00π.μ. στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος…

9 Δεκεμβρίου 2023

Συνέντευξη Τύπου από τον συνδυασμό “Συμμαχία για τον Βόλο”

Ο συνδυασμός "Συμμαχία για τον Βόλο" μετά την ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων των εκλογών της…

9 Δεκεμβρίου 2023

Ο Άρειος Πάγος στις έρευνες για τον πυροβολισμό των αρκούδων – Αναμένονται καταθέσεις μαρτύρων

Υπό την εποπτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία είναι αρμόδια για…

9 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου – Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια, φωτογραφίες

Το αρχαιότερο φρούριο στον κόσμο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Σιβηρία. Συγεκριμένα, όπως μεταδίδει η Daily Mail,…

9 Δεκεμβρίου 2023

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο

Θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα 20χρονο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Ντραμπάτοβα Ιωαννίνων, όταν το…

9 Δεκεμβρίου 2023