Κόσμος

Ανακαλύφθηκε υπερηφαίστειο ικανό να αφανίσει τον Ειρηνικό ωκεανό!

Επιστήμονες που ερευνούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός υπερηφαιστείου λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του νησιού Κιούσου, του νοτιότερου άκρου των ιαπωνικών νησιών.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του υπερηφαιστείου, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ κι περίπου 7.300 χρόνια, ενώ η ποσότητα της λάβας που εμπεριέχεται στο εσωτερικό του φτάνει τα 32 κυβικά χιλιόμετρα, ποσότητα ικανή σε περίπτωση έκρηξης να αφανίσει τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τον κρατήρα.
Ο κρατήρας του υπερηφαιστείου μετρήθηκε στα 600 μέτρα βάθος και μήκος 10 χιλιομέτρων, ενώ η πιθανότητα έκρηξής του μέσα στον επόμενο αιώνα, ευτυχώς, φτάνει μέχρι το 1%.

 

Αντίστοιχες υπολογίζονται, πάντως, κι οι επιπτώσεις σε πιθανή μελλοντική έκρηξη, καθώς περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στις ολέθριες συνέπειες της έκρηξης (τσουνάμι, σεισμοί, πυροκλαστικά κύματα, «ηφαιστειακός χειμώνας»), ενώ τα παλλιροϊκά κύματα μπορεί να φτάσουν ως τις αμερικανικές ακτές, χιλιάδες χιλιόμετρα από τον κρατήρα.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η τελευταία έκρηξη του υπερηφαιστείου είχε προκαλέσει τον αφανισμό των πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, τόσο εξαιτίας της λάβας και της έκρηξης αλλά κι εξαιτίας του υτεράστιου τσουνάμι που προκλήθηκε.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το